Pendleri, pripravte sa na nové pravidlá! Čakajú na vás po Mikulášovi
29 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Cestovať cez hranice za prácou bude od decembra zložitejšie, pretože vláda pripravuje nové opatrenia, ktorými sa aj takýmto spôsobom snaží stlačiť krivku nakazených na koronavírus u nás dole.


Informácie, ktoré odzneli na tlačovke z úst ministra zdravotníctva Krajčího a hlavného hygienika Jána Mikasa nepotešili najmä pendlerov, teda tých, ktorí cestujú do zahraničia za prácou a doteraz mali tzv. „voľný režim“. Pretože sa naše kompetentné úrady obávajú mierne rastúcej krivky nakazených a nosenia nových prípadov zo zahraničia, zavádzajú pre pendlerov nové pravidlo, informuje portál topky.sk.
Od 7. decembra vstupuje do platnosti nová vyhláška!

Krivky nakazených na Slovensku a v okolitých štátoch. Zdroj: Ministerstvo zdravotníctva SR


Čísla v aktualizovanej situácii v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu síce nevyzerajú dvakrát negatívne, a aj v ostatných krajinách možno viac menej pozorovať klesajúci trend nových prípadov, hlavného hygienika Jána Mikasa postavila do pozoru najmä mierne rastúca krivka nášho štátu. Tá sa totiž podľa grafu po niekoľkých dňoch poklesu začína opäť obracať smerom hore. „Hoci sa zdajú tie farby v rámci Slovenska relatívne pozitívne oproti predchádzajúcemu týždňu, tie posledné 2-3 dni nás ale trošku vyplašili s tou zmenou krivky,“ priznal Ján Mikas.

„Stále platí, že epidemiologická situácia je vážna, preto úvahy o akomkoľvek uvoľňovaní opatrení nie sú na mieste. Čo sa týka tzv. pendlerov, predpokladám, že do stredy alebo štvrtku by sme zverejnili vyhlášku, kde by sme zadefinovali tieto skupiny. Odborové konzílium podporilo myšlienku antigénového testovania týchto osôb, aby mali o sebe informáciu, či sú pozitívni alebo negatívni,“ povedal Mikas smerom k pendlerom s tým, že týmto by chcel zamedziť prenosu infekcie zo zahraničia. Test by podľa ministra zdravotníctva nemal byť starší ako dva týždne.

Na pendlerov, vrátane študentov či zamestnancov pracujúcich v zahraničí sa doteraz vzťahovala výnimka z testovania, to sa však od 7. decembra zmení, lebo vtedy by mala vstúpiť do platnosti nová vyhláška. Rezort zdravotníctva argumentuje aj tým, že situácia sa v zahraničí, hlavne v Rakúsku, lepší najmä preto, že oni majú nastolený tvrdší lockdown kým my len ten mäkší, dodáva portál topky.sk.

Veľký prehľad opatrení, na čo sa musíte pripraviť a čo by ste mali vedieť
Obmedzenia odborníkov na spomalenie šírenia koronavírusu zrejme zabrali, a tak vláda rozhodla, že svojím občanom predsa len čo-to povolí. Viete čo to bude a čo vás tam čaká? Nie? Potom si pozrite tento veľký prehľad. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.