Šokujúce odhalenie: Ďalší majetok za 18 miliónov eur u šéfa mečiarovskej privatizácie!
26 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Ľudia, ktorí sa pohybovali v tesnej blízkosti expremiéra Vladimíra Mečiara si, zdá sa, prišli na rozprávkový majetok. Jedným z nich je určite aj šéf privatizácie, ktorý ho rána v miliónoch eur.


O bývalom šéfovi prezídia Fondu národného majetku Štefanovi Gavorníkovi, ktorý riadil mečiarovské privatizácie, sa vedelo, že si nahonobil veľmi, aleže naozaj veľmi slušný majetok, Aktuality.sk ale zistili, že je ešte bohatší, ako bolo doteraz známe. K aktívam za vyše 10 miliónov eur, o ktorých Aktuality.sk písali v októbri, pribudla ďalšia spoločnosť s aktívami za vyše 18 miliónov eur.
Odhalila ho evidencia konečných užívateľov výhod

Odhaliť vlastníctvo spoločností, ktoré neobchodujú so štátom pomohol nový protischránkový register, kde Aktuality.sk zistili, že firma Surya Partners 1, podľa poslednej účtovnej uzávierky s aktívami 18,2 milióna eur, patrí bývalému prezidentovi Fondu národného majetku v ére divokej privatizácie Štefanovi Gavorníkovi. Väčšina majetku, až 16,3 milióna eur, pozostáva z krátkodobých pohľadávok voči iným spoločnostiam, ale z verejne dostupných informácií nie je jasné, o aké firmy ide.

Podľa oficiálnych informácií je Štefan Gavorník jediným konečným užívateľom výhod spoločnosti. Šéfa mečiarovskej privatizácie odhalil register právnických osôb, v ktorom bola od 1. novembra spustená evidencia konečných užívateľov výhod. Na rozdiel od „protischránkového registra“, ktorý bol zavedený za Lucie Žitňanskej, obsahuje nová evidencia nielen informácie o firmách, ktoré obchodujú so štátom, ale aj o všetkých súkromných spoločnostiach.

Za žalobami v kauze SCP vidí Lipšic úmysel vydierať
Žaloby bývalých zamestnancov SCP Ružomberok proti súčasným majiteľom vykazujú všetky znaky špekulatívneho sporu, ktorý má donútiť majiteľov k dohode. Uviedol to v rozhovore pre portál Žijem v Ružomberku (zijemvrk.sk) advokát Daniel Lipšic, partner... Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | SITA

„Zákon je bezzubý!“ smeje sa do tváre spravodlivosti

Redakcia Aktualioty.sk sa pokúšala so Štefanom Gavorníkom spojiť, ale ten jej nezdvíhal telefón a neodpovedal ani na zaslanú SMS správu. Gavorník pritom pred mesiacom tvrdil, že jeho majetok skúmala finančná polícia, ktorá neodhalila žiadne podozrenia. „Ja mám majetok prezretý, niekto ma udal, skontrolovali mi majetok,“ vyjadril sa v októbri. Keď ho ale Aktuality.sk konfrontovali s tým, že konanie o preukazovaní pôvodu majetku neodhalilo žiadny problém ani v prípade Ladislava Bašternáka pripustil, že „Zákon je bezzubý“.

Gavorník bol v minulosti obžalovaný z dvoch prípadov, v ktorých mal prevziať úplatky v miliónoch korún. Súd ho však napokon oslobodil, pretože rozhodnutie nie je kvôli vytopeniu priestorov k dispozícii. Zachovala sa ale obžaloba, ktorú zaslala redakcii Aktuality.sk Generálna prokuratúra, podľa ktorej mal Gavorník pri privatizácii Slovenských magnezitových závodov požiadať o úplatok vo výške 40 miliónov korún (1,33 mil. eur), z ktorých malo byť 15 miliónov korún (498-tisíc eur) aj odovzdaných. V druhom prípade mal Gavorník získať pri privatizácii štátneho podniku EZ Elektrosystémy úplatok štyri milióny korún (133-tiusíc eur), uvádza v závere portál aktuality.sk
Kto je Štefan Gavorník?

V rokoch 1994 – 1996 bol hlavou privatizácie, ktorú sám nazval „prichmatizáciou“. Šéfom Združenia robotníkov Slovenska, ktoré ho do prezídia FNM nominovalo, bol Ján Ľupták, ich vzťahy sú ale dlhodobo napäté a jeden na druhého v minulosti v médiách viackrát útočili. Gavorník tvrdí, že malo ísť o privatizačný lobing HZDS cez Ľuptáka, ktorému mal expremiér Mečiar povedať: „Povedzte Gavorníkovi, nech to pustí.“ Ľupták sa však pre redakciu Aktuality.sk vyjadril že: „Keď som zistil, že z titulu funkcie sa on aj jeho rodina obohacuje a privatizuje, vylúčil som ho strany.“ V roku 2007 ale videl vec šéf  Združenia robotníkov Slovenska Ľupták inak, keď pred súdom vypovedal, že dôvodom odchodu Gavorníka zo strany boli politické nezhody a nie angažovanie sa pri privatizácii.

Ďalší štátny boháč: Bývalý šéf privatizácie Štefan Gavorník vlastní miliónové majetky
Miliónové majetky, ale s nejasným pôvodom, má niekdajší šéf prezídia Fondu národného majetku Štefan Gavorník. Časť jeho firiem navyše mala vo vlastníckej štruktúre schránkovú firmu blízku finančným žralokom z J&T. Čítať ďalej
28 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.