"Pilot stratil orientáciu". Správa o príčinách tragickej havárie F-15
25 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

„Okolnosti úplne pohltili pilota“ - v USA pomenovali dôvody tragického pádu F-15C do Severného mora.


Pentagon zverejnil správu, ktorá hovorí o výsledkoch vyšetrovania príčin pádu amerického letectva F-15C. Incident sa stal 15. júna tohto roku. Lietadlo, ktoré vzlietlo z letiska leteckej základne Lakenheath (Británia), aby uskutočnilo plánovaný let, sa zrútilo do Severného mora. USA dlho nevedeli definovať, s čím všetkým bol pád stíhačky spojený. Pokračuje portál topwar.ru.

O dôvodoch havárie najnovšie informovala špeciálna komisia. Vo zverejnenej správe sa hovorí, že komisia dospela k záveru o chybe, ktorej sa dopustil pilot. V kokpite F-15 bol vtedy iba 27-ročný starší poručík amerického letectva Kenneth Allen. Podľa komisie sa pozornosť pilota úplne sústredila na reakcie na simulovaný let nepriateľského lietadla.

V kritickom okamihu pilot nedokázal vizuálne určiť svoju polohu, navyše čelil nepriaznivým poveternostným podmienkam. Kvôli výraznej oblačnosti nad Severným morom dôstojník Allen nedokázal určiť, kde je horizont a nezaregistroval, že lietadlo začína prudko klesať.

Postrach Ruského letectva! USA odmietlo odkúpiť tieto stíhačky. Je možné, že by padli do rúk Japoncov?
Keď sa na začiatku 80. rokov sa začali vo väčšej miere objavovať sovietské stroje Mig-29 a Su-27, v radoch USAF zavládlo zdesenie. Oba stroje znamenali jasné narušenie americkej technickej prevahy. Pentagón vyhlásil v roku 1985 súťaž o bojové... Čítať ďalej
05 | 09 | 2019 | Tomáš Kubec


Bolo známe, že lietadlo letelo vo výške asi 6,2 km. V tejto chvíli dostal pilot príkaz na vykonanie výkrutu a detekovanie predpokladaného nepriateľa, ktorého je potrebné zachytiť. Ten mal letieť v nižšej letovej hladine.

Kenneth Allen preto začal klesať asi na 3,6 km a vystrelil simulátor rakety vzduch-vzduch. Dostal informáciu, že cieľ nebol zasiahnutý. Potom sa Allen rozhodol ísť na kontakt so simulovaným nepriateľským lietadlom. F-15 zároveň namiesto toho, aby sa priblížil v rovnakej nadmorskej výške, prudko klesol dolu a rýchlosťou viac ako 1000 km / h narazil do vody.

Generál vzdušných síl Spojených štátov Jeffrey Harrigan povedal: "Táto nešťastná nehoda je ďalšou pripomienkou sprievodných rizík, ktorým piloti každodenne čelia, aby zabezpečili úspech našich vzdušných síl. Poručík Allen bol vynikajúci dôstojník, ktorý významnou mierou prispel k spoločnému cieľu nášho veľkého tímu. Túto stratu nemôže nahradiť žiadne množstvo slov."

Je pozoruhodné, že nadporučík Kenneth Allen absolvoval výcvikový kurz pilotovania F-15C až v januári a iba v máji získal kvalifikáciu operátora týchto stíhačiek. Ukazuje sa, že od tej chvíle až do jeho smrti prešiel asi mesiac.

Zakrývanie stôp? Americké stíhacie lietadlá zbombardovali svoju vlastnú základňu v Sýrii (FOTO)
Hlavná americká základňa v severnej Sýrii bola zničená leteckým náletom bojových stíhacích lietadiel F-15E. Čítať ďalej
17 | 10 | 2019 | Marek Molnár