Desivá správa: "Planéta sa ocitla v prvej fáze 3. svetovej vojny!", tvrdí česká rozviedka
13 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Väčšina územia Európy už 75 rokov nezažila hrôzy vojny. Podľa českej rozviedky by to ale mohlo zásluhou napätia medzi globálnymi rivalmi vyzerať ináč.


České Vojenské spravodajstvo vo svojej výročnej správe varuje pred rodiacim sa mimoriadne silným konfliktom, ktorý môže vyústiť až do 3. svetovej vojny. Podľa analytikov spravodajstva možno pri pokračovaní rastúceho napätia medzi svetovými veľmocami očakávať svetovú vojnu, informujú tvnoviny.sk podľa portálu Lidovky.
Chýba dialóg, problémy sa riešia konfrontačne

V správe českého Vojenského spravodajstva sa okrem iného píše že: „Možný konflikt globálneho charakteru, ku ktorému svet v súčasnosti smeruje, je zatiaľ v prvej fáze svojej prípravy. Prebieha formovanie myslí tých, ktorí budú schopní a ochotní sa doňho aktívne zapojiť a postupne sú definované technologické nástroje, ktorými bude vedený. Ak nebudeme schopní odhadnúť a vyhodnotiť následky vlastných činov, môže chybná inštrukcia či rozkaz vďaka prepojenosti súčasného sveta zahájiť procesy vedúce ku vzájomnému zničeniu.“

Konfliktom podľa českej rozviedky nahráva aj pokles významu medzinárodného práva. „Chýba štandardný dialóg a konfrontácia ako spôsob riešenia rastúcich problémov sa vyskytuje čoraz častejšie. Úloha medzinárodných inštitúcií, vojenských aliancií, odzbrojovania, teda všetkých záruk istôt, je spochybňovaná. Ohrozené je tak aj doterajšie usporiadanie sveta," píše sa v hodnotení svetového diania v roku 2019. Veľmi dôležitú úlohu však v celom zohrala aj propaganda. „Zmanipulované myslenie, chybné východiská, neobjektívne závery a z nich plynúce konanie spolu s nedostatkom vedomia zodpovednosti, vyústili k nárastu napätia medzi globálnymi rivalmi,“ píše sa, podľa tvnoviny.sk, v správe českého Vojenského spravodajstva. Ak teda šéfovia veľmocí opäť nezačnú medzi sebou normálne komunikovať, rinčanie zbraní môže priniesť svetu vojnovú katastrofu.

Trumpov agresívny výstup pripomenul svetu, prečo bola založená OSN - aby zabránila budúcim vojnám (Finian Cunningham)
Komentár Finiana Cunninghama (RT) Trumpov prejav v OSN prekypoval sťažnosťami a útokmi na Čínu. No prezident sa nezabudol pochváliť, že USA „plnia osud mierotvorcu“ s najväčšou armádou na svete. Mier pred hlavňou americkej... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Diana Zaťková