Trump prepustil šéfa kybernetickej bezpečnosti po tom, čo jeho agentúra označila voľby za „najbezpečnejšie v histórii“
18 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Prezident Donald Trump prepustil šéfa Agentúry pre bezpečnosť v oblasti kybernetickej bezpečnosti a infraštruktúry Chrisa Krebsa pre „veľmi nepresné“ vyhlásenie, v ktorom agentúra uviedla, že voľby v roku 2020 boli najbezpečnejšie v histórii USA, informuje portál RT.


„Nedávne vyhlásenie Chrisa Krebsa o bezpečnosti volieb roku 2020 bolo veľmi nepresné, pretože došlo k rozsiahlym neprístojnostiam a podvodom - vrátane zrátaní hlasov mŕtvych ľudí, závad vo volebných prístrojoch, ktoré premenili Trumpove hlasy na Bidenove, ako aj neskoré počítanie hlasov a mnoho ďalších,“ napísal Trump vo svojom príspevku na Twitteri v utorok večer a dodal, že Krebs bol prepustený „s okamžitou platnosťou“.



Technicky to nebolo vyhlásenie, ktoré vydal Krebs, ale poradné orgány CISA, koordinačnej rady vlády pre volebnú infraštruktúru a výkonného výboru pre sektor volebnej infraštruktúry. "Neexistujú dôkazy o tom, že by niektorý volebný systém vymazal alebo stratil hlasy, zmenil hlasovanie alebo bol akýmkoľvek spôsobom kompromitovaný," uviedli vo štvrtok tieto dva orgány vo vyhlásení zverejnenom agentúrou CISA.

Odvtedy sa však na pamäťových kartách našli tisíce hlasov a Trumpova kampaň predstavila zoznam ľudí, ktorí údajne vo viacerých štátoch volili aj napriek tomu, že sú mŕtvi. Mainstreamové médiá citovali vyhlásenie vydavateľa CISA ako dôkaz, že vo voľbách 3. novembra nedošlo k „rozsiahlym“ alebo „systémovým“ podvodom, zatiaľ čo platformy sociálnych médií zakročili proti akýmkoľvek odchýlkam a označili ich ako „sporné“.



Prezident neskôr zmenil a doplnil svoju predchádzajúcu sériu príspevkov na Twitteri o volebnej bezpečnosti a trval na tom, že jeho administratíva zaisťuje, aby bolo hlasovanie „prakticky nepreniknuteľné“ zahraničnými sprostredkovateľmi, ale „demokrati radikálnej ľavice“ a ich spojenci boli „možno úspešnejší“ v ich úsilí o presný opak.

Kremeľ: Uvítame každý pokus amerického prezidenta o na nadviazanie vzťahov s Ruskom
Moskva je pripravená spolupracovať s akýmkoľvek americkým prezidentom, uviedol pre portál RT hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zopakoval, že Rusko nikdy nezasahovalo do vnútorných záležitostí USA, ale nedovolí, aby sa Spojené štáty miešali do ich... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár