Protesty Kotlebu, Fica a chuligánov môže polícia hneď rozohnať, tvrdí expert na ústavné právo
12 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Kto prežil dni pred a po 17. novembri 1989 vie, aké to vtedy bolo. Zdá sa, že tie časy sa vracajú, pretože na tento deň, ale ostatne aj predtým, ba možno aj potom, sa chystajú protivládne protesty.


Také mohutné štrajky, ako ich pamätníci poznajú z roku 1989 zrejme počas tohto 17. novembra určite nebudú, ale naplánovaných protestov je viac. Na jeden zvoláva ľudí najmä ĽSNS, druhý organizujú futbaloví chuligáni na čele s Ultras Slovan Bratislava, hoci veľmi dobre vedia, že stále u nás v dôsledku pandémie platí zákaz zhromažďovania sa nad šesť osôb. Napriek tomu chcú vyjsť do ulíc a v Bratislave protestovať proti vláde Igora Matoviča, informuje portál aktuality.sk.
Právnik: Polícia môže rozpustiť aj neohlásené podujatie

Všetci, teda futbaloví chuligáni, politici Smeru, ĽSNS, SNS, no aj tí, ktorí sa chcú len prísť pozrieť, ale podľa experta na ústavné právo Mareka Domina musia počítať s tým, že polícia môže ich protesty rozpustiť hneď v zárodku. Zrejme si ľudia spomenú na demonštráciu, ktorá sa konala pred úradom vlády v Bratislave 17. októbra. Slovensko v ten deň obleteli zábery protestujúcich s kuklami na hlavách a s dymovnicami v rukách, malých detí, ktorým ich rodičia dovolili skandovať vulgarizmy, ale aj polície, ktorá napokon neváhala použiť vodné delo. Hoci policajti zasiahli, až keď protest prerástol do násilností, mnohí sa pýtali, prečo vôbec dovolili, aby sa zhromaždenie konalo? Už v tom čase totiž u nás platil núdzový stav a zákaz zhromažďovať sa.

Poslanec Národnej rady Za ľudí Ján Benčík sa obrátil na ministra vnútra Romana Mikulca s podnetom, aby polícia v podobných prípadoch zasahovala oveľa rýchlejšie a aby takéto zhromaždenia ako nezákonné rozpustila. V parlamente sa ho tiež spýtal, Mikulca pýtal, prečo tak policajti neurobili už 17. októbra. „Uvedené zhromaždenie nie je možné na mieste násilne rozpustiť a brániť účastníkom v jeho absolvovaní, pokiaľ nenastanú ďalšie okolnosti, ktoré by už rozpustenie zhromaždenia umožňovali, napríklad páchanie trestnej činnosti,“ odpovedali poslancovi z rezortu vnútra. Marek Domin z Katedry ústavného práva Právnickej fakulty Univerzity Komenského s takýmto argumentom súhlasí len čiastočne, lebo podľa neho má totiž polícia právo rozpustiť zhromaždenie aj vtedy, ak bolo zakázané. Zakázať by ho mohla i obec, teda v tomto prípade bratislavské Staré Mesto, ktoré tak však nemôže urobiť okrem iného aj preto, lebo podujatie nikto oficiálne neohlásil.

Slovensko na pokraji masových protestov. Už 17. novembra sa Matovič dozvie pravdu
V utorok 17. novembra sa má v Bratislave konať ďalší protest proti obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom. Podľa organizátorov, ktorí o tom informujú na sociálnej sieti, sa má začať o 15:00 na bratislavskej Hlavnej stanici Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Naď: Pomôcť štátnej polícii je pripravená aj vojenská

Marek Domin si ale myslí, že zákaz zo strany obce nie je nevyhnutný, pretože u nás teraz platí zákaz zhromažďovania sa nad šesť osôb, o ktorom rozhodla vláda svojím uznesením na základe ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny a núdzového stavu. V takejto situácii podľa experta na ústavné právo tak možno považovať protest viac ako šiestich občanov za zakázaný ex lege, čiže zo zákona. „V opačnom prípade by sa zákaz, resp. obmedzenie stanovené počas núdzového stavu nedali prakticky vymôcť,“ dodáva Domin. Či polícia dovolí ľuďom protestovať aj 17. novembra a opäť zasiahne až v prípade, ak dôjde k násiliu, nie je isté, Mikulec ale včera po rokovaní vlády skonštatoval, že polícia je pripravená a minister obrany Jaroslav Naď priznal, že v hre je aj nasadenie vojenskej polície.

Naplánované sú minimálne dve protestné podujatia. Prvé organizujú bývalý poslanec Peter Marček a ĽSNS, ktorí ľudí zvolávajú na Facebooku. Poslanec Milan Mazurek nehovorí o zhromaždení, ale tvrdí, že sa len ide poprechádzať na Hodžovo námestie. Podľa experta na ústavné právo je však zrejmé, že v skutočnosti im ide o zorganizovanie zhromaždenia, a preto táto ich finta neobstojí. „Vyhlásenia o tom, že ide len o poprechádzanie sa, predstavujú zjavnú snahu o obchádzanie zákona,“ myslí si Domin. Druhý protest sa organizuje na stránkach futbalových chuligánov na čele s Ultras Slovan Bratislava.

Ako za socializmu - informačné embargo na protest?
Na Námestí slobody v Bratislave sa dnes (sobota 7.11.2020) popoludní opäť protestovalo proti nariadeniam, opatreniam a obmedzeniam. Protest bol tentokrát pokojný Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Fico: Nebudeme tam chodiť s termoskou, je to štátny sviatok

Kým kotlebovci sa chcú „prechádzať“ pred Prezidentským palácom o 16:00, chuligáni sa stretávajú o 15:00 na Hlavnej stanici a odtiaľ zrejme zamieria pred Úrad vlády, ktorý je od sídla prezidenta vzdialený len niekoľko stoviek metrov. Je teda vysoko pravdepodobné, že obidve skupiny sa v istom okamihu zlúčia do jednej masy. K fašistom a chuligánom sa chce pridať mimoparlamentná SNS a protestovať chce aj opozičný Smer. Robert Fico už naznačil, že pravdepodobne sa nepridajú k žiadnej z protestujúcich skupín. „Smer rešpektuje právo človeka, ktorý sa 17. novembra rozhodne ísť na ulicu, lebo núdzový stav považujeme za nezákonný,“ vyhlásil expremiér Fico. Čo presne sa však Smeráci plánujú robiť, nepovedal.

„Nebudem tam chodiť s termoskou, je to štátny sviatok a vtedy sa ľudia majú správať demokraticky, nechajte to na nás,“ dodal šéf Smeru-SD. Skutočnosť, že spolu s ĽSNS chce 17. novembra protestovať aj Smer, premiér Igor Matovič to okomentoval na Facebooku takto: „Zvláštny pocit mať za opozíciu mafiu, a navyše kolaborujúcu s fašistami. Taký svetovo unikátny… Nebojte, vyčistíme to pekne od podlahy,“ píše v závere portál aktuality.sk.

Premiér venuje veľa pozornosti chystaným protestom - má strach?
Podľa predsedu vlády masívne protesty pripravujú mafiáni a fašisti. Prečo ho táto téma tak frustruje? Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík