Očistec: Prokurátor Špirko ukazuje prstom na Kaliňáka s Počiatkom
12 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič

Vedenie polície je obvinené z organizovanej trestnej činnosti. Ako zločinecká skupina na najvyšších postoch v polícii robila podľa obvinení špinavú nadprácu aj v záujme ministra Kaliňáka. Ako to všetko prebiehalo píše portál Postoj.


Dramatické odhalenia po vražde novinára Jána Kuciaka ukázali desivý obraz spoločnosti, ktorý sa celé roky držal pod pokličkou a ticho tam rozkladal tento štát. V tom čase mali obavy o svoj život aj viacerí predstavitelia štátnych orgánov. Medzi nimi bol aj prokurátor Vasiľ Špirko. Ten Špirko, ktorý chcel vyšetrovať korupciu v pozadí Kaliňáka a Počiatka v objeme 200 miliónov eur.  Špirka napokon od prípadu odstavili a začala ho trestne stíhať NAKA pod vedením Roberta Krajmera.

Po vražde Jána a Martiny, Špirko verejne vystúpil a povedal to otvorene a nahlas: za svojím stíhaním videl sabotáž (útok na štátny orgán). Za touto sabotážou videl organizovanú skupinu ministra Kaliňáka, policajného prezidenta Gašpara, šéfa NAKA Hraška, šéfa protikorupčnej jednotky NAKA Krajmera a špeciálneho prokurátora Kováčika.

Údajné stretnutia v Bödörovej vinárni? „Možno aj boli, ja som pri tom ale nebol!“ tvrdí Kaliňák
„Ja nič, ja muzikant!“ Aj takto by sa dali v stručnosti vyjadriť zahmlievacie vyjadrenia Roberta Kaliňáka pri otázkach o stretávaní sa v Bödörovej vinárni. Čitateľom ich sprostredkoval portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Keď si menoslov zopakujeme, zistíme, že je takmer rovnaký ako partia, ktorú dnes stíhajú vyšetrovatelia ako organizovanú zločineckú skupinu na čele s oligarchom Norbertom Bödörom.

Špirko tvrdil, že šéfovia polície rozhodli o jeho stíhaní na pokyn Kaliňáka, aby sa zabránilo vyšetrovaniu rozsiahlej korupcie, ktoré viedol ako prokurátor.
O čo išlo

Prokurátor Špirko v roku 2016 vypočúval podvodníka s DPH Vargu. Stíhaný Varga opísal, ako fungovali miliónové podvody s DPH. Skupiny „dépéhačkárov“ sa mali o nakradnuté milióny deliť s mužmi, ktorí vyberali výpalné za to, že podvody kryli. Podľa Vargu boli týmito mužmi minister Kaliňák a minister Počiatek.

Varga tvrdil, že obaja ministri mali zarábať nielen cez úplatky od podvodníkov s DPH, ale aj cez miliónové tendre na ministerstvách. Kaliňákovi ľudia (istý Milan, resp. Peňaženka) mali úplatky preberať v hotovosti a ukladať do súkromnej bezpečnostnej schránky v banke. Za niekoľko rokov tak mali cez výpalné a úplatky zarobiť 200 miliónov eur.

Ďalšími v poradí sú už len dvaja Robertovia – Fico a Kaliňák, myslí si politológ Štefančík
Akcia NAKA pod názvom Očistec rozbúrila na Slovensku diskusiu o stave polície u nás. Ako sa zdá, do nelegálnej činnosti môžu byť zapletení aj niektorí politici. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Korupcia mala mať aj legálnu časť. Podvodník Bašternák mal prihrať podiely vo svojich realitných firmách (B. A. Haus a BG Invest) Kaliňákovi, resp. Počiatkovi. Obom chodili na účty stovky tisíc eur. Navonok celkom legálne.

Keď si prokurátor Špirko vyhrnul rukávy a začal vec vyšetrovať, prišiel úder zhora. NAKA ho začala trestne stíhať za údajnú manipuláciu so svedkom Vargom a jeho výpoveďou. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik mu následne prípad vzal a vyšetrovanie pustil dole sifónom. Stíhanie Špirka sa ukázalo ako účelové. Prokuratúra ho musela zastaviť.
Očistec odhalil iba špičku ľadovca

Teraz sa akciou Očistec spustila lavína obvinení a celá „chobotnica“ mafie na Slovensku sa postupne obnažuje. Ukazuje sa postupne kam až siahali jej chápadlá a kto všetko bol aktívny v tejto schéme. Kaliňák však hraje neviniatko a Počiatek sa stratil. Matovič zrejme nedokáže jeho vilu znárodniť, pokým ho nezavrie a neodsúdi za ekonomickú trestnú činnosť. To je však iba malá špička ľadovca, ktorý nateraz vyplával na povrch.

V Radošine u Bödöra som bol, potvrdil Kaliňák a prezradil aj čo nechcel
Rozhovor exministra Kaliňáka pre SME odhalil zjavne viac, ako obaja jeho aktéri chceli. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Ivan Brožík