"Na Alzheimera hľadajú vedci liek roky, na Covid pozná riešenie každý," hovorí vedec Mistrík
28 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

"Našej domácej verejnej debate v posledných týždňoch dominovala neuveriteľná neznalosť problematiky. Z  médií sa na nás valili nekonečné nezmysly o PCR a antigénových testoch a skutočne relevantné fakty sa stratili v mori hysterického dokazovania si vlastnej pravdy,"  píše na facebooku vedec Robert Mistrík.


Robert Mistrík sa na sociálnej sieti kritizoval úroveň debaty o stratégii postupu v boji proti Covid-19. "Aj keď média na tom nesú svoj podiel viny, bolo by neférové všetko hádzať na nich, pretože politici natárali tiež kopu nezmyslov," konštatoval vedec.
.
Robert Mistrík pripomína, že "vo vede treba vidieť veci také aké sú a nie ako by sme si ich želali vidieť, že veda je beh na dlhé trate, pokora je jednou z najdôležitejších výbav každého vedca, vášne a emócie nesmú zvíťaziť nad faktami a nie je vôbec hanbou nepoznať odpovede na zložité otázky".

Dobrovoľne povinné testovanie sa na Mikuláša nezačne (asi)
Dôvodom sú podľa Matoviča chýbajúce antigénové testy, ktoré mal zabezpečiť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Neskôr, v ďalšej časti statusu vedecká kapacita, s ktorou sa kedysi spoločne fotografoval predseda vlády a ktorú dnes ani len nespomenie (kto vie prečo) "mierne" ironicky venuje fenoménu "vševedkov".

"Niekoľko týždňov pozorujeme na domácom pieskovisku ako všetci všetko vedia, bez mihnutia oka poznajú odpovede na všetky problémy sveta a vôbec sa nehanbia verejne to prezentovať. Tak som si spomenul na Alzheimerovu chorobu, ako sa tisíce vedcov celé dekády snažia prísť na príčinu tohto zákerného ochorenia, ako sa minuli miliardy v stovkách klinických testov potenciálnych liečiv, ako doposiaľ zlyhal každý jeden z nich. Ako dodnes netušíme, čo je spúšťačom tejto choroby, ako najväčšie mozgy tohto sveta dosiaľ nerozlúštili túto mimoriadne komplikovanú biochemickú záhadu."

Bukovský odporúča odmietnuť a ignorovať ďalšie testovanie. Pokiaľ Matovič nevysvetlí prvé
Ako vlastne dopadlo predošlé testovanie? Koľko to skutočne stálo? Aké nové informácie sme sa dozvedeli a aký to malo reálny vplyv na opatrenia v našej krajine? Aký to vlastne malo pri všetkých nedostatkoch antigénového testovania zmysel? Pýta sa... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Petra Demková


"Keď ide o pandémiu, ktorá je podobne komplexným problémom, tak zrazu na Slovensku každý všetko vie, všetkému rozumie a pozná riešenia. Pri Alzheimerovej chorobe ale netápeme úplne v tme, predsa len sme naakumulovali veľa poznania a i napriek nezdarom výskum nezadržateľne napreduje ďalej. Aj v tak komplikovanej téme akou je COVID19 nesmieme rezignovať na vedecké nástroje a aktéri by nemali konať podľa pocitov a nálad verejnosti, musia sa držať faktov nech sú akokoľvek nepopulárne."
.
Vedec Mistrík upokojuje čitateľ nasledujúcou úvahou: "Situácia na Slovensku je z hľadiska vývoja počtu denných prírastkov ako aj celkového počtu úmrtí priaznivá, v európskom meradle patríme jednoznačne k lepším krajinám, a na dnešných čislach majú najmenšiu, alebo vôbec žiadnu zásluhu tí, ktorí od rána do večera omieľali, ako sa u nás robí všetko zle. "

Plošné testovanie možno nebude. Krajčí rešpektuje konzílium, ktoré ho neodporúča
Vyjadrenie konzília odborníkov z oblasti epidemiológie a infektológie, ktoré neodporúča celoplošné testovanie, je potrebné zobrať do úvahy. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | tasr


"Asi najhorúcejšou témou dnešných dní je otázka, ako prispeli antigénové testy a viaceré kolá testovania k poklesu počtu infikovaných na Slovensku. Zjednodušene povedané, máme tu viacero spriahnutých faktorov ako miera lockdownu, dodržiavanie opatrení, či spôsoby a intenzita testovania. Každý z nich bezpochyby pomohol k výsledku, no kvantifikovať príspevky je dnes veľmi ťažké a bude potrebná hlbšia analýza. " predpokladá Robert Mistrík.

"To, či sa má pokračovať ďalším celoplošným testovaním a následným pretestovaním, to si budú musieť rozhodnúť politici sami, z môjho pohľadu veda na to dnes nepozná odpoveď, pretože ide o rádovo komplikovanjší problém, akému dnes vieme porozumieť." "Ak sa nájde niekto v odbornej komunite" (zdôrazňuje odbornosť Robert Mistrík) , kto tú odpoveď predsa len pozná, prajem mu zdravý úsudok."

 

Matovič to s očkovaním opäť myslí dobre, ale po svojom. Očkovať sa dá až ako posledný
Voľakedy mávali panovníci a vplyvní ľudia spoločnosti „ochutnávačov“ potravy, na ktorých sa vopred otestovalo, či jedlo nie je otrávené. Premiér Matovič má, zdá sa, pre tento účel hneď celý národ. Aspoň tak vyznela jeho odpoveď moderátorke TV JOJ... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Petra Demková


.