Matovič sa teší: Podľa nášho vzoru idú hromadne testovať aj Rakúšania!
16 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Tak predsa! Premiér Matovič sa oháňal, že naše celoplošné testovanie zaujalo aj zahraničie, lenže žiadne sa k tomu nemalo. Až doposiaľ, pretože podľa nášho vzoru sa na to chystajú aj v susednom Rakúsku.


Hromadne testovať na prítomnosť nového koronavírusu chce Rakúsko na konci prísneho lockdownu, ktorý majú naplánovaný do 6. decembra. Oznámil to v nedeľu rakúsky kancelár Sebastian Kurz, informuje portál 1.pluska.sk
Lockdown je absolútne nevyhnutý

Ďalšie detaily avizovaného testovania majú byť známe v priebehu týždňa, no cieľom je umožniť aspoň „spolovice normálne vianočné sviatky“, píše zase denník Kurier. Rakúsko v sobotu oznámilo, že od utorka 17. novembra do 6. decembra zatvorí všetky školy a obchodné prevádzky s výnimkou potravín, lekární, drogérií či čerpacích staníc a zavedie prísnejšie obmedzenia pohybu a kontaktov. Ľudia budú môcť svoje príbytky opustiť len z dôvodu zaobstarania si základných životných potrieb, v prípade neodkladných ciest do práce či nevyhnutných návštevách príbuzných. Zatvorené budú i školy a škôlky, pričom žiaci prejdú na diaľkovú výučbu. Takisto sa zavrú kaderníctva, kozmetické a masážne salóny.

Podľa Kurza je lockdown absolútne nevyhnutný vzhľadom na vysoké počty nakazených. Kancelár apeloval aj na nosenie rúšok, ktoré sú podľa jeho slov zmysluplné a pomôžu zastaviť šírenie nákazy. „S rakúskym kancelárom som v úzkom kontakte a posunieme im všetko know-how a informácie. A, samozrejme, pôjdeme osobne tiež pomôcť,“ uviedol Igor Matovič, ktorý vraví, že fakt, že Rakúsko ide testovať podľa nášho vzoru je pre Slovensko veľkým úspechom a znovu poďakoval Rakúsku za nezištnú pomoc, keď počas prvého kola plošného testovania poskytlo na výpomoc 33 armádnych lekárov. Slovenský predseda vlády označil Rakúsko hashtagom „dobrého suseda“, píše v závere portál 1.pluska.sk.

Matovič nevylučuje tvrdý lockdown alebo ďalšie testovanie, rozhodne (vraj) celospoločenská diskusia
Podľa premiéra Igora Matoviča je v hre buď ďalšie plošné testovanie alebo tvrdý lockdown, za predpokladu, že by sa ľudia začali správať „drasticky nezodpovedne“, hoci to nepredpokladá. Uviedol to v diskusnej relácii RTVS Sobotné... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Natália Sollárová