Minister Gröhling bude komunikovať štandardne aj s Alternatívnou platformou rektorov a rektoriek
18 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Alternatívna platforma slovenských rektorov a rektoriek síce vznikla len včera teda 17. novembra 2020, minister však s ňou rokovať bude.


Minister Gröhling novovzniknutej platforme odkázal, že s rokovať bude rovnako ako komunikuje aj so Slovenskou rektorskou konferenciou. Podľa portálu sme.sk to šéf školstva uviedol pred rokovaním vlády.
Súčasťou platformy sú rektori mnohých vysokých škôl

Branislav Gröhling bol informovaný aj o tom, že súčasťou platformy sú rektori súkromných i verejných vysokých škôl, a preto nevidí dôvod na vyčlenenie ich platformy z celého procesu tvorby vysokoškolského prostredia. O jej vzniku informovala včera Univerzita Komenského v Bratislave na svojej webovej stránke. „Je to vysokoškolské prostredie, ktoré sa tvorí samostatne, takže my budeme akceptovať akéhokoľvek aktéra, ktorý bude zastupovať vysokoškolské prostredie. A tak, ako diskutujeme s rektorskou konferenciou, tak budeme diskutovať aj s alternatívnou rektorskou konferenciou,“ skonštatoval Gröhling.

Súčasťou novej platformy sú rektori Marek Števček z UK v Bratislave, Miroslav Fikar z STU v Bratislave, Stanislav Kmeť z TU v Košiciach, Pavol Sovák z UPJŠ v Košiciach, Jana Mojžišová z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach, Bohunka Koklesová z Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, Juraj Stern z Paneurópskej vysokej školy v Bratislave, Egon Krák z Hudobnej a umeleckej akadémie Jána Albrechta v Banskej Štiavnici a Samuel Abrahám z Bratislavskej medzinárodnej školy liberálnych štúdií. Platforma je však otvorená všetkým rektorom slovenských vysokých škôl a univerzít.

Gröhling tvrdí, že vysoké školy a univerzity sú na začiatok roka pripravené
Vysoké školy a univerzity sú na začiatok nového akademického roka 2020/2021 pripravené, uviedol to minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Zároveň si nemyslí, že dôjde k celoplošnému zatváraniu... Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | SITA

Rektori sa neboja prezentovať aj kontroverzné názory

Spomínaní rektori poukázali, že nechcú, aby ich iniciatíva bola vnímaná ako boj proti niekomu, ale vysvetlili, že platformu založili preto, aby sa slobodne a otvorene diskutovalo o veciach, o ktorých podľa nich reprezentácie vysokých škôl často mlčia. „Chceme zdôrazniť, že ani Slovenská rektorská konferencia nie je homogénnym celkom, hoci jej prezídium sa o takýto obraz usiluje. Rektori a rektorky majú byť natoľko výrazné osobnosti, ktoré sa neboja prezentovať aj kontroverzné či menšinové názory, ak sú o ich správnosti a hodnotovej ukotvenosti presvedčení. My takýmto presvedčením disponujeme, a preto sme pripravení diskutovať o budúcnosti slovenského vysokého školstva,” napísali vo svojom stanovisku.

Zástupcovia platformy sa tiež domnievajú, že vnútorná diskusia medzi reprezentáciami vysokých škôl nie je primárne na pôde Slovenskej rektorskej konferencie dostatočná a primeraná vážnosti aktuálnej situácie. Doplnili, že sa musia hľadať partneri z vonkajšieho prostredia, ktorí sa budú aktívne zapájať do obnovy dôvery verejnosti v inštitúcie vysokých škôl. Dôležitú úlohu v diskusii by podľa nich mali zohrať aj študenti univerzít, dodáva na záver portál sme.sk.

Vysoké školy budú musieť nájsť mechanizmy, ktoré by efektívnejšie bránili podvádzaniu
Vysoké školy si budú musieť nastaviť mechanizmy, aby podvádzanie efektívnejšie vytlačili. Uviedol to po tlačovej konferencii predseda výkonnej rady Slovenskej akreditačnej agentúry pre vysoké školstvo (SAAVŠ) Robert Redhammer. Čítať ďalej
25 | 07 | 2020 | SITA