Bože, čo len s nami bude? Matovič pripravuje nový plán testovania na COVID-19!
29 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Počet infikovaných novým koronavírusom u nás nielen opäť pomaly rastie, ale podľa ministra zdravotníctva bude aj ďalej rásť. Aj preto pripravuje vláda nové opatrenia, medzi ktorými je i ďalšie plošné testovanie.


Slovákov plánoval Igor Matovič opäť celoplošne otestovať už na budúci víkend, teda 5.- 6. decembra, no napokon sa premiér rozhodol, že sa konať nebude. Ako dôvod uviedol, že rezort hospodárstva, ktorému šéfuje Richard Sulík, nedokáže v tak krátkom čase zabezpečiť potrebný počet testov, píše portál dnes24.sk.
Premiér dal domáce úlohy ministrom Sulíkovi aj Gröhlingovi

Svojho cieľa, ktorým je zraziť počet nových prípadov do sviatkov na aspoň 500 denne sa ale Matovičov nevzdáva. Aj preto zadal Richardovi Sulíkovi úlohu, aby osem miliónov kusov testov, potrebných na pretestovanie, zabezpečil do Vianoc. Domácu úlohu však dostal od premiéra aj minister školstva Branislav Gröhling, ktorý má zase nájsť riešenie, aby 7. decembra mohli deti zasadnúť do školských lavíc. Gröhling ale po piatkovom rokovaní so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska vyhlásil, že testovanie žiakov na COVID-19 nebude možné zabezpečiť celoplošne pre všetkých, ale že pracujú skôr s verziou akýchsi pilotných overovaní.

Šéf rezortu školstva deklaruje, že rokujú s jednotlivými subjektmi a hľadajú riešenia. „Musíme sa vysporiadať s množstvom otázok od dobrovoľnosti, zdravotníkov až po technické vybavenie,“ spresnil Gröhling, ktorý so svojím tímom stále hľadá odpoveď aj na to, ako postupovať pri žiakoch, ktorých rodičia sa nebudú chcieť dať otestovať. Minister ale verí, že sa všetko podarí vyjasniť do zajtrajšieho dňa, keď chce na Ústrednom krízovom štábe predstaviť svoj plán s riešením, ako opäť otvoriť školy.

Gröhling presadzoval, aby bolo testovanie v školách dobrovoľné. Vyzýva na zachovanie pokoja
Minister školstva vydal na svojom facebookovom účte aktuálnu informáciu ohľadom otvárania škôl. Prosí o zachovanie pokoja a uisťuje, že na ministerstve robia všetko pre to, aby sa otváranie zvládlo čím skôr a s testovaním, ktoré bude dobrovoľné. ... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Petra Demková

Ak sa budú obchádzať nariadenia, reštaurácie tak skoro neotvoria

Gröhling tiež uviedol, že: „Následne krízový štáb rozhodne, či do toho pôjdeme, alebo nie. Poprípade, ja budem navrhovať aj náš semafor, na základe ktorého sme fungovali v predchádzajúcom období.“ Minister v piatok prezradil i to, že o testovaní naďalej rokujú so zriaďovateľmi škôl a zisťujú i záujem zo strany škôl a rodičov. „Epidemiologická situácia na Slovensku je stále vážna a nevidno veľký priestor na uvoľňovanie opatrení,“ uviedol v súvislosti s možným otváraním reštauračných prevádzok na piatkovej tlačovej konferencii hlavný hygienik Ján Mikas.

Ten tak zároveň reagoval na správy o tom, že najnovšie nariadenie hygienikov súvisiace s gastro prevádzkami a prikazujúce mať pri terasách aspoň jednu stenu otvorenú, sa niektorí snažia obchádzať tým, že otvárajú práve tú najkratšiu stranu a tým znižujú efekt voľného prúdenia vzduchu, ktorý má opatrenie zaistiť. „Snažíme sa prijímať nariadenia tak, aby sme minimalizovali epidemiologické riziko a zároveň umožnili prevádzku v rámci možností. Ak sa ale neustále budú objavovať prípady obchádzania nariadení, je ťažké vôbec tie opatrenia nastaviť,“ skonštatoval hlavný hygienik, podľa ktorého je preto zložité hovoriť o možnom termíne otvárania reštaurácií.

Reštaurácie investovali posledné čo mali do terás, teraz im ich zakázali
Hygienici vyhláškou upravili podmienky otvorených terás. V podstate zlikvidovali posledný pokus o sebazáchranu gastropriemyslu. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Matovič pracuje na novom pláne testovania, zatiaľ ho ale tají

Mikas v tej súvislosti dodal: „Ak sa súčasné opatrenia nebudú dodržiavať a epidemiologická situácia sa nebude zlepšovať, nemožno hovoriť o nejakom o otváraní.“ Plné ruky práce má aj premiér Igor Matovič, ktorá momentálne pracuje na novom spôsobe testovania. Oznámil to minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorá ale bližšie informácie neprezradil s tým, že premiér ich oznámi v najbližšom čase sám, no verí však, že k lockdownu nepríde.

Konzílium odborníkov momentálne posudzuje aj pandemický semafor, ktorý predstavila strana SaS. „V pondelok a utorok budú odborníci o pláne koaličnej SaS rokovať, a potom spoločne predstavia pandemický plán pre Slovensko,“ dodal minister Krajčí, informuje v závere portál dnes24.sk.

Sulík sa opäť stavia na zadné, SaS nepodporí testovanie. Aká bude odveta Matoviča?
A zasa bude oheň na streche. Minister hospodárstva Richard Sulík totiž avizuje, že jeho SaS nepodporí premiérom navrhované ďalšie celoplošné testovanie. Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.