Ukrajinský generál priznáva, že Kyjev definitívne stratil Donbas
28 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Hlavný vojenský veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny pripúšťa, že Kyjev môže vydať rozkaz na začatie novej vojny na Donbase kedykoľvek, no zároveň priznáva, že tá vojna je už vopred prehratá.


Predstaviteľ Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) generál Ruslan Komčak pripustil, že Kyjev určite nebude schopný vyriešiť problém Donbasu vojenskými metódami. Ukrajinský generál priznal, že aj keby sa vojakom aj podarilo vstúpiť do Donecka a Luganska, "miestni obyvatelia by ich postrieľali od chrbta". Konštatuje to v článku web kp.ru.

Problém Donbasu sa silou už vyriešiť nedá. Rodion Mirošnik, poradca najvyššieho predstaviteľa LPR (pozn. red. HD - nezávislá Donecká a Luhanská ľudová republika -D/LPR): "Kyjev sa tvári ako víťaz, ale na Donbase „ľudia v referende hlasovali s hlavami pri zbrani“. A potom „sme šli do miestnych volieb tiež so zbraňou“. A tiež „pod tlakom“ preukázali svoj vzťah k Ukrajine."

Saakašvili varuje: Ukrajina pôjde dolu vodou
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Mirošnik je za dialóg - "nájdime pár ľudí, ktorí budú schopní rokovať v mene Luganska a Donecka. Začneme s Kyjevom rokovania. Mirošnik tak navrhuje niečo úplne iné, ako sa doteraz presadzovalo. Už exprezident Kravčuk vyhlasoval, že s týmito republikami nebudeme rokovať. Pretože „Rusko vedie vojnu“ - a chce hovoriť „iba s Ruskom“.

Podľa doteraz nezverejnených prieskumov politické a diplomatické riešenia konfliktu, tak, ako ich navrhuje Kyjev, odmieta až viac ako 70 percent obyvateľov Doneckého a Luhanského regiónu. Po rétorike prezidenta Zelenského a najvyšších predstaviteľov Ukrajiny nemajú na Donbase ani len najmenšiu vôľu zúčastňovať sa na akýchkoľvek ukrajinských projektoch, kým sú obyvatelia regiónu považovaní za ľudí druhej kategórie.

Ukrajina bude môcť využívať časť vzdušného priestoru Slovenskej republiky
Ukrajina bude môcť využívať časť vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Návrh dohody, ktorú dnes ministri na rokovaní vlády schválili, predložili rezorty dopravy a obrany. Dohoda vznikne medzi vládou Slovenskej republiky a Kabinetom ministrov... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | SITA