Izrael nasadil sledovací systém. Detekuje nosenie rúšok
13 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

V izraelskom meste bol nasadený systém sledovania koronavírusu. Dokáže zistiť, či má človek na sebe masku a udržiava si sociálny dištanc, čo vzbudzuje medzi obyvateľmi obavy, že iniciatíva je príliš drakonická a pripomína podobnú čínsku metódu zákroku proti priestupkom spojeným s vírusom, informuje Breitbart.


Systém, ktorý je prvý svojho druhu, zahŕňa inteligentné kamery nainštalované v severnej časti mesta Or Akiva. Môžu merať vzdialenosť medzi ľuďmi a zisťovať prítomnosť rúšok, ale nemajú technológiu rozpoznávania tváre. Má tiež schopnosť obmedziť preplnenosť zisťovaním toho, koľko ľudí sa nachádza na jednom mieste.

Kamery sú pripojené k živému prenosu v mestskom riadiacom centre a systém miestneho rozhlasu (PA) umožňuje úradníkom samosprávy varovať porušovateľov, že na miesto udalosti budú nasadené orgány činné v trestnom konaní, ak sa pravidlá nebudú dodržiavať. Ako informovala spravodajkyňa Breitbart News, v Číne sa na sledovanie občanov už používajú technológie sledovania.

Takmer 70% pacientov má príznaky Covidu až sedem týždňov po prepustení z nemocnice
Nová štúdia naznačuje, že viac ako dve tretiny pacientov hospitalizovaných kvôli koronavírusu naďalej trpia oslabujúcimi príznakmi viac ako sedem týždňov po prepustení, informuje Mirror. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Obyvatelia Akivy vyjadrili svoje obavy na facebookovej stránke miestneho denníka, ktorý oznámil implementáciu nového systému. "Inzerujete to tak, že je to dobrá vec, stávame sa Čínou," uviedol jeden používateľ podľa spravodajského webu Ynet. "Stávame sa Čínou a to je len začiatok," napísal ďalší.

Podľa správy môže byť sieťový sledovací systém rozšírený aj na ďalšie mestá.

Ústavný právnik: Predĺžením núdzového stavu vláda prekročila svoje kompetencie!
Z núdzového stavu a s ním spojenými obmedzeniami sú už Slováci frustrovaní a nechápu, prečo ho tak dlho musia znášať. Igor Matovič ale trvá na svojom. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.