Príbeh ako z rozprávky: Chlapček z Fiľakova vybudoval miliardové impérium od nuly
17 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Život píše aj krásne príbehy. Jeden taký sa stal rodákovi zo Slovenska Frankovi Lowymu, ktorý v detstve utiekol pred nacistami, no vybudoval miliardové impérium a stal sa z neho najbohatší Austrálčan. Príbeh odhalil cas.sk.


Dnes deväťdesiatročný Frank Lowy sa narodil v roku 1930 sa vo Fiľakove v okrese Lučenec, do rodiny drobného židovského obchodníka. V súčasnosti je už ale známy ako austrálsko-izraelský biznismen, ktorého majetok Forbes odhadol na 5,7 miliardy dolárov, informuje portál cas.sk.
Trpké spomienky na detstvo a vzopretie sa osudu

Lowyho detstvo vôbec nepripomínalo prechádzku ružovým sadom. Ba práve naopak, pretože s rodinou utekal pred nacistami a trel biedu. Vzoprel sa však osudu a po druhej svetovej vojne odišiel do Austrálie, kde sa začala jeho cesta za „americkým snom“. U protinožcom sa dostal na podnikateľský Olymp a stal sa z neho 349. najbohatšieho muža na svete. Cesta k tomu, aby sa v roku 2010 stal Frank Lowy najbohatším človekom Austrálie, bola poriadne tŕnistá. Židovský chlapec, ktorý sa pôvodným krstným menom volal František, žil do druhej svetovej vojny 12 rokov vo Fiľakove. S nástupom nacistov k moci sa však všetko zmenilo a jeho dovtedy šťastné detstvo sa obrátilo na nočnú moru.

„Jeho spomienky na detstvo sú dosť trpké, lebo to už bolo obdobie, keď začali Židov vo veľkom prenasledovať. Sú to spomienky malého chlapca, ktorý chodí do školy a deti sa mu vysmievajú na ulici a častujú ho nenávistnými protižidovskými výrokmi. Nie sú to dobré spomienky, ale na druhej strane si pamätá slávne medzivojnové obdobie fiľakovského futbalu, kde náš klub bol majstrom Slovenska. On si spomína, že v tom čase židovské obchodnícke rodiny podporovali futbal. Skladali sa na platy hráčov a podobne. A aj jeho rodina sa na tom podieľala,“ prezradil primátor Fiľakova Attila Agócs, ktorý je s magnátom dodnes v kontakte a dobre vie, ako veľa si v mladosti vytrpel.

USA majú najviac miliardárov na svete - existuje však množstvo vecí, ktoré nemajú
Bohatstvo v USA sa v porovnaní s inými krajinami neprerozdeľuje medzi chudobnejšie časti obyvateľstva. Stačí sa pozrieť na Fínsko, najšťastnejšiu krajinu na svete: má iba šesť miliardárov, píše theguardian.com Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Mário Martinka

Zavretý v gete, po úteku z neho hlad a žobranie

V roku 1942, keď mal Lowy 12 rokov, jeho rodina ušla pred vyvražďovaním Židov do Budapešti kde treli neuveriteľnú biedu. V čase, keď besnenie Tretej ríše vrcholilo sa rozhodli opustiť Maďarsko. Jeho otec Hugo 20. marca 1944 odišiel z domu kúpiť lístky na vlak, aby mohli opustiť krajinu, domov sa však už živý nikdy nevrátil. Čo sa s otcom stalo, sa Frank dozvedel až o 50 rokov neskôr. Zomrel v koncentračnom tábore Au­schwitz, kam ho odviedli priamo zo stanice.

„Strata môjho otca poznačila môj život. Mám 88 rokov a stále za ním smútim,“ uviedol pred časom pre portál haaretz.com rodák z Fiľakova. Frankovu rodinu napokon zavreli do geta, no jemu sa odtiaľ podarilo ujsť a v Budapešti žil opustený a osamelý, dokonca musel aj žobrať. V roku 1946 sa cez Francúzsko a cez utečenecký tábor na Cypre dostal do Palestíny. Jeho rodina sa opäť dala dokopy až v Izraeli.

Rothschildov potomok získal prvé víťazstvo v právnom boji o rodinné dedičstvo, ktoré bolo zabavené nacistami v Rakúsku
Viedeň utrpela prvý neúspech v spore s potomkami bankovej dynastie Rothschildovcov, ktorí žalovali úrady kvôli zabavenému rodinnému dedičstvu v hodnote až 110 miliónov eur, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Marek Molnár

Firmu aj s podielmi predal za miliardy dolárov

Spoločnosť Westfield, ktorú založil so spoločníkom, sa úspešne rozvíjala a budovala obchodné centrá. Zdroj: Getty Iamges


Frank, už ako mladý muž, odišiel v roku 1952 do Austrálie, kde začal prakticky s nulovým kapitálom. Predával sendviče, no čoskoro spolu s ďalším maďarským prisťahovalcom otvoril obchod v Blacktowne na západnom predmestí Sydney, kde bývalo veľa európskych emigrantov. Krátko nato si so spoločníkom založili firmu Westfield a otvorili malé nákupné centrum, čo bola v tom čase novinka.

Spoločnosť Westfield sa začala úspešne rozvíjať a postupne budovala obchodné centrá, ktoré predávala investorom, alebo ich prenajímala. V roku 1977 expandovali do USA a neskôr aj do Európy. Zaujímavosťou je, že Frank Lowy si v roku 2001 prenajal s obchodným partnerom Svetové obchodné centrum v New Yorku. Prenájom spečatili necelé dva mesiace pred tým, ako do Dvojičiek vrazili lietadlá unesené teroristami. Frank firmu Westfield spolu s podielom vo firme Scentre podľa Bloombergu v priebehu posledných dvoch rokov predal za miliardy dolárov.

Chmelár: Miliardári ničia demokraciu, nemali by existovať (ROZHOVOR)
Po víkendovom ustanovujúcom sneme hnutia Socialisti.sk, na ktorom vás zvolili za predsedu, bývalý premiér Ján Čarnogurský na sociálnej sieti napísal, že na rozdiel od Kisku, Trubana, Beblavého a Druckera, vaša strana má myšlienku a že by bolo... Čítať ďalej
22 | 10 | 2019 | Robert Merva

Frank pochádza z rodiny dobrých obchodníkov

Po vojne sa stal Lowy obrovským nadšencom futbalu. Zdroj: Getty Iamges


„Lowyovci bola rodina, ktorá mala v meste obchody. Jeho strýko Leopold mal väčší obchod, v ktorom predával väčšinou priemyselný tovar a vypracoval sa na obchodného zástupcu fiľakovskej Smaltovne. Mama pána Franka mala menší obchod a jeho otec bol, dnes sa tomu hovorí, obchodný zástupca,“ prezradil ešte primátor Fiľakova, ktorý dal na mieste bývalej synagógy v roku 2013 postaviť pamätník obetiam holokaustu a magnát financoval aj rekonštrukciu židovského cintorína.

Lowy ani v pokročilom veku nezanevrel na svoju veľkú lásku - futbal. „Po vojne sa stal nadšencom tejto hry a vypracoval sa až na šéfa austrálskeho futbalu. Aj nášmu futbalu pomáha rôznymi drobnosťami, ako sú nákupy dresov, ba pomohol i s opravou tréningového ihriska,“ dodal Attila Agócs, ktorý ešte prezradil, že na miestnom cintoríne leží pochovaný Frankov starý otec. Frank Lowy je od roku 2012 čestným občanom mesta, kde naposledy zavítal v roku 2018, píše v závere portál cas.sk.
Kto je miliardár František Lowy z Fiľakova?


  • narodený 22. 10. 1930

  • ako 21-ročný sa oženil so Shirley, ktorú spoznal na židovských tancoch

  • má 3 synov - Petra, Stevena a Davida

  • vybudoval megaúspešnú sieť obchodných centier Westfield

  • financoval opravu deportačných vagónov, v ktorých transportovali Židov

  • založil niekoľko dobročinných organizácií

  • jeho majetok má výšku 5,7 miliardy dolárov (zdroj: Forbes)

  • žije v Izraeli


Viete ktorí sú najbohatší Slováci za rok 2020? Z ich majetkov sa vám zatočí hlava
Pravidelný rebríček magazínu Forbes ukazuje, ako sú na tom slovenskí boháči. Niektorí stúpajú, iní klesajú. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.