Nový nápad Matoviča pre gastro prevádzky: Podieľajte sa na testovaní a aj štát vám pomôže
12 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Matovič sa občas nechá uniesť a nápady ako vyriešiť nejaký problém nájde bez väčších problémov. Jeden sa mu podarilo nájsť aj v súvislosti so zatvorenými gastro prevádzkami, ich majiteľov ním ale vôbec nepotešil.


Zástupcovia ohrozených sektorov, vrátane gastrosektora, mali stretnutie s premiérom Matovičom, kde mali spoločne hľadať cestu k vyriešeniu zatvorených prevádzok. „Podnikatelia v gastrobiznise združení v iniciatíve Pomoc pre gastro sa zatiaľ nevedia vyjadriť návrhu premiéra k realizovateľnosti takzvaného komunitného testovania,“ uviedla pre TASR Magdaléna Koreny, hovorkyňa iniciatívy, v reakcii na včerajšie stretnutie s Matovičom.
Premiérov „nápad za milión“ zatiaľ podnikateľov nepresvedčil

„Čo sa týka testovania, sú to zatiaľ len návrhy. Je to pre nás všetkých nová informácia a nateraz nevieme jednoznačne povedať, či by bolo, a tiež v akých prevádzkach realizovateľné. Či by na to podniky mali personálne aj finančné kapacity,“ spresnila hovorkyňa. „Budeme v tomto smere asi všetci múdrejší, ak budú jasné pravidlá a veríme, že sa s nimi oboznámime čím skôr. Treba si však uvedomiť, že reštaurácie a podniky sú už mesiace nadmieru zaťažené výdavkami na rozvoz a výdaj jedál cez okienko. Testovanie hostí by predstavovalo ďalšie náklady, ktoré by im pravdepodobne nikto neuhradil,“ upozornila tiež Magdaléna Koreny, ktorá zároveň ubezpečila, že podnikatelia v gastre, pokiaľ budú len trochu môcť, zabezpečia aj náročné podmienky, aby mohli svoje podniky otvoriť a aby mohli fungovať v čo najnormálnejšom režime.

„Prvý cieľ je, vzhľadom na blížiacu sa zimu, aby mohli vítať hostí aj v interiéroch,“ dodala Koreny. Premiér Matovič po včerajšom stretnutí so zástupcami najpostihnutejších odvetví uviedol, že reštaurácie, fitnescentrá, plavárne, školy i cirkvi by sa mohli podieľať na celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19. Za to by mohli, za určitých dodatočných podmienok, otvoriť svoje prevádzky. Či pôjde Slovensko týmto smerom sa má rozhodnúť do piatka. Testovanie by tak mali zabezpečiť komunity, ktoré majú o otvorenie svojich prevádzok záujem, štát by im v takomto prípade poskytol materiálne vybavenie a zástupcov vojska aj polície. Zástupcovia škôl, reštaurácií, hotelov či fitnescentier by sa mali s premiérom stretnúť znova vo štvrtok, pričom v piatok im premiér oznámi konečné rozhodnutie, uvádza v závere agentúra TASR.

Matovič predpovedá: Reštaurácie sa nemusia otvárať spolu s kostolmi či divadlami
Pre šíriacu sa druhú vlnu koronavírusu vláda takmer súčasne zatvorila kostoly, reštaurácie, divadlá aj fitnescentrá, ale otvárať ich v rovnakom čase zrejme neplánuje. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.