Neuveriteľné! Ani rok po strašnej nehode pri Nitre, pri ktorej zomrelo dvanásť ľudí, polícia nikoho neobvinila
13 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Dnes, krátko po trinástej hodine uplynie presne rok od jednej z najväčších cestných tragédií na Slovensko, pri ktorej prišlo o život dvanásť ľudí, polícia však z nej doteraz ešte nikoho neobvinila, pretože vyšetrovanie stále prebieha. Expert to potvrdil denníku Pravda.


Bol upršaný deň a na zlatomoraveckej ceste smrti neďaleko Nitry vrazilo nákladné auto plne naložené štrkom do autobusu, v ktorom sa smerom na Zlaté Moravce viezlo 30 ľudí. Žiaľ, dvanásť z nich strašný náraz neprežilo a osemnásť ďalších utrpelo rozličné zranenia. Počtom obetí je tragédia pri Nitre zrovnateľná s tou, ktorá sa stala pri Polomke v roku 2009, keď po zrážke vlaku a autobusu zomreli tiež 12 ľudia.
V autobuse smrti zomrelo aj päť tínedžerov

V tejto časti vrazil do autobusu plne naložený nákladiak. Vo vraku linkového spoja zahynulo 12 ľudí. Zdroj PZ


Obrovská tragédia sa stala v stredu 13. novembra krátko po trinástej hodine keď vodič nákladnej Tatry 815 nezvládol svoje vozidlo naložené asi 30 tonami štrku a kameňa. Nákladiak, aj napriek zdĺhavému vyšetrovaniu znalcov z odboru dopravy nevedno prečo, na vozovke rozkývalo, začal jazdiť zo strany na stranu a po balansovaní zboku narazil do linkového autobusu smerujúceho z Nitry do Jelenca. V ňom sa viezli prevažne študenti vracajúci sa zo školy, ale aj starší ľudia, ktorí si boli v meste vybavovať rozličné záležitosti.

Bilancia mimoriadne tragickej nehody bola doslova desivá – na mieste zomrelo dvanásť ľudí a ďalší sedemnásti skončili so zraneniami v opatere záchranárov a následne sanitkami a vrtuľníkmi boli prevezení do okolitých nemocníc. V linkovom autobuse z Nitry do Zlatých Moraviec sedelo asi 30 ľudí, prevažne mladých, ktorí sa vracali zo škôl pod Zoborom domov. Žiaľ, domov sa už nikdy nevrátilo päť tínedžerov vo veku 15 až 17 rokov a sedem dospelých od 21 do 70 rokov. Nehoda sa najviac dotkla obcí Kolíňany, odkiaľ pochádzalo až deväť mŕtvych a Jelenca, odkiaľ boli traja zomrelí.

Tragédia: Pilot si pomýlil cestu s pristávacou dráhou, zahynulo 25 ľudí!
Letecké nešťastie sa stalo v piatok večer na východe Ukrajiny. V troskách lietadla prežili traja ľudia, píše portál blesk.cz Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Svedok hovorí o možnej príčine nehody

Znie to až neuveriteľne, ale z tohto vraku kabíny nákladiaku vyšiel jeho vodič takmer bez zranení. Zdroj: PZ


Hrôzu doslova na vlastné oči videl aj František, ktorý šiel za autobusom, a tak desivý obraz mal priamo pred sebou. „Tatrovka začala chodiť z jednej strany cesty na druhú, akoby išla bez rýchlosti. Som vodičom a tak viem, že toto urobí s nákladným autom vtedy, keď má vyhodenú rýchlosť. Možno aj on ju mal,“ myslel si František, ktorý prezradil i to, čo mu povedal vodič nákladiaku po nehode. „Vraj viezol 30 ton kameňa, takže s takýmto nákladom určite nemohol pro rozkolísaní auta nič robiť. A navyše mohol mať tak 80 až 90 km rýchlosť,“ prezradil zo zážitku otrasený František.

Najviac na zrážku doplatili tí, ktorí sedeli v strede autobusu. Jeho vodič zrážke nedokázal zabrániť, pretože vyhnúť sa rútiacemu nákladiaku nemal kde. Obaja vodiči, našťastie, tragickú nehodu prežili, hoci toho z autobusu museli predsa len ošetriť privolaní záchranári. Ten z nákladiaku sa zrejme druhýkrát narodil, pretože kabína jeho auta bola totálne zničená. Alkohol pred jazdou nepil ani jeden z nich.

Tragédia na futbalovom ihrisku: Do 14 chlapcov udrel blesk, 10 z nich neprežilo
K obrovskému nešťastiu došlo na futbalovom ihrisku v meste Arua v Ugande. Tím chlapcov hral futbal, keď prišla veľká búrka. Hoci sa deti, všetky vo veku od 9 rokov do 16 rokov, schovali do prístrešku vedľa ihriska, udrel do nich blesk a celkom 10... Čítať ďalej
31 | 08 | 2020 | Timotej Dudka

Príčinu tragédie znalci prezradiť nechcú

Za obrovskú tragédiu je podľa neoficiálnych zdrojov vinný práve vodič nákladného auta. Autor: Jozef Uhlárik st.


Nehodu v deň, keď sa stala, vyšetroval aj súdny znalec z odboru cestnej dopravy. Znalci sa na miesto nehody vrátili ešte niekoľkokrát a koncom apríla vykonali aj jej rekonštrukciu. „Posudok máme v podstate hotový, je tesne pred expedovaním,“ povedal pre denník Pravda Gustáv Kasanický, riaditeľ Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. Rekonštrukciou nehody si utvorili komplexný pohľad na to, čo mohlo byť, respektíve čo bolo príčinou tragickej nehody. „Nemôžem v tejto chvíli povedať, čo bolo príčinou nehody, ale verejnosť sa to dozvie buď od polície, alebo pri súdnom procese, zatiaľ sme viazaní mlčanlivosťou,“ vysvetlil znalec, podľa ktorého ale výsledok zrejme nikoho neprekvapí. „Takmer každá nehoda je súhrou viacerých faktorov, a tak je tomu aj v tomto prípade,“ dodal Kasanický.

TRAGÉDIA: Cisterna sa zrútila z viaduktu do rokliny, vodič bol na mieste mŕtvy! (VIDEO)
V stredu ráno došlo k strašidelnéj nehode na viadukte na Slovínskom obchvate Ľubľany. Nepozorný vodič vozidla Opel Corsa pri predbiehaní v zákrute stratil vo veľkej rýchlosti kontrolu a spôsobil priam tragickú nehodu. Čítať ďalej
14 | 11 | 2019 | Žaneta Hurbanová

Vyšetrovanie ešte polície neukončila

Autobus smrti. Takto vyzeral jeho vrak po tom, ako ho vytiahli z priekopy, kde po náraze nákladiaku skončil Zomrelo v ňom 12 ľudí. Zdroj: PZ


Polícia pracovala s viacerými verziami. Podľa prvej sa šofér nákladného auta naťahoval pre niečo v kabíne a vybočil z jazdnej dráhy, druhá verzia berie do úvahy počasie, pretože v čase nehody začínalo mrholiť a stav cesty nebol dobrý, a tretia vychádzala z predpokladu, že auto bolo preťažené a štrk, ktorý viezlo, nebol rovnomerne uložený. Preťaženie nákladiaku ale súdni znalci napokon vylúčili. „Vyšetrovateľ Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre vo vyšetrovaní prípadu naďalej pokračuje. Zatiaľ nebudeme verejnosti poskytovať žiadne bližšie informácie,“ uviedla Viktória Barloková, nitrianska krajská policajná hovorkyňa. Vyšetrovanie strašnej tragédie tak polícia ani po roku ukončené nemá a nikoho z nej ani neobvinila. Podľa hovorcu nitrianskej krajskej prokuratúry Jaroslava Mačeka im ešte z polície nebolo ani doručené uznesenie o obvinení.

TRAGÉDIA: Včera večer zomreli štyria ľudia pri čelnej zrážke dvoch áut na severe Slovenska
Štyria ľudia zomreli pri čelnej zrážke dvoch áut v obci Zábiedovo v okrese Tvrdošín. Pre TASR to povedala žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Čítať ďalej
26 | 08 | 2019 | TASR