Slovinský premiér súhlasí s Maďarmi a Poliakmi: Kritéria na vyplácanie eurofondov sú politicky motivované
19 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Predseda vlády Slovinska poslal listom vedúcim predstaviteľom Európskej únie, aby vyjadril svoje námietky proti návrhu, ktorý by Bruselu umožnil znížiť financovanie členským štátom, informuje portál RT.


Slovinský premiér Janez Janša v utorok poslal európskym vodcom list, v ktorom oznámil, že nesúhlasí s plánmi, ktoré podmieňujú vyplácanie finančných prostriedkov z rozpočtu EÚ.

Rozpočet, ktorý má trvať od roku 2021 do roku 2027, vetovalo v pondelok Maďarsko a Poľsko, čo uvrhlo blok 27 krajín do politickej krízy. Janša požadoval návrat k dohode uzavretej na júlovom samite EÚ, ktorá bola následne zmenená a doplnená kritériami právneho štátu.

"Iba vďaka rýchlemu dokončeniu toho, čo sme začali v júli, dokážeme splniť veľké očakávania a pripraviť pôdu pre silnejšiu Európu v období po pandémii," uvádza slovinský premiér v liste.

Putin na samite požiadal o zrušenie sankcií pre chudobnejšie krajiny, ktoré bojujú s pandémiou
Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby krajiny zrušili sankcie proti štátom, ktoré bojujú s koronavírusom, pretože globálny hospodársky pokles spôsobený pandémiou sa stále zhoršuje, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Vo svojom liste, ktorý je adresovaný predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej a predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi, premiér uviedol, že Slovinsko nemôže akceptovať použitie „diskrečných mechanizmov“ na disciplinárne stíhanie národov, ktoré nedodržiavajú „politicky motivované kritériá“ EÚ.

"Tí z nás, ktorí sme strávili časť svojho života v totalitných režimoch, vieme, že začína odchýlka od reality, keď procesy alebo inštitúcie dostávajú mená, ktoré znamenajú presný opak ich podstaty," ďalej sa uvádza v liste.

V liste s takmer štyrmi stranami Janša tiež tvrdil, že v roku 2014 inštitúcie EÚ nereagovali jediným varovaním, keď bolo Slovinsko „svedkom ukradnutých volieb pomocou drastického zneužívania štátnych inštitúcií“.

Vodcovia slovinskej opozície sa od tohto listu dištancovali.

Predseda strany Kresťanskodemokratická strana Nové Slovinsko a minister obrany Matej Tonin uviedol, že list predstavuje názor predsedu vlády, a nie celej vlády.

Trump prepustil šéfa kybernetickej bezpečnosti po tom, čo jeho agentúra označila voľby za „najbezpečnejšie v histórii“
Prezident Donald Trump prepustil šéfa Agentúry pre bezpečnosť v oblasti kybernetickej bezpečnosti a infraštruktúry Chrisa Krebsa pre „veľmi nepresné“ vyhlásenie, v ktorom agentúra uviedla, že voľby v roku 2020 boli najbezpečnejšie v histórii USA,... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár