Nemecko ľutuje, že USA odstúpili od Zmluvy o otvorenom nebi
24 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Zmluva o otvorenom nebi, ktorá umožňuje vojenské pozorovacie lety nad územím signatárskych štátov, je dôležitou súčasťou kontroly zbraní a Nemecko ju bude dodržiavať aj napriek vystúpeniu USA, uviedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas, informuje portál RT.


V nedeľu Washington oficiálne odstúpil od nadnárodnej dohody a obvinil Moskvu z porušenia jej podmienok, napriek tomu, že neposkytol žiadne dôkazy o takýchto tvrdeniach. Súčasťou dohody, ktorá vstúpila do platnosti v roku 2002, boli okrem USA a Ruska aj Kanada a väčšina európskych štátov.

Maas uviedol, že ľutuje rozhodnutie Trumpovej administratívy. Poukázal na to, že Zmluva o otvorenom nebi prispieva k budovaniu dôvery a podpore bezpečnosti na celej severnej pologuli „od Vladivostoku až po Vancouver“.

Pandémia môže priniesť stav aký sme tu nemali od „veľkej hospodárskej krízy“, varuje Putin
23 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Nemecko, spojenec Washingtonu v NATO, bude aj naďalej odhodlané dodržiavať dohodu, dodal vo vyhlásení minister zahraničia.

Poznamenal tiež, že existujúce multilaterálne zmluvy o kontrole zbraní sa musia modernizovať tak, aby zahŕňali opatrenia pre mechanizmy budovania dôvery, aby bol svet pripravený na nové bezpečnostné výzvy.

Tento krok nasleduje po minuloročnom odstúpení Washingtonu od zmluvy INF, ktorá zakazovala USA a Rusku používať rakety s dosahom od 500 km do 5 500 km. Zmluva New START teraz zostáva jedinou významnou dohodou o nešírení jadrových zbraní medzi týmito dvoma jadrovými mocnosťami. Jej platnosť však vyprší vo februári a Washington sa ju zatiaľ zdráhal predĺžiť.

WTO potrebuje reformu, upozorňuje Putin
Ruský prezident Vladimir Putin vodcom skupiny G20 povedal, že nič nenahradí Svetovú obchodnú organizáciu (WTO), mala by však byť schopná čeliť súčasným výzvam a potrebuje modernizáciu, informuje portál RT. "Skupina G20 musí pokračovať v úsilí o... Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Diana Zaťková