"Tí, čo nosia rúška, sú vítači migrantov", usúdil Václav Klaus
15 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Bývalý český prezident Václav Klaus si rúško pri pripomienke 28. októbra nevzal zámerne. Má svoju predstavu o význame rúšok, uviedol v rozhovore s ČTK. Koronavírus považuje za viac než "len" chorobu a zneužitie tejto choroby za nástroj na premenu sveta, informuje portál Globe24.


K otázke pandémie a súčasných vládnych opatreniach sa chce vyjadriť v knihe, ktorú so spolupracovníkmi z Inštitútu Václava Klausa plánuje vydať začiatkom decembra.

Klaus bol kritizovaný, že 28. októbra prišiel uctiť pamiatku štátneho sviatku bez rúška a hovoril bez neho s ľuďmi, ktorí spadajú do rizikovej skupiny obyvateľov. Bývalý prezident si nemyslí, že to bola chyba.

V nemocnici sa nakazím len ťažko, to skôr pri nákupe, tvrdí zdravotníčka
Pracuje v Nemocnici následnej starostlivosti Anna v Planej a keď má deň voľna, sadne do auta a ide do 70 kilometrov vzdialenej karlovarskej nemocnice. Tam sa prezlečie do ochranného obleku, nasadí respirátor, dvoje rukavice a štít a ide pomáhať k... Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


"Ja to robím programovo a zámerne, a keď človek niečo robí programovo, tak za A to nepovažuje za chybu a za druhé považoval by som za nedôstojné, keby som robil, to čo robí mnoho našich politikov, že sa začne ospravedlňovať," uviedol.

K ospravedlneniu nevidí dôvod. "Mám svoju predstavu o význame rúšok. Nie že by som si ju ja sám vymyslel, predsa medicínska profesia má medzi sebou vášnivých bojovníkov za rúška a rovnako vášnivých odporcov rúšok," dodal.

Klaus sa domnieva, že takzvaných "rúškarov" je možné definovať pomocou "celej rady ďalších významných charakteristík" podľa "súbojov" v iných oblastiach. "Rúškari sú samozrejme ľudia, ktorí sú vítači migrantov, rúškari sú ľudia, ktorí si želajú posilu Európskej únie a rýchle prijatie eura, ja by som videl mnoho takých doplňujúcich charakteristík," uviedol. "Rúškarenie" podľa neho hovorí niečo o sebavedomí človeka, jeho politickom svetonázore či o hodnotení sveta.

Václav Klaus predvída ďalšiu "farebnú revolúciu". Kde? To vás asi zaskočí!
"Koronavírusvá pandémia totálne umlčala opozíciu. Čelíme radikálnej revolúcii, riadenej ľavičiarskymi elitami a ich našepkávačov", tvrdí Václav Klaus „Ide o ďalšiu farebnú revolúciu. Rysujú sa základy totalitne riadenej budúcej spoločnosti,“... Čítať ďalej
05 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


Svoje názory chce predstaviť v pokračovaní jarnej knihy Karanténa. "Pretože myslím, že druhý lockdown, druhé umŕtvenie života v našej krajine, vyžaduje druhú knižku od nás na túto tému so zásadným, širokým názorom o týchto veciach," poznamenal.

Podotkol, že názor jeho a jeho spolupracovníkov odráža názov vydaného článku Covid-19: Samotná choroba alebo inštrument k premene spoločnosti a sveta. "Myslím, že je úplne zjavné, že my hovoríme, že je to viac než samotná choroba a zneužitie tejto choroby a opatrenia, ktoré štáty zavádzajú, je nástroj k premene sveta tak, ako ho poznáme," podotkol k chystanej knihe.

Kritizovať tiež chce tzv. číslo R, ktoré ukazuje rýchlosť šírenia vírusu v populácii. Zdôraznil, že hodnota tohto čísla nie je bezprostredne merateľná. "Je to veľký matematický model založený na hromade predpokladov a založený na celom rade nemerateľných a nekvalifikovaných údajov, a ktorý je veľmi, veľmi sporný," uviedol.

Šírenie koronavírusu je cenou za Schengen a globalizovaný svet, tvrdí Klaus
Podľa exprezidenta Českej republiky (ČR) Václava Klausa buďe mať koronavírus enormné ekonomické dopady. Zraniteľnosť dnešného sveta vidí najmä v globalizácii. Čítať ďalej
17 | 03 | 2020 | Jaroslav Fabok


Podľa Klausa by sa Česko pri hľadaní cesty boja s epidémiou nemalo inšpirovať inými štátmi, ale na základe študovania "tisícok článkov, textov, štúdií a analýz" by si ľudia mali vytvoriť svoj názor.

Pri prijímaní opatrení štátu podľa neho platí pravidlo tzv. trade-off, teda "niečo za niečo". "Existuje dilematické rozhodovanie medzi dvoma alebo eventuálne viacerými konkurenčnými cieľmi," podotkol. Za konkurenčné ciele považuje minimalizáciu strát ľudských životov a minimalizáciu rozvrátenia spoločnosti, ekonomiky, štátnych financií či školstva. Na pomyselnej krivke by sa posunul "o kúsok inam", než sú súčasné vládne opatrenia.

"Ako môžete obviňovať WHO za to, že niekto zjedol netopiera?" Rusko sa verejne zastalo Svetovej zdravotníckej organizácie
Jeden z najvyššie postavených ruských diplomatov sa zastal Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) po tom, čo sa USA rozhodli pre vystúpenie zo skupiny kvôli "nezvládnutiu pandémie", informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Marek Molnár