Afrika začala vyrábať test na Covid-19 za 1 dolár
29 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Prvýkrát od vypuknutia epidémie Covid-19 sa Afrika môže pripraviť na rýchle testovanie vírusu na kontinente, uvádza portál CNN.




Pasteur Institute, biomedicínske výskumné centrum so sídlom v Dakare, hlavnom meste Senegalu hovorí, že je blízko výroby cenovo nenáročného diagnostického testu na Covid-19, ktorý môže poskytnúť výsledky v priebehu niekoľkých minút. Inštitút prevádzkuje nový podnik s názvom DiaTropix, ktorý od marca spolupracuje na vytvorení testovacej súpravy v spolupráci s piatimi výskumnými organizáciami, vrátane spoločnosti Mologic vo Veľkej Británii.


Amadou Sall, riaditeľ Pasteurovho inštitútu a DiaTropix uviedol, že biomedicínske centrum dúfa, že kúpa súpravy bude stáť len 1 dolár. „Jedná sa o veľmi jednoduchú technológiu, ako je tehotenský test, ktorý môžete použiť všade na komunitnej úrovni, čo je pre Afriku dôležité,“ uviedol.


Bez lekárskeho potvrdenia možno nebudeme môcť lietať. Letecké spoločnosti chcú zaviesť „digitálne zdravotné pasy“
Tri skupiny leteckých spoločností požadujú prijatie digitálnych zdravotných pasov, ako je WorldPhone a Rockefeller podporovaný CommonPass, namiesto karantén a hraničných uzáver, ktoré znížili ich zisky, informuje portál RT. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Diana Zaťková



Podľa spoločnosti Mologic táto súprava na rýchle testovanie nevyžaduje elektrinu ani laboratórne analýzy.

Namiesto toho pozostáva z jednoduchého testovacieho prúžku umiestneného v plastovej jednotke a používa malú vzorku krvi odobratú pichnutím do prsta, podobne ako nástroje používané na testovanie inzulínu. Krv sa testuje na protilátky spojené s koronavírusom a výsledok sa zobrazuje na testovacom prúžku.



Prototyp súpravy bol testovaný v júni po získaní finančných prostriedkov od darcov, ako sú britská nezisková organizácia Wellcome Trust a britská vláda, uviedol Sall. Po dokončení regulačných kontrol sa plánuje spustiť výroba a distribúcia súprav. Sady rýchlych testov na Covid-19 budú najskôr dostupné na kontinente prostredníctvom vlád a zdravotníckych organizácií, ako sú napríklad Africké centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC), uviedol Sall.


"V ideálnom prípade pracujeme na tom, ako môžeme súpravy sprístupniť širšej verejnosti. Momentálne sa však pozornosť sústreďuje na verejné zdravie a potom sa chystáme prejsť k autotestovaniu," dodal.

Sall uviedol, že cieľom je vydať 10 až 15 miliónov súprav do februára 2021.




Takmer 70% pacientov má príznaky Covidu až sedem týždňov po prepustení z nemocnice
Nová štúdia naznačuje, že viac ako dve tretiny pacientov hospitalizovaných kvôli koronavírusu naďalej trpia oslabujúcimi príznakmi viac ako sedem týždňov po prepustení, informuje Mirror. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková




Podľa afrického CDC existuje viac ako 1,8 milióna potvrdených prípadov Covid-19 na celom africkom kontinente, takmer polovica z nich je hlásená v Južnej Afrike. Počet prípadov na kontinente je v porovnaní so zvyškom sveta relatívne nízky, odborníci však tvrdia, že nízke testy v mnohých afrických krajinách znamenajú, že niektoré prípady sú neohlásené a neliečené.


Dr. Anderson Latt, epidemiológ zo Svetovej zdravotníckej organizácie uviedol, že jednou z výziev riešenia vírusu na kontinente je nedostatok testovacích súprav. Testy PCR, ktoré sa považujú za najpresnejší diagnostický test na Covid-19, sú nákladné a vyžadujú si špeciálny spotrebný materiál a laboratórnych technikov. Na začiatku ohniska boli vírusy schopné otestovať iba dve laboratóriá - v Južnej Afrike a Senegale.



Podľa WHO môže teraz všetkých 47 krajín africkom regióne WHO poskytovať diagnózy. Na mnohých miestach však testovanie stále zaostáva. Nigéria, najľudnatejšia africká krajina, dováža svoje testovacie súpravy PCR z Číny, ale nedokáže získať potrebné množstvo. Krajina nedávno oznámila plán vývoja lacnejšej súpravy na rýchle testovanie, ktorá prinesie výsledky za menej ako 40 minút a bude stáť menej ako 25 dolárov. „Je potrebné, aby krajiny spolupracovali koordinovaným spôsobom a zabezpečili dostupnosť testovacích súprav,“ uviedol Latt. „Je to skutočne kritické.“ Dodal, že testovacie súpravy vyvíjané Pasteurovým inštitútom v Dakare sú vítaným doplnkom.






Nie je to prvýkrát, čo Pasteurov inštitút stojí v čele poskytovania riešení v oblasti verejného zdravia tvárou v tvár pandémii. Vyrába vakcíny asi 80 rokov, uviedol Sall a počas vypuknutia eboly v západnej Afrike od roku 2013 do roku 2016 ponúkal diagnostický a epidemiologický dohľad.


Sall, ktorý je tiež riaditeľom spolupracujúceho centra WHO pre arbovírusy a vírusové hemoragické horúčky v Senegale, verí, že prítomnosť rýchlych testovacích súprav Covid-19 pomôže oživiť ekonomiku.


„Ak čelíte situácii, keď ľudia nemôžu pracovať, pretože sú chorí ... pre ekonomiku je to veľmi škodlivé. A v tomto ohľade je investícia do týchto iniciatív spôsob, ako udržať ekonomiku v chode," uzavrel Sall.


https://www.hlavnydennik.sk/2020/11/12/kalinak-s-pociatkom-riadili-mafiu-vyzera-to-presne-takto/