Biológ: "Premiér je náš najúspešnejší vedec"
12 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Tvrdí to molekulárny biológ Peter Celec v súvislosti s tým, ako Igor Matovič "rešpektuje" skutočných vedcov a vedu ako takú.


Premiér nahneval vedeckú obec. Dôvodom je jeho reakcia na pripomienku, že v britskom Liverpoole používajú na plošné testovanie tri druhy testov: antigénové, PCR a LAMP testy. Okrem toho, že v nej zavádzal, tvrdil to, čo nie je pravda, použil aj nechutné nepriame urážky. Na portáli spravy.pravda.sk mu vedec Peter Celec korektne a fundovane oponuje.

Podľa biológa by sme tu už aj my LAMP testy mohli mať. Prednosta Ústavu molekulárnej biomedicíny na Lekárskej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave Peter Celec totiž upozorňuje, že LAMP testy sa od komerčných dodávateľov dajú objednať rovnako ako antigénové.

„Predpokladám, že to nebude jednoduché, pretože časť z nich vykúpila britská vláda,“ upozorňuje Celec, ktorý sa spolu s kolegami a s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied venuje vývoju nových diagnostických testov a nových terapeutických postupov pre COVID-19. Teda aj LAMP testov, ktoré by dokázali koronavírus nájsť v slinách človeka.

Matovič sa odvoláva na odborníkov, ktorí odrazu neexistujú. "Vyparili sa", tvrdí
Premiér Igor Matovič sa v súvislosti so spustením „najväčšej logistickej operácie v dejinách Slovenska“ – viacnásobného testovania národa na koronavírus odvolával na to, že sa o tejto možnosti radil s viacerými odborníkmi, ktorých však doteraz... Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


ďalšia veta je však zaujímavejšia. „Pracujeme na LAMP testoch, ale ešte sme nedostali podporu nášho projektu,“ spresnil Celec pre Pravdu. Na sľúbenú podporu pritom čakajú od jarných mesiacov. To je zaujímavý fakt. A svedčí o mnohom.

„Podporu sme potrebovali na validačnú štúdiu, len je teraz na zváženie, do akej miery má teraz význam. Podporu sme my, ale aj ostatní vedci, mali dostať buď skôr, alebo vôbec. Potom je na zváženie, či zostať, alebo rovno odísť niekam, kde vedcov neoznačujú premiéri za mudrlantov a kuvikov,“ dodal Peter Celec.

Článok vysvetľuje, že LAMP test je rýchlejší ako PCR test, pričom odber slín si môže urobiť pacient sám, čím sa zníži riziko pre zdravotníckeho pracovníka. „Pán premiér je náš najúspešnejší vedec. Dostane nápad, získa okamžite obrovskú finančnú podporu a do dvoch týždňov realizuje štúdiu. Nepotrebuje riešiť kontrolu, etickú komisiu a má obrovský počet probandov. Chcel by som byť taký úspešný vedec,“ ironicky poznamenal biológ Peter Celec.

V Šamoríne bolo 11 ľudí z MsÚ po antigénových testoch pozitívnych. PCR testy ukázali však opak  
László Sólymos prostredníctvom svojho Facebooku informoval o tom, že Mestský úrad v Šamoríne dal svojim jedenástim pozitívnym zamestnancom urobiť kontrolné PCR testy. „Odborníci mali pravdu, keď upozorňovali na nepresnosť antigénových testov“,... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Petra Demková