Väzby medzi Moskvou a OPCW prechádzajú „obdobím výziev“, tvrdí ruský vyslanec
14 | 11 | 2020 I Marek Molnár

USA a ich spojenci sa snažia zmeniť Organizáciu pre zákaz chemických zbraní na politický nástroj, ktorý však zostáva dôležitou platformou, prostredníctvom ktorej môže Moskva brániť svoje záujmy, uviedol pre portál RT ruský vyslanec Alexander Šulgin.


Veľvyslanec hovoril na základe štvrtkového vyhlásenia ruského stáleho predstaviteľa pri OSN Vasilija Nebenziu. Nebenzia naznačil, že krajina môže dobre zvážiť úplné opustenie Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ak „úplne stratí dôveryhodnosť“.

Vyhlásenie vzniklo uprostred zápasu medzi Moskvou a Západom kvôli údajnej otrave predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného tento rok v auguste. Nemeckí lekári, ktorí liečili aktivistu, trvali na tom, že v jeho tele objavili stopy po sovietsky navrhnutom nervovom jede "Novičok". OPCW neskôr nález potvrdila, pričom Rusko teraz čelí sankciám za údajné zapojenie do incidentu. Moskva akékoľvek zapojenie poprela a dodala, že Berlín nereagoval ani na jednu správu o zdieľaní údajov a spoluprácu pri vyšetrovaní.

Počas svojho živého vystúpenia pre portál RT veľvyslanec Šulgin priblížil stav vzťahov Moskvy s dozorným orgánom, čím dal jasne najavo, že Nebenziove slová boli varovaním pre západných partnerov.



Ako jeden z prvých štátov, ktoré podpísali a ratifikovali zmluvu podpísanú na Dohovore o chemických zbraniach v roku 1997, bolo Rusko jedným zo zakladateľov OPCW a s týmto orgánom malo roky „ukážkové“ vzťahy, pripomenul Šulgin divákom.

Vzťahy sa však v poslednej dobe zhoršili kvôli „tvrdohlavej túžbe USA a ich spojencov nahradiť medzinárodné právo vlastnými vymyslenými pravidlami, kedykoľvek im to vyhovuje,“ uviedol Šulgin.

Západ sa snaží politizovať OPCW a „v skutočnosti z neho urobiť poslušný nástroj na realizáciu svojej vojenskej a politickej agendy,“ dodal na záver ruský vyslanec.

ŠKANDÁL! Azerbajdžan pravdepodobne použil v Náhornom Karabachu zakázaný biely fosfor!
Azerbajdžanské sily údajne použili zápalné zbrane proti Arménom v Karabachu. Zranenia ťažko popálených vojakov ošetrených v Jerevane sú podľa francúzskeho lekára typické pre účinky bieleho fosforu, informuje portál L'Obs. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Marek Molnár