Putin stále nedostal ruskú vakcínu
26 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Ruský prezident Vladimir Putin ešte nebol očkovaný proti koronavírusu. A to mesiace potom, čo vyhlásil vakcínu Sputnik V za „prvú“ svetovo schválenú vakcínu proti Covid-19 a uviedol, že ju užila jeho vlastná dcéra, informuje CNN.




Kremeľ v utorok uviedol, že Putin nemôže dostať očkovaciu látku, na ktorej ešte nebola ukončená posledná fáza pokusov, aj keď vakcína už bola mimo klinických štúdií poskytnutá niektorým ruským zdravotníckym pracovníkom, učiteľom a niekoľkým najvyšším predstaviteľom.


„Prezident nemôže použiť necertifikovanú vakcínu,“ uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov počas rozhovoru s novinármi. Peskov nevysvetlil rozdiel medzi certifikovanou a schválenou vakcínou, ale uviedol: „Hromadné očkovanie sa ešte nezačalo. A, samozrejme, hlava štátu sa očkovania nemôže zúčastniť ako dobrovoľník. Je to nemožné."


Peskov uviedol, že schvaľovacie procesy by mali byť čoskoro ukončené, a Putin bude ľudí informovať o jeho rozhodnutí prijať vakcínu, „ak to bude považovať za potrebné“. Správa o tom, že Putin vakcínu zatiaľ neprijal, prišla v ten istý deň, keď vývojári Sputniku V zverejnili nové informácie o vakcíne, ktoré ju označujú za účinnú, lacnú a ľahko prepravovateľnú.


Putin mal podstúpiť operáciu v boji s rakovinou a začiatkom roka odstúpi
Podľa politického analytika má Vladimir Putin príznaky rakoviny aj Parkinsonovej choroby. "Ruský prezident zvažuje odstúpenie začiatkom budúceho roka a odovzdanie moci svojej dcére," tvrdil ruský vedec a historik profesor Valerij Solovej. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Diana Zaťková




Inštitút Gamaleja, ktorý vakcínu vyvíja, a Ruský fond priamych investícií (RDIF), ktorý ju financuje, v utorok informovali o ďalších predbežných údajoch o vakcíne. V tlačových správach uviedli, že analýza údajov získaných 28 dní po prvej dávke a sedem dní po druhej dávke naznačuje, že vakcína Sputnik V bola na prevenciu infekcií účinná na 91,4%.


Pfizer a Moderna uviedli podobnú mieru účinnosti - 94,5% pre Modernu a 95% pre Pfizer. Ich tvrdenia sa však zakladali na väčších klinických skúškach. Spoločnosť AstraZeneca v pondelok oznámila, že jej experimentálna vakcína proti koronavírusom preukázala priemernú účinnosť 70%.



V samostatnom vyhlásení inštitút Gamaelja a RDIF uviedli, že jedna dávka vakcíny bude na medzinárodných trhoch stáť menej ako 10 dolárov, čo je podľa nich „dvakrát alebo viackrát lacnejšie ako vakcíny mRNA s podobnou úrovňou účinnosti“. Dvojdávková vakcína a očkovanie budú pre ruských občanov bezplatné, uvádza sa vo vyhlásení. Vakcíny Moderna a Pfizer-BioNTech sú vakcíny mRNA.


Moderna dodá do EÚ 160 miliónov vakcín proti Covid-19, Rusko rozbieha vlastnú produkciu
Americká biotechnologická firma Moderna sa stane šiestou spoločnosťou, ktorá dodá do EÚ vakcíny proti Covid-19. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že s farmaceutickým gigantom bola dosiahnutá dohoda o dodávke 160... Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Marek Molnár


V utorňajšom vyhlásení Rusko taktiež uviedlo, že vakcínu Sputnik V je možné skladovať pri teplote 2 až 8 stupňov Celzia. To je obdoba toho, čo v pondelok uviedla spoločnosť AstraZeneca o svojej vakcíne.

Zatiaľ sa vakcína Pfizer-BioNTech musí počas prepravy uchovávať pri teplote okolo -70 stupňov Celzia.Spoločnosť Moderna uviedla, že jej vakcínu je možné uchovávať v mrazničkách bežne dostupných v lekárňach a v chladničke po dobu 30 dní.


Putin prvýkrát oznámil, že ruská vakcína bola schválená pre verejné použitie v auguste, aj keď v tom čase bola testovaná iba na niekoľkých desiatkach subjektov. Toto oznámenie prišlo pred začiatkom skúšok tretej fázy, ktorá je kľúčová pre zaistenie jej bezpečnosti a účinnosti, čo vyvolalo skepsu v medzinárodnom spoločenstve.


Plošné testovanie možno nebude. Krajčí rešpektuje konzílium, ktoré ho neodporúča
Vyjadrenie konzília odborníkov z oblasti epidemiológie a infektológie, ktoré neodporúča celoplošné testovanie, je potrebné zobrať do úvahy. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | tasr


Putin vo veku 68 rokov je vo vysoko rizikovej skupine. Ruská štátna agentúra TASSP informovala, že pokusy s vakcínami pre prvú skupinu dobrovoľníkov vo veku 60 a viac rokov sa začali 28. októbra.




Záhada prenosu nákazy - svet stále nevie kde a ako sa ľudia infikujú
COVID-19 sa šíri po celom svete už vyše roka a jeho sila stále akoby neutíchala. Skôr naopak, po prvej vlne udrela druhá azda ešte silnejšou intenzitou. Pritom svet stále neprišiel na to kde a ako sa ľudia infikujú novým... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.