Ruskí vedci objavili huby s antivírusovými vlastnosťami. Zaberú aj na Covid?
28 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Keď svetoví vedci hľadali liek na Covid-19, objavila sa v Sibírskom vektorovom centre huba Chaga, ktorá má antivírusové vlastnosti. Rastie na brezách a jej vlastnosti naznačujú, že huba je schopná potlačiť koronavírus, informuje portál RT.


Podľa časopisu SCIENCE First Hand sa vedci domnievajú, že pitie výťažkov z huby počas celého dňa by mohlo bojovať proti množeniu smrteľnej infekcie. „Vďaka výraznému ochrannému účinku a nízkej toxicite látky Chaga môžeme hovoriť o vytvorení antivírusových liekov, ktoré používajú hubu ako základňu,“ tvrdia vedci.




Profesorka Tamara Tepľaková z laboratória Vector mycology odhalila, že testovala účinnosť huby na sebe, svojej rodine a kolegoch, ktorí ochoreli na Covid-19. Po piatich až siedmich dňoch príznaky ochorenia zmizli. Tepľaková v rozhovore pre moskovský denník RBK vysvetlila, že ďalším krokom vedcov bolo testovanie huby na myšiach. „Na získanie lieku alebo doplnku výživy založeného na látke Chaga je nepochybne nevyhnutný ďalší výskum,“ uvádza sa v publikácii.

Takmer 70% pacientov má príznaky Covidu až sedem týždňov po prepustení z nemocnice
Nová štúdia naznačuje, že viac ako dve tretiny pacientov hospitalizovaných kvôli koronavírusu naďalej trpia oslabujúcimi príznakmi viac ako sedem týždňov po prepustení, informuje Mirror. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Najčastejšie sa huba Chaga vyskytuje v severnej Európe a je známa aj ako Inonotus obliquus. Anglické slovo „Chaga“ v skutočnosti pochádza z ruského názvu huby.

Centrum vektorového výskumu virológie a biotechnológie, ktoré sa nachádza neďaleko Novosibirsku, je od prvého dňa v prednej línii Ruska proti Covid-19. Minulý mesiac prezident Vladimir Putin oznámil, že vláda schválila vakcínu proti koronavírusu, ktorá je v súčasnosti v štádiu pokusov. Centrum je virologickým a biotechnologickým zariadením špičkovej kvality a má jednu z najkomplexnejších zbierok vírusov na planéte vrátane eboly, SARS a kiahní.

"Vakcíny sa nesmú politizovať, ide tu o životy ľudí", uviedol maďarský minister zahraničných vecí
Politické napätie by nemalo mať vplyv na medzinárodnú spoluprácu v boji proti pandémii Covid-19, najmä v oblasti očkovania, uviedol pre RT maďarský minister zahraničia Peter Szijjarto. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Diana Zaťková