Fico s Dankom môžu prísť kvôli protestom o svoju advokátsku licenciu
23 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Novembrový protest vytiahol do ulíc nielen „obyčajných“ ľudí, či podľa ministra Naďa opice, ale aj opozičných a mimoparlamentných politikov. Niektorí sa išli len tak „poprechádzať“, iní aj rečnili a burcovali nespokojných ľudí. Napísali aktuality.sk. 


Predseda Smeru-SD Robert Fico rovnako ako šéf SNS Andrej Danko radi a často spomínajú svoje právnické vzdelanie, lenže v utorok 17. novembra im ani to nezabránilo, aby sa postavili na „revolučné“ barikády. Tým ale obaja opoziční politici riskovali nielen to, že budú mať problémy s políciou, ale aj s kolegami v Slovenskej advokátskej komore. „Slovenská advokátska komora má nad advokátmi disciplinárnu právomoc za porušenie advokátskych predpisov a etiky,“ uviedla pre Aktuality hovorkyňa SAK Alexandra Donevová.
Disciplinárny senát môže vyčiarknuť advokáta zo zoznamu

V prípade možného porušenia advokátskych predpisov alebo etiky je možné, podľa hovorkyne Donevovej, podať na advokáta sťažnosť. „Revízna komisia sa zaoberá každou doručenou sťažnosťou a preverí konanie advokáta. Ak by aj v tomto prípade bola advokátskej komore sťažnosť doručená, revízna komisia ju preverí,“ skonštatovala hovorkyňa. V prípade, že by revízna komisia uznala možné porušenie, podá voči advokátovi návrh na začatie disciplinárneho konania. „Porušenie advokátskych predpisov alebo etiky môže konštatovať len disciplinárny senát a následne môže uložiť advokátovi sankciu od napomenutia, cez peňažnú pokutu až po vyčiarknutie zo zoznamu advokátov,“ dodala Donevová pre Aktuality.sk.

To isté platí aj v prípade Lukáša Machalu, bývalého poradcu Andreja Danka a člena predsedníctva SNS v čase, keď bol Danko predseda parlamentu. Otázne je, ako by sa advokátska komora postavila k ich sankcionovaniu. Ako totiž jej hovorkyňa hovorí, na proteste sa zúčastnili ako politici a nie ako advokáti.

Zhromaždenia v Bratislave: Fico vyzýva ľudí, aby sa nenechali zastrašiť a pridali sa (AKTUALIZOVANÉ 2)
V Bratislave sa koná viacero protestov. Protestné zhromaždenia sa uskutočnili na Hodžovom námestí, námestí SNP a očakávané sú aj pred Úradom vlády SR. Predstavitelia strany SMER-SD sa stretli pred sochou Alexandra Dubčeka na rovnomennom námestí.... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Michal Filek

Je neprijateľné aby advokát spochybňoval platné nariadenia

Jasnejšie stanovisko v prípade možného udelenia finančnej pokuty či vyškrtnutia spomínaných politikov spomedzi advokátov má ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá pripomína, že aktuálne platí zákaz zhromažďovania sa nad šesť osôb, rovnako ako povinnosť nosenia rúška aj na verejnosti, osobitne v blízkom kontakte s ďalšími osobami. Nič z toho ale účastníci utorkových nepovolených protestov, vrátane spomínanej trojice, nedodržiavali. „Prísne vzaté z pohľadu výkonu advokácie považujem za neprijateľné, aby advokát, od ktorého sa všeobecne očakáva rešpektovanie práva, aby svojím správaním, navyše na zakázanom zhromaždení, spochybňoval platné opatrenia a dával vzor správania, že tieto opatrenia sú zbytočné a že právo netreba rešpektovať,“ skonštatovala na margo porušenia zákazov ministerka Kolíková.

Šéfka rezortu spravodlivosti tiež pripomína, že účasť Fica či Danka je potrebné vnímať aj v politickom kontexte, keďže ide o predsedov opozičných zoskupení a ich vyjadrenie protestu proti opatreniam vlády. „Nič to nemení na tom, že ako advokáti vedome porušujú zákon. A aj keď sú tieto osoby aktuálne politikmi, sú súčasne vo výkone advokácie, tento výkon advokácie majú aktívny, a toto by ich malo obmedzovať v nástrojoch, ako vyjadrujú svoj politický protest,“ zhodnotila prehrešok oboch právnikov Kolíková a dodáva, že podľa jej názoru by sa mala týmto prípadom zaoberať aj Slovenská advokátska komora. „A keď tu platia etické pravidlá, mala by dať jasný odkaz, aké hranice platia pre advokáta, ktorý je politikom,“ dodala šéfka rezortu spravodlivosti pre Aktuality.sk, ktoré o reakciu požiadali aj hovorcov Smeru-SD a SNS, ani jeden ale na jej otázky nereagoval.

Fico, Harabin, Kotleba a Danko si vyšli medzi ľudí bez rúška! Čo im odkázal Mikulec?
Protesty v Bratislave počas 17. novembra ukázali, že mnohým Slovákom je nariadenie o nosení rúška „ukradnuté“. Žiaľ, rovnako sa prezentovali aj niektorí naši známi politici. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.