Ak sa nezvýši disciplína, gastro prevádzky budú zatvorené! Matovič chystá novinku
28 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Majitelia reštaurácií a gastro prevádzok s terasami sa už-už tešili, že sa im podarilo nájsť spôsob ako svoje zaradenia zachrániť pred pádom na úplne dno, nové opatrenia ich ale vrátili naspäť do tvrdej reality. A hlavný hygienik pre nich nemá potešujúce správy.


Situácia s druhou vlnou koronavírusu je na Slovensku stále vážna a veľký priestor na ďalšie uvoľňovania opatrení zatiaľ epidemiológovia nevidia. V súvislosti s možným otváraním reštauračných prevádzok to na včerajšej tlačovej konferencii uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas, informuje portál cas.sk.
Majitelia prevádzok by nemali obchádzať nariadenia

Hlavný hygienik tak reagoval na správy o tom, že najnovšie nariadenie súvisiace s gastro prevádzkami a prikazujúce mať pri terasách aspoň jednu stenu otvorenú, sa niektorí majitelia snažia obchádzať tým, že otvárajú práve tú najkratšiu stranu čím znižujú efekt voľného prúdenia vzduchu, ktorý má opatrenie zaistiť. „Snažíme sa prijímať nariadenia tak, aby sme minimalizovali epidemiologické riziko a zároveň umožnili prevádzku v rámci možností, ak sa ale neustále budú objavovať prípady obchádzania nariadení, je ťažké vôbec nastaviť tie opatrenia,“ upozornil Mikas majiteľov gastro prevádzok.

Preto je podľa hlavného hygienika zložité hovoriť o možnom termíne otvárania reštaurácií. „Ak sa súčasné opatrenia nebudú dodržiavať a epidemiologická situácia sa nebude zlepšovať, nemožno hovoriť o ich otváraní,“ dodal na margo pokusov o nedodržiavanie nariadení Mikas.

Slovenskí podnikatelia v gastronómii a hotelierstve chcú zníženie dane z pridanej hodnoty
Zhruba 20 tisíc prevažne malých slovenských zamestnávateľov a podnikateľov v gastronómii a hotelierstve je podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) pre koronakrízu v kritickej situácii. Dôvodom je podľa asociácie nedostatočná štátna... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | SITA

V predvianočných obchodoch byť iba nevyhnutný čas

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v súvislosti s predpokladaným nárastom počtu infikovaných uviedol, že v tejto situácii sa ani v prípade semaforov, ktoré majú byť akýmsi „vodítkom“ pri uvoľňovania opatrení na regionálnej úrovni, „nemáme kde ponáhľať“. On sám sa stotožňuje s myšlienkou, že efektívnym spôsobom, ako znižovať počet infikovaných, je strategické testovanie. Igor Matovič v tejto súvislosti oznámil, že aktuálne pracuje na novom prístupe k testovaniu a o podrobnostiach mal informovať v najbližšom období. Ak by sa podarilo uskutočniť masívne testovanie v rozsahu, ktorým sa realizovalo na prelome októbra a novembra, minister Krajčí si vie predstaviť, že by sa dalo priblížiť k cieľom deklarovaným premiérom, teda, aby počet denných prípadov pred Vianocami neprevyšoval 500.

Šéf zdravotníctva tiež apeloval naďalej na osobnú zodpovednosť a dodržiavanie protipandemických opatrení a hlavný hygienik v tejto súvislosti vyzval ľudí, aby „zracionalizovali“ svoje predvianočné nákupy, teda aby v obchodoch neboli dlhšiu dobu, ako je to nevyhnutné. „Jednoducho rozmyslieť si dopredu, čo chcem kúpiť, na čo sa chcem pozrieť a zariadiť sa podľa toho,“ odkázal Mikas. S rastúcou krivkou nových prípadov súvisí aj avizované opatrenie, týkajúce sa pendlerov, študentov či zamestnancov pracujúcich v zahraničí, na ktorých sa doposiaľ vzťahovala výnimka v rámci režimu na hraniciach. Od 7. decembra by sa všetci mali povinne preukazovať negatívnym antigénovým testom na nový koronavírus, nie starším ako dva týždne, dodáva v závere portál cas.sk.

Pozor, terasy môžu byť ohraničené len z troch strán, spresnili hygienici
Obmedzenia vlády v boji s koronavírusom sa týkali aj reštaurácií. Pre tie, ktoré mali aj terasy platili isté výnimky. Hygienici ale teraz pre ne vydali pravidlá nové. Ohraničené môžu byť len z troch strán. Informuje cas.sk. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.