Za jediný polrok Rusko doslova z dvoch tretín prezbrojilo
11 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

V čase mieru sa to nepodarilo žiadnej armáde na svete. Podľa výsledkov za prvý polrok 2020 predstavoval podiel modernizovaných zbraní v ruských ozbrojených silách 68,5 percenta, informoval minister obrany Sergej Šojgu v portáli vpk.name.news.


Dekrét o vymenovaní Sergeja Šojigu za ministra obrany bol podpísaný 6. novembra 2012. Za posledných osem rokov prešla ruská armáda pod jeho vedením dlhú cestu, ktorá zahŕňala rozsiahle programy sociálnej podpory pre vojakov a nástup moderných zbraní do vojsk, organizovanie významných medzinárodných fór a cvičení, ako aj protiteroristickú operáciu v Sýrii. Správu priniesol portál vpk.name.news.

Ministerstvo obrany Ruskej federácie zhrnulo výsledky roku 2020 a oslávilo funkčné obdobie Sergeja Šojgu.

Presne pred mesiacom, 6. októbra 2020, o 7.15 hodín z Bieleho mora, vypálila vedúca fregata projektu 22350 „Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov“ nadzvukovú riadenú strelu „Zirkon“. Už dnes má bojová sila ozbrojených síl Ruskej federácie pôsobivé množstvo najnovších komplexov a systémov, z ktorých niektoré nemajú na svete protizbraň.

Tvrdenie Bidena, že Rusko je hrozbou, sa vymyká zdravému rozumu (Glenn Diesen)
Komentár Glenna Diesena (RT) Čítať ďalej
29 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Napríklad - podľa ministra Šojgu, ide o vysoko presné riadené strely „Kaliber“ a menej známe, ale nemenej presné vzduchom vypúšťané riadené strely Kh-101, nadzvukové „Kindžaly“, protilietadlové raketové systémy S- 400 Triumph a S-350 Viťaz, laserové systémy Peresvets či strategické Avangardy.

Kvalitatívne úplne nové spôsobilosti ruských ozbrojených síl boli demonštrované v Sýrskej arabskej republike, kde sa od roku 2015 nachádza ruská skupina síl, ktorá slúži ako garant zachovania mieru a stability v tejto krajine. V Sýrii bolo testovaných celkovo 359 moderných zbraní. V bojových nasadeniach boli vyskúšané vrtuľníky Mi-28NM, drony Striker v údernej verzii a nové modely raketových a bombových zbraní viacúčelového stíhača Su-57.

Putin odmieta totalitnú vládu, ale aj západnú liberálnu demokraciu, pretože Rusko ide svojou "vlastnou cestou"
Západní učenci využívajú odmietnutie Vladimira Putina na vytvorenie myšlienky západnej liberálnej demokracie ako univerzálneho modelu, čo znamená, že koncepciu demokracie úplne odmieta, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Na miestach ruskej vojenskej skupiny v Sýrii bola rýchlo nasadená moderná vojenská a sociálna infraštruktúra. V roku 2019 boli na letisku Khmeimim uvedené do prevádzky chránené prístrešky pre prevádzkovo-taktické letectvo. Na námornej základni v sýrskom Tartuse bola dokončená výstavba komplexu na opravu lodí. Letecká základňa Khmeimim a námorná základňa v prístave Tartus sú podľa ruského prezidenta Vladimira Putina spoľahlivými garantmi zachovania mieru a stability v Sýrii.

velitelia zväzov a bojových formácií ruskej armády na všetkých úrovniach boli v Sýrii testovaní v podmienkach moderného nepriateľstva, poznamenal Šojgu.

Počas aktívnej fázy operácie, ktorá trvala od 30. septembra 2015 do 11. decembra 2017, boli oslobodené kľúčové sýrske mestá vrátane Tadmor (Palmyra), Aleppo a Deir ez-Zor. Vláda prezidenta Bašára Asada získala späť kontrolu nad 88 percentami územia krajiny, zatiaľ čo pred začatím protiteroristickej operácie Ruska v SAR kontroloval Damask necelých 10 percent územia arabskej republiky.

Americkí admiráli žasnú - Rusko zaraďuje do Severnej flotily ťažké bojové ľadoborce
Rusko sa stáva dominantným vládcom polárnych oblastí. Stavia do nich aj kompletnú bojovú flotilu, schopnú operovať bez obmedzení aj na zamrznutom mori. Čítať ďalej
22 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


V súlade s rusko-sýrskou dohodou podpísanou v roku 2015 a protokolom k nej z 18. januára 2017 sa sýrske úrady zaviazali, že na 49 rokov prevedú na Rusko územie, na ktorom sa nachádza letisko Khmeimim, a objekty nehnuteľností, ktoré sa na ňom nachádzajú. Ruská armáda okrem toho využíva - vrátane dodávok tovaru pre podporné a bojové lode - sýrsky prístav Tartus v Stredozemnom mori. Tu v súlade s ďalšou dohodou ide o materiálno-technické zabezpečenie ruského námorníctva.

Podľa podmienok tejto dohody odovzdali sýrske úrady na použitie ruskej armáde na 49 rokov pobrežnú zónu a vodnú plochu v oblasti prístavu Tartus, ako aj množstvo nehnuteľností.

Rusko nevidí šancu na predĺženie zmluvy New START s USA, ale stále nezatvára dvere voči rokovaniam, tvrdí Lavrov
Moskva neverí, že je možné pokračovať v zmluve New START s USA, pretože dosiahnutie spoločného základu je nemožné kvôli podmienkam, ktoré požaduje Washington, uviedol v stredu ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, informuje portál... Čítať ďalej
15 | 10 | 2020 | Marek Molnár