Hypersonický protitankový projektil (5 Mach). To tu ešte nebolo
18 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

V Rusku pokračujú práce na malom nadzvukovom projektile s pracovným názvom Utkonos-2D (vtákopysk).


Strela je zostrojená na základe rakety z raketového komplexu Hermes, vyvinutej spoločnosťou KBP im. akademik Šipunov. Raketa má byť poháňaná prúdovým motorom. Vo výzbroji sa má umiestniť medzi delostrelectvo a operačno-taktické balistické strely Iskander-M. Rakety Utkonos-2D majú vyplniť medzeru, ktorú zanechali vyradené raketové komplexy Točka. Bude možné ich spustiť aj zo vzdušných a plávajúcich plošín. Informuje portál altair.com.pl.


Podľa Izvestia majú nové nadzvukové minirakety vyzbrojovať brigády a divízie pozemných síl. Prepravovať sa budú na ľahkých vozidlách typu Typhoon a Tigr. Vzletová hmotnosť novej rakety v kontajneri má byť až 150 kg. Jej kaliber má byť rovnaký ako v prípade Hermes - 207 mm. Hmotnosť hlavice - 57 kg - by mala stačiť na zničenie obrnených vozidiel (vrátane tankov) a ľahkých krycích pancierov.

Nová raketa má vzlietnuť s akceleračným motorom, ktorý sa oddeľuje po dosiahnutí rýchlosti potrebnej pre činnosť prúdového pohonu. Toto má urýchliť projektil na nadzvukovú rýchlosť (približne Mach 5), dosiahnutú po asi 40 sekundách letu. Touto rýchlosťou má raketa prekonať zvyšok vzdialenosti k cieľu.

Ruská nadzvuková raketa Zircon „dokazuje svoje jedinečné vlastnosti“
Testy rakety Zircon, jednej z niekoľkých nadzvukových zbraní ruskej armády, sa úspešne blížia ku koncu, uviedlo ministerstvo obrany, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 07 | 2020 | Marek Molnár