Čína vyvinula samovražedný dron, ktorý si sám vyberie svoju obeť (video)
17 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Čína si v praktických skúškach overuje efekty vypustenia „roja“ samovražedných dronov naplnených výbušninami.


Čína vyvinula samovražedný dron naplnený výbušninami, ktorý dokáže lietať nad bojiskom a sám si vyberie cieľ, ktorý "chce" zničiť. Zároveň tým zničí aj sám seba. Informuje portál vpk.name.


Nedávno čínske ozbrojené sily vykonali testy spustením roja takýchto dronov zozadu z nákladného vozidla.




Čínska akadémia elektroniky a informačných technológií (CAEIT), dcérska spoločnosť čínskej štátnej spoločnosti China Electronics Technology Group Corporation, zverejnila video zo septembrového testu. Čínske taktické ľahké vozidlo Dongfeng Mengshi vypustilo roj potulujúcej sa munície známej ako samovražedné drony alebo drony kamikadze. Testovacie video, ktoré ako prvé uviedla The War Zone , tiež ukázalo, že test CAEIT zahŕňal aj najmenej jeden dron vystrelený z trubice namontovanej na vrtuľníku Bell 206L, ako aj jeden zhodený z vrtuľníka podobného sérii Robinson R.

Princíp sily spočíva v tom, že po vypustení sa drony doslova "motajú" nad cieľovou oblasťou a samé sa "rozhodnú", na ktorý objekt v nej zaútočia. Pri útoku s obrovskou ničivou silou likvidujú drony aj samé seba.

Česká armáda nakúpi bojové drony za 55,5 miliónov eur
Obrana vyčlenila vo svojom rozpočte 1,5 miliárd korún na nákup bojových dronov v rokoch 2023 až 2027. Armáda má doteraz prieskumné bezpilotné prostriedky, bojové drony by však mohli niesť aj výzbroj a mohli by byť v prípade potreby určené k boju,... Čítať ďalej
07 | 10 | 2020 | Timotej Dudka