Konflikt medzi Matovičom a Sulíkom podľa politológa ničí autoritu vlády
12 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Dá sa očakávať, že autorita vlády a jej opatrení bude ešte výrazne klesať, tvrdí Tomáš Koziak, politológ a rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore.


„Skutočne, ten spôsob komunikácie opatrení je katastrofálny,” povedal pre ParlamentnéListy.sk politológ Tomáš Koziak, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore. Upozornil, že sa tu nebavíme o bezvýznamných záležitostiach, ale o tom, ako sa postarať a ochrániť životy a zdravie ľudí.

Najnovšie "kolo" ostrej mediálnej výmeny názorov medzi Igorom Matovičom A Richardom Sulíkom spustil status podpredsedu vlády na sociálnej sieti v tomto znení: . „Celé Slovensko strpelo testovanie nie preto, že by mali obsesiu vo vŕtaní sa v nose, ale preto, lebo uverilo sľubu, že bude lepšie. Čo však dostali? Plošné predĺženie núdzového stavu. Gastro, šport, kultúra, fitnescentrá… majú suplovať štát a premeniť svoje prevádzky na testovacie centrá. Tak načo sa to celé robilo?”

Matovič sa odvoláva na odborníkov, ktorí odrazu neexistujú. "Vyparili sa", tvrdí
Premiér Igor Matovič sa v súvislosti so spustením „najväčšej logistickej operácie v dejinách Slovenska“ – viacnásobného testovania národa na koronavírus odvolával na to, že sa o tejto možnosti radil s viacerými odborníkmi, ktorých však doteraz... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


„Tie dôsledky sa nepodpíšu významne na stabilite vládnej koalície, takýchto prekáračiek sme svedkami v podstate dennodenne," hodnotí politológ a pokračuje: "fakticky sme už zistili, že je to jednak spôsob komunikácie predsedu vlády Matoviča a aj predsedu SaS Sulíka. Ten facebookový status Richarda Sulíka sa nedá nazvať dôstojnou reprezentáciou podpredsedu vlády. Takže to asi nebolo úplne v poriadku, ale nestalo sa to prvýkrát, aby sa takto vysokí ústavní činitelia verejne prekárali a ešte sa aj v budúcnosti, myslím, určite budú."

Ďalšie napätie medzi OĽaNo a SAS vyvolali niektoré vyjadrenia poslankyne za SaS Bittó Cigánikovej, ktorá nesúhlasí s návrhom vlády opäť dotovať štátnu zdravotnú poisťovňu, začo sa ju premiér označil za  lobbistku Penty a "má to, že klame aj v mene…"

"Tieto ako som ich nazval, prekáračky, majú oveľa závažnejší dosah nie na stabilitu vlády, ale práve na to ako ľudia vnímajú činnosť vlády a opatrenia, ktoré prijíma. Fungujeme v krízovom režime, je tu neodškriepiteľný fakt, že tu treba riešiť niečo, pre čo sú ľudia chorí a zomierajú. Ekonomika sa prepadáva. V tejto situácii treba prijímať čo najefektívnejšie a najúčinnejšie opatrenia, aby bol dosah nepriaznivej situácie čo najmenší", pripomína politológ.

Matovič sa chystá rozbiť koalíciu? „Jana Bittó Cigániková je ťažkou lobistkou Penty!“, vahlásil
Pre predsedu SaS Richarda Sulíka sa vyjadrenia predsedu vlády na tlačovej besede zrejme nepočúvali dobre. To, čo premiér vypustil na poslankyňu Bittó-Cigánikovú však prevýšilo všetky očakávania. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


"Táto vláda má šťastie na ľudí, na občanov Slovenska, že sú ochotní dodržiavať tie opatrenia, ktoré sú, povedzme, akceptované ako dobré a že ľudia sú pomerne disciplinovaní, na rozdiel trebárs od Českej republiky, kde sa situácia vyvíjala ďaleko horšie ako na Slovensku." hodnotí Tomáš Koziak udalosti na Slovensku.  "Ale skutočne ten spôsob komunikácie opatrení je katastrofálny. Ak to takto bude pokračovať ďalej, reálne sa dá očakávať, že autorita vlády a jej opatrení bude výrazne klesať. Ľudia totiž môžu prestať veriť, že je dobré robiť to, čo im vláda nariadi, aby robili."

Matovič rezignoval a ponúkol svoje miesto Sulíkovi, vyznelo dnes na jeho tlačovej besede
Igor Matovič dnes otvorene vyhlásil na tlačovej besede, že si uvedomil až teraz, že má Richarda Sulíka ako podpredsedu vlády, teda ako svojho zástupcu a ponúkol mu svoje miesto. Podmienil to však tým, že Richard Sulík musí predstaviť lepší plán pre... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič