Ruská raketa Zirkon má rýchlosť 8 Mach a dokáže zostreliť satelit
27 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Raketa  dostala novú pracovnú náplň - z obežnej dráhy môže "oberať" satelity ako dieťa salónky z vianočného stromčeka.


V deň svojich nedávnych narodenín dostal Vladimír Putin veľký dar - náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov informoval prezidenta o úspešnej skúške rakety  Zirkon. Najnovšie fregata Admirál Gorškov v Barentsovom mori vypálila Zirkon na cieľ vo vzdialenosti 450 km. Informáciu priniesol web kp.ru.

Za štyri minúty s presnosťou guľky z ostreľovačovej špeciálnej pušky bol cieľ zničený. Rýchlosť rakety dosiahla viac ako 8 MACH. Inými slovami, „Zirkon“ letel na cieľ 8-krát rýchlejšie ako zvuk.

Ruské rakety Zirkon zničia každý hladinový cieľ bez šance na obrannú reakciu (VIDEO)
Ruská protilodná strela, na ktorú neexistuje protizbraň, vysokonadzvuková raketa, odpaľovaná z menších a rýchlych fregát, radikálne zmení pomer síl na hladinách morí a oceánov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Pri ďalšom pokuse fregata Admirál Gorškov v Barentsovom mori odpaľovala Zirkony rýchlosťou takmer 10 000 kilometrov za hodinu. Zircon alebo 3M22 je ruská nadzvuková protilodná riadená strela. Kódové označenie NATO - SS-N-33. maximálny dolet má do tisíc kilometrov.

Exotické slovo „Zirkon“ už dávno pozná každý Rus. Spomína sa od roku 2016. Je to najnovšia nadzvuková a už plne funkčná raketa. Teraz Zirkon dospel a ruskí armádni testovači okrem toho, čo sa vedelo už skôr, potvrdili,  že Zirkon možno použiť aj na zostreľovanie satelitov z obežnej dráhy.

Viktor Markovskij, plukovník v zálohe, vojenský expert, o rakete Zirkon:

"Áno, niekoľko krajín sa zaoberá podobným vývojom, ale ani americkým inžinierom nebude stačiť ani desať rokov, aby sa aspoň priblížili schopnostiam Zirkonu. Neexistuje žiadna ochrana pred ním, a to nielen kvôli jeho ohromnej rýchlosti, ale aj preto, že za letu manévruje po ľubovoľnej trajektórii a pri náraze zničí cieľ takmer zaručene. nateraz neexistuje protiraketový ani žiadny iný systém protivzdušnej obrany, ktorý by dokázal Zirkon zničiť pred zasiahnutím jeho cieľa."

Americký kongresman Trent Franks povedal k tejto téme: „Ruský nadzvukový systém mení celý koncept modernej vojny. Svitá nová éra, v ktorej USA zatiaľ nemajú prevahu.“

RIA NOVOSTI: Šok! Ruská televízia označila možné ciele hyperzvukovej rakety Zirkon na území USA!
Televízny kanál "Rusko 1" v programe "Správy týždňa" označil v prípade amerického ohrozenia Ruska možné ciele pre hyperzvukovej rakety "Zirkon" na území USA. Informuje RIA NOVOSTI. Čítať ďalej
25 | 02 | 2019 | Peter Králik