Americkí stratégovia zaspali, po Rusku aj Čína dominuje v taktike podhladinového boja
17 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Pentagon sa síce zobudil a robí všetko pre urýchlenie stavby lietadlových lodí, stále  však v pretekoch o dominanciu pod hladinou oceánov zaostáva. 


Američanov vydesili ruské jadrové vysokorýchlostné podvodné drony Poseidony, na ktorých existenciu vôbec neboli a ešte dlhšie nebudú pripravení. Kým sa stratégovia Pentagonu stihli spamätať, prichádzajú s podobným konceptom námorného boja aj Číňania. O novej čínskej stratégii budúcich námorných bitiek píše portál nationalinterest.org.

Nejde iba o plány, Čína už testuje technológie tiež založené na efektivite podvodných dronov. Hovorí sa, že UAV (bezpilotné prostriedky)  operujú autonómne často viac ako štyridsať hodín, ale nie je to pravda. napríklad ruské Poseidony sú schopné manévrovať pod hladinou niekoľko dní alebo dokonca týždňov, kým si nájdu svoju obeť. Sú stále podstatne rýchlejšie ako hladinové i podhladinové plavidlá. Pre misie ASW (protiponorkové útoky) sú medzi súčasnými armádnymi technológiami zďaleka najúčinnejšie.

Čína systematicky a dlhodobo zdokonaľuje svoje schopnosti ASW. Keď navyše Peking začal masívne investovať do námornej výzbroje vrátane lietadlových lodí, krížnikov a teraz už aj viacúčelových (takzvaných obojživelných) útočných lodí, došlo v čínskych stratégiách v téme protiponorkových útokov k dosť viditeľnej a pochopiteľnej zmene.

Americkú diplomaciu mimoriadne "vyrušujú" ruské Poseidony
Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo znepokojenie nad sfunkčnením systémov Poseidon v ruských ozbrojených silách Ruskej federácie. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Čínsky protiponorkový program za posledné desaťročie vybudoval mimoriadnu bojovú silu ľahkých fregát, vybavených vlečnými sonarovými zariadeniami, ktoré na podhladinový cieľ nasmerujú vertikálne vypustené „raketové torpédo“ z nového námorného hliadkového lietadla, čo značne zefektívňuje údery na nepriateľské ponorky. Medzi niektoré prichádzajúce supernovinky v tejto oblasti má patriť nová generácia čínskych vrtuľníkov Z-18 aj Z-20, ako aj systém samonavádzacích podmorských torpéd - dronov, ktoré budú plniť rôzne misie, vrátane sledovania a vytvárania výbušných zón, ktoré žiadne protitorpédové systémy ponoriek nie sú schopné detekovať včas. To už teraz predstavuje veľký problém pre podmorské sily USA a tiež pre flotily ich spojencov.

Ruské námorníctvo má vo výzbroji už dvanásť nukleárnych Poseidonov. Nezastaviteľných ničiteľov
Jadrová ponorka "Chabarovsk" sa stáva druhým nosičom podhladinových rakiet "Poseidon". Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Jedným z článkov, publikovaných v čínskom časopise Fire Control & Command je popis projektu, zameraného na spoluprácu medzi Naval Command College v Nanjkingu a Naval Aeronautical University v Jantaji. Výskum sa zameriava na potenciál podvodných dronov pri „súčasnom využívaní sono-bójok na účely vykonania ponorkového prieskumu“. V článku sa vysvetľuje, že sono-bóje sú jedným z hlavných nástrojov na lov ponoriek, najmä na veľkých morských plochách. Autori predpokladajú, že „vzhľadom na širokú škálu možností použiť UAV je dosť možné, že budú hrať v budúcnosti protiponorkovej vojny veľkú úlohu.

Analýza začína diskusiou o rôznych výhodách a nevýhodách amerických protiponorkových lietadiel P-8. Toto lietadlo síce môže nielen niesť 120 sono-bójok a je schopné podľa autorov tohto čínskeho stvárnenia monitorovať 60 týchto bójí súčasne. Lenže lietadlá samotné majú iba minimálnu schopnosť sebaobrany a tak sa môžu veľmi ľahko stať terčmi útoku. Taktiež dĺžka misií - letov týchto lietadiel je iba obmedzená, pričom podvodné drony dokážu operovať nepretržite niekoľko dní alebo dokonca týždňov. Matematické modelovanie operácií ASW vedie k záveru, že UAV výrazne zvyšujú efektivitu protiponorkového boja.

Rusi vypúšťajú Poseidona, pod hladinou má rýchlosť 200 km za hodinu (video)
Jadrový podhladinový dron v podstate s neobmedzeným dosahom a s operačnou rýchlosťou viac ako 107 uzlov - to je Poseidon, nová výbava ruských ponoriek. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Ivan Brožík