Vatikán pripúšťa, že pápež Ján Pavol II. vedel o sexuálnych deliktoch kardinála
12 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Nedávno skončené interné vatikánske vyšetrovanie odhalilo, že zosnulý pápež Ján Pavol II. vedel o podozreniach z pedofílie týkajúcimi sa Theodora McCarricka. Napriek tomu sa rozhodol povýšiť ho na washingtonského arcibiskupa, informuje portál CNN.


Správa o tom prichádza po dvoch rokoch vyšetrovania a rokoch dôkladného skúmania toho, ako bolo McCarrickovi umožnené stúpať po rebríčku cirkevnej hierarchie. McCarrick, ktorý bol v roku 2001 vymenovaný na kardinála a stal sa washingtonským arcibiskupom, bol mocenským hráčom v cirkvi a známy svojim vplyvom v zámorí. V roku 2018 rezignoval z kardinálskeho kolégia a minulý rok ho Vatikán zosadil z funkcie po tom, čo ho cirkevný proces uznal vinným zo sexuálneho zneužívania maloletých.

Kto môže za vzostup McCarricka?

Zdá sa, že správa Vatikánu vo veľkej miere zbavuje súčasného pápeža Františka viny. „Do roku 2017 nikto ... neposkytol pápežovi Františkovi nijakú dokumentáciu týkajúcu sa obvinení proti McCarrickovi,“ uvádza sa v zhrnutí správy. „Pápež František počul iba to, že sa pred McCarrickovým vymenovaním do Washingtonu vyskytli obvinenia a fámy týkajúce sa nemorálneho správania,“ uvádza správa a dodáva, že František najskôr veril, „že obvinenia už boli preskúmané a odmietnuté pápežom Jánom Pavlom II."



Demonštráciu v Poľsku, počas Dňa nezávislosti, rozháňala polícia (VIDEO)
Niekoľko tisíc ľudí sa v stredu zhromaždilo vo Varšave pri príležitosti Dňa nezávislosti Poľska. Medzi niektorými zhromaždenými a poriadkovými policajtmi vypukli strety. Podľa varšavskej polície bolo zranených niekoľko dôstojníkov, informuje portál... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Diana Zaťková




Správa namiesto toho podrobne uvádza obvinenia proti McCarrickovi v čase, keď z neho pápež Ján Pavol II.  urobil washingtonského arcibiskupa. Medzi obvineniami bola aj výpoveď kňaza, ktorý tvrdil, že pozoroval, ako sa McCarrick sexuálne správal k iným kňazom; anonymné listy obviňujúce ho z pedofílie; že o McCarrickovi „sa vedelo, že zdieľal posteľ s mladými mužmi v biskupskej rezidencii v Metuchene a Newarku;“ a že bol „známy tým, že zdieľal posteľ s dospelými seminaristami v dome na pláži na pobreží New Jersey“.


Tieto skutočnosti sa týkali McCarrickovho obdobia ako biskupa v Metuchene v rokoch 1981 až 1986 a ako arcibiskupa v Newarku v rokoch 1986 až 2000. Ján Pavol II. ho vymenoval do oboch funkcií a osobne sa rozhodol, že ho vymenuje za arcibiskupa vo Washingtone.









Dvojročné vyšetrovanie


Utorková vatikánska správa sa nezameriava na údajné zneužívanie McCarrickom ani na jeho zavinenie podľa kánonického práva, ale osvetľuje, čo a kedy o ňom Svätá stolica vedela. Správa však naznačuje, že „v priebehu dvojročnej sondy boli „uskutočnené rozhovory s mnohými osobami, ktoré mali priamy fyzický kontakt s McCarrickom“.








"Počas predĺžených, často emotívnych rozhovorov, osoby opísali škálu správania vrátane sexuálneho zneužívania alebo napadnutia, nežiaducej sexuálnej aktivity, intímneho fyzického kontaktu a zdieľania postelí bez fyzického dotyku. Súčasťou týchto rozhovorov boli aj podrobné informácie týkajúce sa McCarrickovho zneužívania "autority a moci".



Správa tvrdí, že pápež Benedikt XVI. požiadal o McCarrickovu rezignáciu v roku 2005 po tom, čo „opäť začali vychádzať na povrch obvinenia z obťažovania a zneužívania voči dospelým“. Dodáva, že vatikánska kancelária pre biskupov v roku 2006 a v roku 2008 písomne ​​naznačila McCarrickovi, aby odišiel z verejného života, ten ale odporúčania ignoroval.


Správa hovorí, že pápež František si bol tiež vedomý „povestí týkajúcich sa nemorálneho správania k dospelým“ pred McCarrickovým vymenovaním do Washingtonu, ale rozhodol sa nepodniknúť nijaké ďalšie kroky na úpravu „kurzu prijatého jeho predchodcami“. Keď sa v roku 2018 objavilo prvé obvinenie zo sexuálneho zneužívania maloletej osoby, bola odpoveď pápeža Františka podľa správy „okamžitá“ a bývalého kardinála z kňazstva prepustil.





https://www.hlavnydennik.sk/2020/11/12/Očistec: Prokurátor Špirko ukazuje prstom na Kaliňáka s Počiatkom/

Americkí biskupi reagujú

Členovia Konferencie katolíckych biskupov v USA tlačili na Vatikán, aby vypracoval správu najmenej dva roky. Keď v utorok konečne dorazila, oficiálna odpoveď konferencie bola mierna. Arcibiskup Jose Gomez z Los Angeles, prezident Konferencie katolíckych biskupov v USA, uviedol, že si správu preštuduje.

„Toto je ďalšia tragická kapitola v dlhodobom boji cirkvi proti zločinom sexuálneho zneužívania duchovenstvom,“ uviedol Gomez vo vyhlásení. „McCarrickovým obetiam a ich rodinám a všetkým obetiam duchovných, ktorí prežili sexuálne zneužívanie, vyjadrujem hlboký zármutok a najhlbšie ospravedlnenie.“


Biskupi majú vo svojej diecéze tradične veľkú autonómiu, dohľad nad nimi má iba pápež. Americkí biskupi v minulom roku prijali štyri nové opatrenia zamerané na zvýšenie zodpovednosti, transparentnosti a dôvery voči laickým katolíkom. Biskupi konkrétne hlasovali za vytvorenie bezplatnej horúcej linky a webovej stránky na podávanie sťažností na zneužitie úradov biskupmi. Horúce linky bude monitorovať tretia strana, ktorá v prípade podozrenia z trestnej činnosti postúpi obvinenia vysokému arcibiskupovi v regióne, vatikánskemu veľvyslancovi v USA a civilným orgánom.



Ústavný právnik: Predĺžením núdzového stavu vláda prekročila svoje kompetencie!
Z núdzového stavu a s ním spojenými obmedzeniami sú už Slováci frustrovaní a nechápu, prečo ho tak dlho musia znášať. Igor Matovič ale trvá na svojom. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.





Škandalózna smrť Jozefa Chovanca: Vláda rozhodla, že chce byť pri jej vyšetrovaní!
Nezmyselná a doteraz nevyšetrená smrť nášho občana Jozefa Chovanca na letisku v belgickom meste Charleroi otriasla Slovenskom a vláda až teraz chce, aby sa jej okolnosti aj riadne vyšetrili. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.