"Neprijateľné," odsúdil Putinov hovorca brutalitu polície v Bielorusku
17 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Násilie na bieloruských demonštrantoch zo strany orgánov činných v trestnom konaní je neprijateľné, niektorí policajti však boli vyprovokovaní. Tvrdí to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že Moskva veľmi pozorne sleduje situáciu v Minsku, informuje portál RT.




"Ako povedal prezident Lukašenko, brutalita, ktorá nebola vyvolaná činmi demonštrantov, je samozrejme nežiaduca a neprijateľná," poznamenal Peskov. "Nemôžeme však ignorovať skutočnosť, že existujú aj provokácie proti strážcom zákona."

Podľa hovorcu chce Rusko dosiahnuť návrat Bieloruska k stabilite bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov. "Veľmi pozorne sledujeme, čo sa deje v Bielorusku. Sú to naši bratia,“ vysvetlil. „Samozrejme, že by sme chceli, aby bolo Bielorusko pokojné, stabilné a prosperujúce a dúfame, že to tak bude,“ cituje Peskova portál RT.

Bieloruskú políciu odsúdila aj Európska únia, ktorá začiatkom tohto mesiaca uvalila druhú vlnu sankcií na popredných bieloruských predstaviteľov vrátane prezidenta Alexandra Lukašenka. Keď boli uvalené prvé opatrenia, predseda Európskej rady Charles Michel vysvetlil, že opatrenia boli prijaté aby potrestali  Bielorusk za „násilie voči demonštrantom a volebné podvody“.

Primátor Bratislavy sa obáva, aby oslavy 17. novembra nesprevádzalo násilie
Primátor Bratislavy Matúš Vallo prvýkrát vníma obavu, aby oslavy 17. novembra nesprevádzalo násilie. Uviedol to na sociálnej sieti. Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR


Bielorusko zaznamenalo každý víkend od 9. augusta veľké protesty po tom, čo prezidentské voľby v krajine vyhral úradujúci prezident Lukašenko. Podľa oficiálnych výsledkov za dlhoročného prezidenta hlasovalo 80,1 percenta voličov, za jeho najvýraznejšiu opozíciu - Svetlanu Cichanovskú len 10,12 percenta.

Po zatvorení volebných miestností sa začali demonštrácie proti tomu, čo mnohí považovali za sfalšované výsledky. Protestujúci sa stretli so slzotvorným plynom, vodnými delami, paralyzujúcimi granátmi a gumovými guľkami a od začiatku zadržali tisíce demonštrantov.

Zhromaždenia v Bratislave: Fico vyzýva ľudí, aby sa nenechali zastrašiť a pridali sa (AKTUALIZOVANÉ 2)
V Bratislave sa koná viacero protestov. Protestné zhromaždenia sa uskutočnili na Hodžovom námestí, námestí SNP a očakávané sú aj pred Úradom vlády SR. Predstavitelia strany SMER-SD sa stretli pred sochou Alexandra Dubčeka na rovnomennom námestí.... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Michal Filek