Demonštrantom, ktorí nedbali na upozornenia polície, hrozia vysoké tresty
19 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Polícia už pozná páchateľov, ktorí pri utorňajších protestoch v hlavnom meste zranili policajtov. Hrozia im prísne tresty. A nielen im, ale aj organizátorom.


Polícia v podstate už druhý deň po masových protestoch v Bratislave počas 17. novembra identifikovala výtržníkov, ktorí zranili hliadkujúcich policajtov, ale objasňuje i ďalšie priestupky, ktoré sú teraz ešte v štádiu dokazovania, informuje portál noviny.sk.



Od poškodenia zraku policajta delili milimetre

Na bratislavskej nepovolenej protestnej manifestácii 17. novembra sa zúčastnili tisíce ľudí, ktorí sa stretli na piatich miestach v hlavnom meste. Polícia však zasahovala iba na dvoch miestach, a to na Hodžovom námestí a pred Úradom vlády. A práve tam začali ľudia hádzať fľaše, ale dokonca aj nôž, delobuchy a iné predmety do policajtov, pričom jeden z letiacich predmetov zranil aj zasahujúceho policajta. Kolegovia ho ošetrovali priamo na mieste, no museli ho pri tom ďalší chrániť štítmi.

Predmet, ktorý explodoval v tesnej blízkosti jeho tváre mu spôsobil tržnú ranu a od vážneho poškodenia zraku ho delili doslova milimetre. Z miesta ho odvádzali s obviazanou hlavou. Minister však hovoril aj o ďalších zranených policajtoch. „Boli tam ľudia, ktorí chceli naozaj vyprovokovať násilie a používali pri tom rôznu pyrotechniku a výbušniny. Práve použitím pyrotechniky došlo k zraneniu policajtov a my konáme v tomto prípade a konať budeme,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec.

Polícia konečne priznala: Proti protestujúcim použila slzotvorný plyn a označovacie náboje
Bratislavská polícia sa po utorkových (17. 11.) protestoch v hlavnom meste naďalej zaoberá viacerými protiprávnymi konaniami. "Polícia v súvislosti s neohlásenými zhromaždeniami, ktoré sa konali dňa 17. novembra 2020, aj naďalej priebežne analyzuje... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR

Útočníkom na policajtov hrozí až 24-ročný trest

Na snímke policajti a demonštranti počas protivládneho protestu pred Úradom vlády v Bratislave v utorok 17. novembra 2020. FOTO TASR -Jaroslav Novák


Polícia upozorňovala už pred zhromaždeniami, že prípadným útočníkom na policajtov hrozí až 24 ročné väzenie. „My budeme v tomto veľmi dôkladní a prísni. Ľudia sú identifikovaní, páchatelia sú identifikovaní, a niektorí budú riešení v ďalších konaniach,“ skonštatoval minister Mikulec. Na nepovolených zhromaždeniach sa zúčastnili aj prívrženci krajnej pravice či rizikoví športoví fanúšikovia z ultras skupín. Na policajných oddeleniach skončilo viacero osôb.

„Protesty v utorok 17. novembra nemali nič spoločné s pokojným prejavom,“ okomentoval protesty Mikulec. Podľa premiéra Igora Matoviča zvládla polícia včerajšie protesty s rozvahou a rozumne.

Čech, ktorého zadržali na októbrovom proteste v Bratislave, zostáva vo väzbe
Pavol R. z Českej republiky, ktorého zadržali počas októbrových protestov pred Úradom vlády v Bratislave, bude definitívne stíhaný väzobne. Rozhodol o tom v pondelok Krajský súd v Bratislave. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR

Protesty v každom kraji okrem Nitrianskeho

Protest proti vláde Igora Matoviča, Bratislava 17.11.2020 / Petra Demková


Polícia sa vyjadrila k zásahu a zraneniu policajta aj na sociálnej sieti. „V tejto súvislosti bolo začaté trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa. Nakoľko k tomuto skutku došlo počas núdzového stavu, hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody na 12 až 25 rokov. Vyšetrovanie v súčasnej dobe pokračuje.“ Neohlásené zhromaždenia sa včera konali takmer vo všetkých krajoch, okrem Nitrianskeho, polícia však musela zasiahnuť iba v Bratislave. 

V mestách po celom Slovensku sa protesty obišli bez zranení a narušenia verejného poriadku. Polícia pridala na svoj Facebook aj video, v ktorom si verejnosť môže pozrieť útok na policajta.

Matovič s Naďom dourážali protestujúcich proti ich vláde
Minister obrany Jaroslav Naď šokoval vyjadrením, že nevidel protestovať normálnych ľudí, ale „iba opice, bitkárov, extrémistov a psychopatov“. „Po dnešku Bromhexin a vodka budú vypredané“, dopĺňa Matovič Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Matovič: nakaziť sa mohlo aj tritisíc ľudí

Ľudia, ktorí sa včera zišli vo viacerých slovenských mestách porušili nielen zákony a predpisy, ale predovšetkým ohrozili ostatných prítomných a svoje rodiny. A to preto, lebo mnohí z nich totiž ani nemali rúško. „Hučali, kričali, teda to úplne najhoršie čo môže byť. Môj odhad je, že sa pokojne mohlo nakaziť tritisíc ľudí. Je to hlúpe konanie. Nič by sa im nestalo, ak by to bolo v rúškach,“ vyjadril svoj názor premiér Igor Matovič. Veľa ľudí pokope pritom, podľa neho, nemôže byť dôvodom na nedodržiavanie zákonov a nariadení.

Polícia disponuje veľkým množstvom obrazového materiálu a nepotrestané nezostane ani konanie organizátorov. Na rad sa tak možno dostanú aj tí, ktorí na nepovolené zhromaždenia zvolávali ľudí, či už to ako fyzické osoby, alebo ako predstavitelia politických strán. „Sú to nezodpovední ľudia. To nie je o pokutách, to je o zdraví. Ohrozujú nielen seba ale aj ostatných. Urobíme všetko pre to, aby sme udelili pokuty,“  cituje dodáva na záver portál noviny.sk ministra vnútra.

Analytik Baránek presne opísal, kto boli tí skutoční "mafiáni a fašisti" na proteste
V utorok vyšli do ulíc protestovať tisícky ľudí. Niektoré médiá ale informovali o tom, že ich bolo len pár stoviek. Niektorí vládni predstavitelia, vrátene premiéra Igora Matoviča, ešte pre protestom uviedli, že sa ho zúčastnia iba fašisti, mafiáni... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič