Vo Francúzsku sa našla storočná správa poslaná holubom
13 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Pár z východného Francúzska, ktorý sa vybral na prechádzku, objavil malú kapsulu obsahujúcu správu, ktorú poslal pruský vojak pred viac ako storočím pomocou poštového holuba, informuje Guardian.


"Správa od vojaka pechoty z Ingersheimu, napísaná v nemčine ťažko čitateľnou rukou, obsahovala podrobné vojenské manévre zjavne počas prvej svetovej vojny a bola adresovaná nadriadenému dôstojníkovi," uviedol Dominique Jardy, kurátor múzea Linge v Orbey na východe Francúzska. Dátum je označený ako 16. júl, ale rok nie je úplne jasný. Zdá sa, že sa píše rok 1916 alebo 1910. Prvá svetová vojna sa odohrala v rokoch 1914 až 1918.


Správa znie: „Čata Potthof prijme paľbu, keď sa dostane k západnej hranici prehliadkového poľa, čata Potthof zapáli oheň a po chvíli ustúpi. Vo Fechtwalde bola vypálená polovica čaty. Čata Potthof ustupuje s ťažkými stratami.“ V tom čase bol Ingersheim - teraz vo francúzskom okrese Grand Est - súčasťou Nemecka.


COVID-19: Nakazili ste sa ním v práci? Máte nárok na úrazový príplatok, TOTO ale musíte mať
Koronavírusom sa môžeme nakaziť prakticky všade, no čo ak sa nám to stane v práci? Viete na čo máte nárok? Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

"Pár našiel malú kapsulu s dobre zachovaným obsahom v septembri tohto roku na poli v Ingersheime," uviedol Jardy, ktorý hovorí o „super vzácnom“ objave. "Priniesli ho do najbližšieho múzea, toho v Orbey, venovaného jednej z najkrvavejších bitiek prvej svetovej vojny." Jardy na dešifrovanie správy požiadal o pomoc nemeckého priateľa. Malý kúsok papiera a kapsula sa stanú súčasťou stálej expozície múzea.


Prečo nám čísla nakazených neklesajú? Tu je päť dôvodov ako ich vidia odborníci
Druhá vlna udrela aj na Slovensku plnou silou a výrazne narástli nielen počty nakazených, ale aj mŕtvych. Mnohých preto zaujíma, čím to je, že aj napriek mnohým obmedzeniam tieto čísla klesajú iba veľmi pomaly. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.