Profesor Krčméry: Na otvorenie zjazdoviek v zime existuje viacero scenárov
24 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zima sa nezadržateľne blíži a s ňou aj radosť lyžiarov, že si opäť užijú svoj obľúbený šport. Lenže pozor! Koronavírus im môže zahatať plány aj im. Ako to s lyžovačkou v tejto sezóne bude čo-to naznačil profesor Krčméry.


Vladimír Krčméry si myslí, že samotné lyžovanie nenesie epidemiologické riziko, ale riskantné je zhromažďovanie a zhlukovanie ľudí. Nejde teda pri tom len o samotný šport, ale aj o všetky aktivity, ktoré s ním súvisia. Navyše, zvýšené riziko môžu predstavovať aj stánky s občerstvením, reštaurácie pri svahu či bary no a samozrejme aj tvoriace sa rady na lanovku. To všetko vedie podľa uznávaného profesora do zvýšenej mobility, informuje portál hnonline.sk.
Je veľa faktorov, ktoré sa ešte musia vyriešiť

V susednom Rakúsku už rozmýšľajú, že po lockdowne otvoria zjazdovky a rozbehnú zimnú sezónu na svahoch, u nás sú zjazdovky síce zatiaľ uzavreté, v niektorých strediská však už začínajú so zasnežovaním. Príprava na zimnú sezónu, ktorá by mohla začať už o tri týždne, je teda v plnom prúde. „Riešime aj tento variant. Budeme sa tým zaoberať na krízovom štábe,“ uviedol pred stretnutím Ústredného krízového štábu minister zdravotníctva Marek Krajčí, lenže na otázku, či si budú môcť ísť ľudia zalyžovať priamo neodpovedal, ale podľa neho sú problematické aj lyžiarske bufety. „Je tam veľa faktorov, ktoré musíme vyriešiť,“ skonštatoval Krajčí.

Profesor a infektológ Vladimír Krčméry apeluje na zodpovednosť ľudí, ktorá nás jediná delí od uvoľnenia opatrení. „Pokiaľ dokážeme popri dodržiavaní opatrení a testovaní znížiť počty pacientov v nemocniciach a krivka nákazy bude stabilná, tak to môžeme považovať za remízu na ihrisku súpera. A to je niekedy aj víťazstvo,“ povedal pred stretnutím Ústredného krízového štábu Krčméry, ktorý si myslí, že v tomto prípade bude možné zimnú sezónu spustiť.

Uvoľňovanie protipandemických opatrení: kiná nepremietajú, plavárňam sa otvárať neoplatí
Premiér Matovič síce povolil za určitých okolností otvoriť kiná, divadlá a tiež posilňovne či plavárne, mnohým sa to pre vysoké náklady jednoducho neoplatí. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Tu nejde o lyžovanie, ale o zhromažďovanie

Krčméry si ale zároveň uvedomuje, že v severnom Taliansku a južnom Tirolsku boli práve zimné športy na konci februára spúšťačom veľkej epidemiologickej tragédie. „Tu nejde o lyžovanie ako o šport, ale o zhromažďovanie sa. Pokiaľ by sa toto vedelo doriešiť a pokiaľ doriešime, že sa na svahu nebudú konzumovať jedlá a nápoje, pri ktorých si ľudia musia dávať dole rúško a bude sa len športovať, tak existuje niekoľko scenárov, aby sa to dalo urobiť,“ snažil sa celú záležitosť vysvetliť.

Čo sa bude diať, je však podľa Krčméryho predpovedať zatiaľ predčasné„Nie som ani skeptik, ale ani optimista. Potrebujeme ešte dva-tri týždne počkať. Aj ja by som rád vedel odpoveď,“ dodal profesor, podľa ktorého samotné lyžovanie nenesie epidemiologické riziko, ale riskantné je zhromažďovanie a zhlukovanie ľudí pri lanovkách. „Toto budeme musieť zmetabolizovať.“
Maďarsko priviezlo z Ruska prvú dávku vakcín

Krčméry si navyše  myslí, že zmenu v tomto môže priniesť so sebou vakcinácia. „My starší sme očkovaní sovietskymi vakcínami a žijeme,“ vraví s úsmevom na margo toho, že Maďarsko doviezlo prvú várku vakcín z Ruska. Maďarsko je navyše prvou európskou krajinou, ktorá dostala ruskú očkovaciu látku. Európska komisia v tomto prípade varuje, že Maďarsko môže ohroziť proces celoeurópskeho očkovania. Viktor Orbán ale argumentuje, že on pomáha ľuďom. „Vakcíny nám vyriešia zimnú sezónu. Božie plány totiž nevie predvídať žiaden pandemický plán,“ dodal podľa portálu hnonline.sk na záver Krčméry.

Desivá prognóza o ďalšom vývoji na Slovensku! Takto to vidí profesor Krčméry
Za zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu na Slovensku môže podľa profesora viacero faktorov. Ako s opatreniami proti druhej vlne korony naložia naši epidemiológovia? Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.