Bude očkovanie rovnako dobrovoľné ako testovanie?
15 | 11 | 2020 I Natália Sollárová

Nemálo ľudí verí, že plošné testovanie bolo len prípravou na masové očkovanie. A že s vakcínou príde ďalšie znásilnenie slobodnej vôle. Premiér však tvrdenia o povinnom očkovaní označil za blud. Vláda o nariadení imunizácie proti koronavírusu podľa neho nikdy ani len neuvažovala. Verí, však v prínosy takejto ochrany a chce robiť kampaň.


„Napriek tomu, že sme to opakovane s Marekom Krajčím povedali, naďalej mnohí zlomyseľne šíria blud o chystanom povinnom očkovaní,“ píše Igor Matovič vo svojom príspevku. „NIKDY sme ako vláda nad povinným očkovaním vážne neuvažovali.“

Zároveň však uvádza, že by bolo „skvelé a úplný sen epidemiológov“, keby sa dali zaočkovať všetci. „LENŽE žijeme v štáte, kde najviac ľudí z európskych krajín verí rôznym hoaxom o chrípočke či bromhexine s vodkou,“ vysvetľuje Matovič.

Matovičove zmeny vo vyhláseniach už spôsobujú chaos. Visolajský mu to povedal jasne
Premiér Igor Matovič pripomína v poslednom kráľa z rozprávky Pyšná princezná. Aj v jeho prípade sa dá povedať, že „odvolávam, čo som odvolal a sľubujem, čo som sľúbil!“ Ale, s iným chaosom aký bol v rozprávke –... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Preto sa podľa neho dá dosiahnuť akceptovanie očkovania „LEN rozumnými argumentmi“. Premiér poukazuje, že rozhodnutie dať si, alebo nedať pichnúť vakcínu nie je len o ochrane jednotlivca, ale aj rizikových skupín.

„VIEM, že napriek všetkému sa nakoniec mnohí z nás rozhodnú pre nezaočkovanie. Nuž, môže nám to byť mnohým ľúto, ale bude to ich slobodná vôľa. A dôkaz toho, že sme ich nedokázali presvedčiť,“ zakončuje Matovič spolu s hastagom #DiskutujmeRozmýšľajme. V závere statusu pripomína, aby sme nezabudli, že každý z nás „má za život v sebe už desiatky vakcín proti všetkým možným hnusobám“.

K vakcinácii sa Matovič vyjadril už pred niekoľkými dňami, keď v rádiu Expres povedal, že „ak by sme spravili povinné očkovanie, presiahli by sme mieru únosnosti“. Myslí si však, že štát musí urobiť v nasledujúcich mesiacoch veľkú kampaň, pretože „keď sa 60 percent ľudí nezaočkuje, tak nám ani vakcína nepomôže,“ citoval jeho slová portál Denníka N.

AKTUÁLNE: Núdzový stav sa od dnešného dňa predlžuje o ďalších 45 dní
15 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


O tom, že očkovanie bude nepovinné a teda na dobrovoľnej báze informoval nedávno aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Slovensko má podľa neho zazmluvnených 2,44 milióna dávok vakcín proti novému koronavírusu a pre ľudí budú dostupné bez poplatku. Jeho vyjadrenia tlmočil portál aktuality.sk.

Krajčí tiež povedal, že očkovacia látka od spoločnosti Pfizer má za sebou úspešné klinické testovanie s 90-percentnou účinnosťou. „Hneď ako vakcína bude k dispozícii, tak aj Slovensko spolu s ostatnými krajinami dostane alikvotnú čiastku,“ upresnil minister.

„Chcem ubezpečiť občanov Slovenska, že SR má takto zakontrahovaných viac ako 17 miliónov vakcín od šiestich rôznych výrobcov,“ informoval ďalej Krajčí. Zároveň vysvetlil, že pokiaľ ich nevyužijeme, budú sa dávať do tzv. bazáru. Každá krajina si objednala viac, ako potrebuje a keď sa rozhodne, že o niektoré nemá záujem, môže ich získať iný štát.

Vedec Čekan prichádza s riešením, ako ďalej v boji s pandémiou. Vypočuje ho premiér? 
Napriek tomu, že premiér v piatok na tlačovke tvrdil, že iné riešenia, ako lockdown a testovanie antigénovými testami neexitujú, zdá sa, že predsa len sú aj iné možnosti. Jeden z nich predstavil biochemik Pavol Čekan. Prichádza s podrobným návrhom,... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Petra Demková


Mimoparlamentná SNS je potenciálnymi rizikami vakcíny proti ochoreniu COVID-19 znepokojená, uvádza portál pravda.sk. Podľa jej podpredsedu Jaroslava Pašku farmafirmy zamlčujú nedostatky a nejasnosti testovania, ale aj možné riziká následkov na zdraví.

„SNS má vážne obavy, že Vláda SR, ani rezort zdravotníctva nie sú spôsobilí rozumne vyhodnotiť ponuky farmaceutických firiem, ani kvalitu a bezpečnosť vakcín,“ prezentoval stanovisko strany. Paška je zároveň presvedčený, že občanom musí zostať plné právo rozhodnúť sa, či a s akou vakcínou si budú chrániť svoje zdravie.

Národniari sa chystajú do ulíc, na referendum o zvrhnutí vlády spisujú petíciu
Odporcovia vlády Igora Matoviča si už druhýkrát povedali „Stačí!“ a po 17. októbri sa pripravuje druhý protest v uliciach hlavného mesta. Tentokrát na štátny sviatok, ktorým si pripomíname nežnú revolúciu a zvrhnutie totalitného komunistického... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.