Bukovský odporúča odmietnuť a ignorovať ďalšie testovanie. Pokiaľ Matovič nevysvetlí prvé
25 | 11 | 2020 I Petra Demková

Ako vlastne dopadlo predošlé testovanie? Koľko to skutočne stálo? Aké nové informácie sme sa dozvedeli a aký to malo reálny vplyv na opatrenia v našej krajine? Aký to vlastne malo pri všetkých nedostatkoch antigénového testovania zmysel? Pýta sa Igor Bukovský premiéra.


Dr. Bukovský otvorene kritizoval už prvé kolo celoplošného testovania a teraz sa k téme opäť vracia: „Z vôle predsedu vlády a v rozpore s názorom drvivej väčšiny lekárov, vedcov a inej odbornej verejnosti, aj v rozpore so zdravým rozumom sa u nás udiala najväčšia politická akcia od čias spartakiád a povinných prvomájových sprievodov,“ píše v úvode.

„V tej istej hlave sa však objavili úvahy o opakovaní celoplošného testovania aj v decembri,“ píše ďalej. A to je aj dôvod, prečo si treba, podľa známeho lekára, povedať niekoľko dôležitých vecí. V prvom rade sa obracia smerom k premiérovi: „Pán premiér, ste morálnym a faktickým dlžníkom všetkých tých, ktorých ste do novembrového testovania vmanévrovali, vrátane samosprávy, armády, zdravotníkov a celej verejnosti. A ak chcete, aby verejnosť akceptovala Vaše úvahy o novom decembrovom celoplošnom testovaní, ste morálne, aj zo zákona a na základe dobrých mravov, povinný predložiť celej verejnosti dve veci: Odpočet: Ako vlastne dopadlo predošlé testovanie? Koľko to skutočne stálo? Aké nové informácie sme sa dozvedeli a aký to malo reálny vplyv na našu situáciu a opatrenia v našej krajine. Aký to vlastne malo pri všetkých nedostatkoch antigénového testovania vlastne zmysel?

Ďalšia vec, ktorá Igora Bukovského zaujíma, je menný zoznam expertov, ktorí premiérovi radia. Zachádza ešte ďalej. Od premiéra požaduje dokonca aj písomné súhlasné stanovisko členov krízového štábu a pandemickej komisie s ich odporúčaním realizovať celoplošné testovanie takým spôsobom, ako bolo vykonané. Je teda zrejmé, že výstupom premiéra zo zasadnutí poradných orgánov nedôveruje.

Nechceli ste sa testovať? Zaklopú vám pri dverách, uvažuje Naď
Realizácia a prípadná forma plošného testovania na COVID-19 je predmetom diskusie a témou pre ústredný krízový štáb, v hre je viacero možností. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister obrany SR Jaroslav Naď. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | tasr


Známy lekár si myslí, že odpovede dlží premiér sám sebe, aj aj všetkým nám. Je presvedčený, že ak „terajší premiér nepredloží tieto informácie, ak nás napríklad nedokáže presvedčiť relevantnými výsledkami o zmysle a pozitívnom efekte predošlého testovania, a o tom, že jeho predstavy majú podporu lekárov a inej odbornej verejnosti, máme právo považovať jeho konanie za netransparentné a pochybovať o dobrých úmysloch a konaní v záujme celej spoločnosti."

Ak premiér verejnosti odpovede dať nedokáže, Bukovský urobí len jeden uzáver, a to taký, že „vláda a jej predseda urobili zo zdravotnej situácie politickú a prezentačnú záležitosť,“ a treba uvažovať nad tým, či „konanie a kroky vlády a jej predsedu, nie je potrebné konečne riešiť medicínskymi rozhodnutiami a prístupmi,“ uzatvára myšlienku známy lekár.

Je presvedčený aj o tom, že návrhy vládneho kabinetu sú absurdné. „Ak predseda vlády verejne nepredloží dostatočne presvedčivé výsledky a fakty o novembrovom celoplošnom testovaní, ostane vo vzduchu visieť iba tá predošlá absurdita, ktorú sme všetci zažili. Napríklad také to predĺženie platnosti negatívneho výsledku testu o týždeň...,“ napísal Igor Bukovský. A na záver už len dodáva, že za týchto okolností nedáva opakovanie celoplošného testovania v decembri žiadny zmysel a jediné správne konanie v takej situácií je odmietnuť a ignorovať ho.

Plošné testovanie možno nebude. Krajčí rešpektuje konzílium, ktoré ho neodporúča
Vyjadrenie konzília odborníkov z oblasti epidemiológie a infektológie, ktoré neodporúča celoplošné testovanie, je potrebné zobrať do úvahy. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol minister zdravotníctva SR Marek Krajčí. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | tasr