Matovič so Sulíkom sa predsa len na niečom zhodli: V hre sú veľké peniaze
24 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nízke ceny energií za čias vlády Smeru-SD nás stáli stovky miliónov eur. Na ich vykrytie sa teraz musíme poskladať všetci. Po návrhoch Matoviča a Sulíka našla definitívne riešenie v pondelok koaličná rada.


Dlh vyše 420 miliónov eur zanechali predchádzajúce vlády Roberta Fica a neskôr Petra Pellegriniho, ktoré držali v rokoch 2018 až 2020 ceny elektriny príliš nízko a zároveň štedro dotovali obnoviteľné zdroje energií, najmä solárne elektrárne, informuje portál finweb.hnonline.sk.
Koaličná rada sa dohodla na kompromise

Zaplatenie stámiliónového dlhu zo štátnej kasy a zároveň zníženie štedrých výkupných cien pre obnoviteľné zdroje presadzoval najmä súčasný minister hospodárstva Richard Sulík. Podľa neho by to znížilo tlak na ceny do budúcnosti a vytvoril by sa tak priestor na držanie cien na nízkej úrovni. Premiér Matovič bol naopak za to, aby sa bremeno historického dlhu riešilo cez ceny elektriny do budúcna a viac chcel zaťažiť takzvanú tarifu za prevádzkovanie systému, cez ktorú sa dotujú obnoviteľné zdroje energie.

Problém sa tak preniesol na rokovanie koaličnej rady, ktorá sa v pondelok, podľa informácií Hospodárskych novín, dohodla na kompromise. Za roky 2018 a 2019 dlh predstavuje spolu 320 miliónov eur a na tieto peniaze si nárokujú pološtátne distribučné spoločnosti, v ktorých majú hlavné slovo zahraniční investori. Rok 2018 bude podľa dohody koalície vykrytý zo štátneho rozpočtu, teda na úkor všetkých daňovníkov. Rok 2019 sa vyrieši v rámci regulácie.

Koniec éry prenosu energie cez kábel?
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková

Vládny kabinet: Lebo Fico!

Od roku 2020 zúčtováva výkupné ceny štátna spoločnosť OKTE, ktorá patrí pod Slovenskú elektrizačnú prenosovú sústavu zaradenú pod ministerstvom financií. Za tento rok je dlh na cenách na úrovni okolo 100 miliónov eur a tento problém by sa mal vyriešiť podľa dohody koalície navýšením základného imania OKTE. K riešeniu prispejú tak minister hospodárstva Sulík, ktorého nominant regulačný úrad vedie, ako aj premiér Matovič, ktorého stranícky kolega Eduard Heger má zase na starosti ministerstvo financií. K danému problému bude mať tlačovku Heger a to s témou krokov proti ,,elektrošoku“, pretože ak by do problematiky dlhov nevstúpil štát, hrozilo by prudké zdraženie elektriny.

Za tento stav je podľa súčasného kabinetu zodpovedný Robert Fico, pretože za jeho vlády v roku 2010 boli podpísané 15-ročné zmluvy na podporu solárnych zdrojov so štedrými výkupnými cenami presahujúcich 400 eur. Vtedy tieto ceny síce zodpovedali drahým technológiám, tie ale zakrátko zlacneli a výkupná cena tak vysoko prevyšuje trhovú hodnotu, ktorá je dnes na úrovni okolo 50 eur. Aj preto navrhol Regulačný úrad s podporou Sulíka to, aby sa výkupné ceny znížili a zároveň zmluvy predĺžili o 5 až 10 rokov, píše v závere portál finweb.hnonline.sk.

Vláda: Schválila Envirostratégiu 2030, ráta aj s útlmom výroby energie z uhlia
Ministri v stredu schválili Envirostratégiu 2030, ktorá bude určovať smerovanie ochrany životného prostredia na najbližšie roky. Inštitút environmentálnej politiky (IEP) pri Ministerstve životného prostredia (MŽP) SR základný program ochrany... Čítať ďalej
27 | 02 | 2019 | tasr