O Majskom bude český súd rozhodovať v januári
19 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.
Jozef Majský je síce právoplatne odsúdeným podnikateľom, či však nastúpi na výkon trestu odňatia slobody v Českej republike sa rozhodne na zasadnutí Mestského súdu v Prahe v januári budúceho roku, píše portál topky.sk.
Súd bude rozhodovať, či si trest odpyká v ČR

Na snímke Jozef M. prichádza na hlavné pojednávanie v kauze tunelovania nebankových spoloèností Horizont Slovakia a BMG Invest. Archívne foto: TASR - Michal Svítok


O najnovšom rozhodnutí v prípade Majského, ktorý mal naposledy opäť vážne zdravotné problémy, informovala hovorkyňa Mestského súdu v Prahe Markéta Puci. „Verejné zasadnutie je vytýčené na 17. januára o 10.00 h. Na ňom súd preskúma, či sú splnené podmienky na vykonanie trestu pána Majského v Českej republike,“ vysvetlila hovorkyňa, ktorá zdôraznila, že o tom, že Majský nebude vydaný na Slovensko, sa rozhodlo už na predchádzajúcom zasadnutí koncom septembra.

Majský tak zostáva naďalej vo väzbe v Čechách. Rozhodol o tom Vrchný súd v Prahe, ktorý koncom októbra zamietol sťažnosť obhajoby voči rozhodnutiu Mestského súdu v Prahe, ktorý ho nechal vo väzbe. Mestský súd v Prahe 30. septembra rozhodol, že Majský sa nevydáva na výkon trestu odňatia slobody na Slovensko z toho dôvodu, že je zároveň českým občanom a musel by s vydaním súhlasiť. Zároveň súd rozhodol, že zostáva naďalej v predbežnej väzbe. Toto rozhodnutie nebolo právoplatné. Sťažnosť podala obhajkyňa podnikateľa.

Majský odmieta vydanie na Slovensko, chce dožiť v Česku
Mestský súd v Prahe rozhoduje o návrhu krajského štátneho zástupcu na vydanie právoplatne odsúdeného Jozefa Majského na výkon trestu odňatia slobody na Slovensko. Informovala o tom televízia Markíza na svojom spravodajskom webe... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | SITA

Slovenská strana musí predložiť návrh na vykonanie trestu v ČR

„Štátna zástupkyňa sa práva opravného prostriedku vzdala, keďže jej návrhu súd vyhovel. Teraz bude vo veci predovšetkým aktívny súd, ktorý vyzve príslušný slovenský orgán na predloženie overenej kópie vykonateľného rozhodnutia a návrhu, aby bol trest vykonaný na území Českej republiky. Ďalší postup vyplýva zo zákona o medzinárodnej justičnej spolupráci v trestných veciach,“ povedal Aleš Cimbala, hovorca Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe.

Senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky koncom júla zamietol Majského odvolanie v kauze podvodu na nebankovky Horizont Slovakia a BMG Invest, a tak platí teda rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z roku 2015, ktorý ho odsúdil na deväť rokov odňatia slobody. Po Majskom bolo vyhlásené národné i medzinárodné pátranie a slovenská polícia na začiatku augusta tohto roka potvrdila, že ho zadržali v pražskej nemocnici, dodáva na záver portál topky.sk.

Komentár Jany Teleki: Budú Brtva, Pachinger, Majský rehabilitovaní a odškodnení?
02 | 03 | 2019 | Jana Teleki