Kolektívna amnézia ako zdroj politického "úspechu" na Slovensku
27 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Amnézia je patologická porucha pamäti, charakterizovaná čiastočnou alebo úplnou stratou pamäti, pričom ostatné mentálne funkcie sú v ako - tak uspokojivom stave. Pôvod môže byť psychický (vytesnenie) alebo fyziologický (staroba, úraz mozgu). Amnéziu treba odlišovať od zabúdania, napríklad v zmysle demencie.


Na Slovensku má u mnohých a pritom nepochopiteľne mimoriadne úspešných politikov amnézia pôvod politický, ak nie dokonca kriminálny. Platí, že čím viac si politik nepamätá - s kým sa kedy kde stretol, od koho vzal pokyny či peniaze, pre koho pracoval a koho naopak aj s použitím nelegálnych prostriedkov politicky likvidoval, tým menej si pamätá.


Najmä vtedy, keď sa ho na minulosť pýtajú orgány činné v trestnom konaní. Novinárom odpovedať netreba. Novinári sú predsa prostitútky. Ale zas - tí si pamätajú. Dokonca majú záznamy vyjadrení, majú archívy, dokumentáciu. Ale keď politik povie, že si na nič nepamätá, okamžite mu stúpnu percentá popularity. A občanom krvný tlak.

Potom je tu ešte porucha s diagnózou F.44. Disociatívna porucha. Je preto nazývaná disociatívna, lebo takmer vždy v jej prípade ide o disociáciu (rozklad, rozpad, oddelenie, rázcestie) od pacientovej osobnosti alebo jeho minulosti. Príznaky vznikajú v úzkej súvislosti s psychickým stresom a často sa zjavujú odrazu. Do tejto skupiny patria poruchy vôľovo ovládaných somatických funkcií a straty citlivosti.

Najnovší prieskum: Hlas-SD a SaS rastú, Matovič sa prepadá
Nový volebný prieskum ukázal, že strana expremiéra Pellegriniho si mierne polepšila, hnutie súčasného premiéra, naopak, stráca na popularite a hore sa derie aj SaS. Klesajú aj preferencie Kolárovho hnutia Sme rodina. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Aby sme zas neboli k našim prominentným a mediálne hviezdnym politikom až tak nespravodliví, amnéziou a disociatívnou poruchou zjavne v deň volieb trpia u nás aj mnohí oprávnení voliči. A medzi voľbami neblahé pôsobenie týchto zdravotných neduhov zas priebežne pôsobí na výsledky prieskumov výskumných agentúr, ktoré nám radostne oznamujú, ktorý grázel je nakoľko populárny a že mu popularita od minula narástla o toľko a toľko.

Ak by takouto stratou pamäti - "neviem s kým som kedy bol, neviem, čo som kedy robil a čo povedal" - začala naša populácia trpieť takpovediac už neodvolateľne, potom by súčasná ekonomicky aktívna časť obyvateľstva v budúcnosti stratila akýkoľvek nárok na dôchodok. Sociálnej poisťovni totiž musíte preukázať, čo ste v živote robili.

Kollárovi vulgárne naložila Belousovová. Toto Boris rozdýcha len ťažko
Tak toto si predseda parlamentu za klobúk nedá. "Dopredu upozorňujem, že tento status nebude slušný," napísala na sociálnej sieti Anna Belousovová. Kolárovi za konflikt jeho žien so sestričkami v nemocnici naložila, a nepoužívala pri tom práve... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Naopak, orgánom činným v trestnom konaní nemusíte povedať nič, prinajhoršom sa stačí zahrať na magora. Lepší biely tapacírung v blázinci, ako sivozelené steny v nápravnom ústave. Majský by vedel hovoriť, ak by sa niekedy rozpamätal. Najmä na to, na čo sa pamätáme v jeho prípade všetci.

Jankovská sa zrazu výnimočne rozpamätala (lebo výnimka vždy potvrdzuje pravidlo a z času na čas sa  aj výnimky utrafia) a všetci jej ostatní spolustraníci v tom istom momente stratili pamäť. Tabula rasa - nepopísaný zošit. Už len svätožiara nad hlavu.

Ak by to nebolo tragicky smutné, trápne a podlé, možno by to bolo smiešne. Ale prečo politikom s tragicky smutnou, trápnou a podlou politikou rastú preferencie? Vidíme sa v nich? Považujeme ich za svoj obraz? Potom je to s nami ešte horšie, ako to s nami na prvý pohľad je.

Pellegrini: S Jankovskou som sa o Kočnerovi nikdy nerozprával!
A už je to tu zase. Na jednej strane tí, ktorí pred vyšetrovateľom NAKA „spievajú“, na druhej tí, ktorí všetko zapierajú. Medzi tých druhých sa po výpovedi Moniky Jankovskej zaradil aj expremiér a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.