Moderna dodá do EÚ 160 miliónov vakcín proti Covid-19, Rusko rozbieha vlastnú produkciu
24 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Americká biotechnologická firma Moderna sa stane šiestou spoločnosťou, ktorá dodá do EÚ vakcíny proti Covid-19. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová oznámila, že s farmaceutickým gigantom bola dosiahnutá dohoda o dodávke 160 miliónov dávok, informuje portál RT.


„S radosťou oznamujem, že zajtra schválime novú zmluvu na zabezpečenie dodávok ďalšej vakcíny proti Covid-19,“ uviedla v utorok Von der Leyenová. Dohoda umožní EÚ nakúpiť až 160 miliónov dávok vakcíny vyvinutej spoločnosťou Moderna.

Minulý týždeň americká spoločnosť oznámila, že jej vakcína preukázala 94,5-percentnú účinnosť. Spoločnosť Moderna je prvým zahraničným výrobcom vakcín, s ktorou Únia uzavrela dohodu. Päť predchádzajúcich dohôd bolo podpísaných s biotechnologickými firmami so sídlom v EÚ a britskou spoločnosťou AstraZeneca.

Brusel uviedol, že takto diverzifikované portfólio zabezpečí, aby bola EÚ dobre pripravená na očkovanie proti Covid-19 akonáhle sa preukáže, že vakcíny sú bezpečné a účinné.

Rúška nefungujú, potvrdili dánski vedci
Štúdia prestížneho centra Rigshospitale zistila minimálny rozdiel nákazlivosti na koronavírus pri nosení a nenosení rúška. Uviedla agentúra Tass.ru. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Medzitým v druhej predbežnej analýze údajov moskovského centra Gamaleja, ktoré vyvinulo vakcínu Sputnik V, sa uvádza, že ich produkt je účinný na viac ako 95 percent.

Analýza je založená na takmer 20 tisíc dobrovoľníkoch, ktorým boli podané dve dávky počas tretej fázy testovania. Výsledky predstavujú nárast oproti predchádzajúcim dátam, keď miera účinnosti sa odhadovala okolo 90 percent.

Rusko dosiaľ vyprodukovalo viac než 117 tisíc dávok Sputniku V a očakáva sa, že do konca roka sa podarí vyrobiť viac než dva milióny kusov vakcíny. Popri tom ruské Vedecké centrum Čumakova vyvíja ďalšiu vakcínu EpiVacCorona, ktorej klinické skúšky by mali byť skončené takisto do konca tohto roka.

Je neetické predlžovať utrpenie, keď pacientovi nemôžeme pomôcť, tvrdí lekárka
Najvýraznejšou budovou Nemocnice Na Bulovke je stavba nazývaná "Vychovateľňa". Práve tu sídli pľúcna klinika, na ktorej pracuje lekárka Jindřiška Martínková. Na starosť má pacientov Covid-19 a počas svojej práce zažila veľa zbytočných úmrtí, píše... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | Timotej Dudka