Premiér poslal Sulíka so svojim pandemickým plánom do... inej krajiny!
18 | 11 | 2020 I Michal Filek/TASR

Ak koaličná strana SaS príde s vlastným pandemickým plánom, premiér Igor Matovič (OĽANO) odporúča, aby ho ponúkla krajine, ktorá plán vypracovaný ešte nemá. Matovič deklaruje, že Slovensko v rámci pandémie nového koronavírusu postupuje podľa schváleného plánu a rozhodnutia epidemiológov, infektológov či verejných zdravotníkov.


"Vymýšľať vymyslené je zbytočné. Keď aj niečo SaS vymyslí, odporúčam obrátiť sa na krajinu, ktorá túto problematiku nezvláda," poznamenal Matovič s tým, že šéf SaS a minister hospodárstva Richard Sulík môže prísť svojím plánom skúsiť presvedčiť odborníkov, pandemickú komisiu i ústredný krízový štáb.

"Ktokoľvek na Slovensku môže tvrdiť, že vymyslí lepší plán. My sa tu však nehráme v hračkárstve. Bavíme sa o životoch, zdraví a čas plynie. Počet pozitívnych prípadov klesať sám od seba nebude. Musíme prijímať rozhodnutia," uviedol premiér. Ako tvrdí, Slovensko v boji proti novému koronavírusu nemôže ísť v jeden deň podľa jedného schváleného plánu a ďalší týždeň podľa nového plánu, lebo sa niekto cíti urazený. "To nemôže byť o urazenosti a egu, ale o zákonných postupoch, a tak aj postupujeme," uviedol predseda vlády.

Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík pripravuje s odborníkmi vlastný pandemický plán, ktorý plánuje predstaviť a zverejniť v najbližších dňoch. Dokument má obsahovať súbor opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Tie však nebudú platiť plošne pre celé Slovensko, ale lokálne podľa závažnosti situácie. Kde bude v súvislosti s pandemickou situáciou problém, navrhuje prijať tomu zodpovedajúce riešenia, teda lockdown a zavretie prevádzok. Tam, kde problém nebude, nemá podľa Sulíka zmysel prijímať tvrdé opatrenia.

Matovič chce, aby Sulík kúpil ďalšie milióny testov. Ten nesúhlasí, prerušil vládu a žiada koaličnú radu
Na dosiahnutie cieľa limitovať do Vianoc počet denných prípadov nákazy novým koronavírusom na 500, je potrebné približne sedem až 11 miliónov antigénových testov. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) to odhadol po stredajšom rokovaní... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR