Drucker vyzýva vládu: Bohovia, zostúpte zo svojich nebies a odpovedajte. Opice sa pýtajú
18 | 11 | 2020 I Michal Filek

Bývalý Smerák a exminister zdravotníctva Tomáš Drucker v statuse na svojom facebookovom profile, nazvanom Bohovia a opice, vyzval premiéra Matoviča a ministrov Krajčiho a Naďa, aby odpovedali na otázky, ktoré sa týkajú testovania a trasovania. Upozorňuje na to, že pozitivita testovaných na Covid-19 je obrovská. 


"Ak poslúchame, neraz nezmyselné pokyny a nariadenia, dostaneme odmenu. “Otvorené” kiná, kostoly a fitká, kam aj tak nikto nechodí. Ak sa pýtame, vyjadríme vlastný názor, alebo chceme počuť pravdu, zahriaknu nás a zoberú na nás palicu," píše Drucker.

Matoviča, Naďa a Krajčiho vyzval na poskytnutie odpovedí na desiatky otázok. "Bohovia zostúpte zo svojich nebies a odpovedajte."
Prečo stále testujeme málo a pozitivita je obrovská?

"Dnes len 5800 testov a miera pozitivity narástla na 22,47%. Cieľ bol 20 tisíc testov, posledné dni testujeme len tisícky. Aká je dnes v Slovenskej republike kapacita testovania? Kedy dosiahneme udržateľnú úroveň 20 tisíc testov denne? Kedy a za akých okolností stlačíme pozitivitu pod 3%?"

Matovič chce, aby Sulík kúpil ďalšie milióny testov. Ten nesúhlasí, prerušil vládu a žiada koaličnú radu
Na dosiahnutie cieľa limitovať do Vianoc počet denných prípadov nákazy novým koronavírusom na 500, je potrebné približne sedem až 11 miliónov antigénových testov. Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽANO) to odhadol po stredajšom rokovaní... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR

Prečo tajíte výsledky celoplošného testovania?

"Prečo nie je vláda ochotná zverejniť podrobné výsledky a analýzu slávneho plošného testovania, keď je už dnes jasné, že z Českej cesty sme naozaj zišli: v ČR počet prípadov významne klesá aj bez celoplošného testovania Ag testami, a u nás počet prípadov klesá významne pomalšie, ak vôbec?"
Stíha už hygiena trasovať?



"Koľko ľudí pracuje na trasovaní (v ČR je to verejne dostupné číslo: hygiena + externisti = 1900 ľudí trasuje)? Koľko denne hygiena vytrasuje kontaktov? (V ČR je to dostupné číslo) Koľko % zostáva nevytrasovaných? Kedy bude stíhať zachytávať a trasovať všetky nové prípady?"
Koho vlastne testujete?

"Koľko z dnešných testov je indikovaných z hygieny (vytrasovaných) a koľko tvoria samoplatcovia, ktorí to potrebujú z rodinných alebo pracovných dôvodov? (Tento údaj nebol nikdy zverejnený). Koľko z tých zopár tisíc testov denne sú (len) opakované testovania?"
Zvládajú nemocnice situáciu?

"Aký denný prírastok prípadov je hraničný na to, aby to naše nemocnice boli schopné zvládnuť, nehrozil totálny kolaps, nemuseli sa obmedzovať plánované výkony a dávať lekárom povolávacie rozkazy? Je to tých 500, o ktorých hovoril minister Krajči? Ako sa k nim chceme dopracovať?"

Svoj status zakončil Drucker výzvou: "Bohovia odpovedajte! Opice sa pýtajú."

Premiér poslal Sulíka so svojim pandemickým plánom do... inej krajiny!
Ak koaličná strana SaS príde s vlastným pandemickým plánom, premiér Igor Matovič (OĽANO) odporúča, aby ho ponúkla krajine, ktorá plán vypracovaný ešte nemá. Matovič deklaruje, že Slovensko v rámci pandémie nového koronavírusu postupuje podľa... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR