Väčšina Ukrajincov si NATO neželá. Myslia, že vzťahy s Moskvou sa zlepšia
13 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Aj napriek zvoleniu dvoch po sebe idúcich pro-NATO prezidentov nie sú ukrajinskí občania zjavne na rovnakej úrovni ako ich politické elity, konštatuje portál RT.


Iba 41% Ukrajincov si želá, aby sa národ pripojil k vojenskej aliancii, 37% dáva prednosť tomu, aby zostali nezúčastnení. Vyplýva to z prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického ústavu, ktorý tiež zistil, že 56,6% Ukrajincov verí, že ich krajina nakoniec zlepší svoje vzťahy s Ruskom, pričom 30,1% si myslí, že napätie medzi Kyjevom a Moskvou bude pretrvávať z dlhodobého hľadiska.




Výskum, ktorý sa uskutočnil v októbri, sa pýtal Ukrajincov na západe, v strede, na juhu a na východe krajiny na ich názory na témy rozdeľujúce ukrajinskú spoločnosť. Ankety hovorili aj s obyvateľmi vládou kontrolovaného Donbasu, ale nekontaktovali ľudí v odtrhnutých ľudových republikách Donecku a Luhansku.

Môže byť Soči novým Miami?
12 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Nedostatok podpory NATO je potenciálnou výzvou pre prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý opakovane presadzoval členstvo ako pilier svojej zahraničnej politiky. Ak vezmeme do úvahy pravdepodobný nedostatok nadšenia pre NATO v drvivej väčšine proruského Donbasu, skutočná úroveň podpory transatlantickej aliancie je pravdepodobne ešte väčšmi vzdialená od väčšiny. Výskum tiež zistil, že menej ako polovica (49%) Ukrajincov chce vstúpiť do EÚ.

Napriek bojujúcej ukrajinskej ekonomike a ťažkým bojom s Covid-19, prieskum ukázal, že Zelenský zostáva najpopulárnejším straníckym vodcom v krajine, pričom ho podporuje 33,3%. Nasleduje bývalý prezident Petro Porošenko so 17,3%.

Napriek Zelenského osobnej popularite však prieskum zistil, že jeho politická strana Sluha ľudu sa ľuďom príliš nepáči a v dnešných voľbách by sa umiestnila na treťom mieste. Zaujímavosťou je, že najpopulárnejšou stranou je v súčasnosti opozičná platforma - Pre život, ktorá sa všeobecne považuje za naklonenú Moskve.

Demonštráciu v Poľsku, počas Dňa nezávislosti, rozháňala polícia (VIDEO)
Niekoľko tisíc ľudí sa v stredu zhromaždilo vo Varšave pri príležitosti Dňa nezávislosti Poľska. Medzi niektorými zhromaždenými a poriadkovými policajtmi vypukli strety. Podľa varšavskej polície bolo zranených niekoľko dôstojníkov, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Diana Zaťková