Ruská vakcína Sputnik V je účinná na 92%. Je to viac, ako si udáva Pfizer
11 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Vývojári ruskej priekopníckej vakcíny proti koronavírusu Sputnik V tvrdia, že na základe predbežných výsledkov rozsiahleho klinického skúšania fázy 3 sa zdá, že ich receptúra ​​vykazuje 92-percentnú účinnosť a žiadne závažné vedľajšie účinky, informuje portál RT.




Vakcína sa testuje v rozsiahlom dvojito zaslepenom prieskume, do ktorého bolo zapojených 40 000 dobrovoľníkov. Predbežné výsledky založené na pozorovaní 16 000 účastníkov naznačujú, že vakcína robí dobrú prácu pri ochrane ľudí pred koronavírusom, uviedol v stredu Výskumný ústav epidemiológie a mikrobiológie Gamaleya.

Podľa vyhlásenia bolo v skupine 20 potvrdených prípadov Covid-19, ktoré pozostávali z dobrovoľníkov, ktorým bola injekčne podaná vakcína alebo placebo. Účinnosť Sputniku V sa odhaduje na 92 ​​percent, čo znamená, že dostatočne podporuje imunitný systém, aby odrazil koronavírus u niečoho viac ako deviatich z desiatich ľudí.

Rodičia chorých novorodencov v Británii nesmú navštíviť svoje deti
Rodičia chorých novorodencov majú zakázané vidieť svoje deti v nemocniciach prevádzkovaných britským socializovaným systémom zdravotnej starostlivosti, Národnou zdravotnou službou (NHS), kvôli drakonickým obmedzeniam koronavírusu platným vo Veľkej... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Účinkovalo to nielen na jedincov, ktorí boli testovaní vo fáze 3. Rusko zaregistrovalo vakcínu v auguste po tom, čo sa v menšom prieskume fázy 2 ukázalo ako bezpečné a sprístupnilo ju dobrovoľníkom z vysoko rizikových skupín, ako sú lekári na oddeleniach Covid-19. Vývojári pozorovali 10 000 týchto ľudí a teraz tvrdia, že výsledky ukazovali podobnú mieru účinnosti nad 90 percent.

Správa uvádza, že od stredy „neboli v rámci výskumu zistené žiadne neočakávané nežiaduce udalosti“. Niektoré z očkovaných osôb hlásili príznaky podobné chrípke, ako je horúčka, únava a bolesti hlavy alebo bolesť v mieste vpichu, ale všetky boli krátkodobé.

Čaká nás chudoba? Ekonomika sa možno nikdy nevráti na predpandemickú úroveň, varuje Svetová banka
Obnova globálnej ekonomiky z krízy Covid-19 bude podľa vedúceho ekonóma Svetovej banky Patricka Kirbyho veľmi pomalá, pričom varoval, že tempo rastu sa nemusí nikdy vrátiť na predpandemickú úroveň, informuje portál RT. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Inštitút Gamaleya sľúbil, že po vyhodnotení zverejní správu o svojich zisteniach v poprednom svetovom lekárskom časopise a po úplnom dokončení testov poskytne prístup k úplnej správe o klinickom skúšaní. Vedci tvrdia, že bude potrebných šesť mesiacov, aby sa zabezpečilo, že sa u účastníkov štúdie nevyvinú nebezpečné vedľajšie účinky.

Vakcína je založená na dvoch typoch humánneho adenovírusového vektora, pričom dve dávky sa podávajú s odstupom troch týždňov.

Rusko vkladá veľké nádeje do vakcíny, ktorá bola financovaná z fondu štátneho bohatstva v krajine RDIF. Niektoré ďalšie krajiny, vrátane Bieloruska, Spojených arabských emirátov, Venezuely a Indie, uskutočňujú vlastné klinické skúšky Sputniku V s cieľom potenciálne ich kúpiť na domáce očkovanie alebo kúpiť licenciu na ich výrobu.

Je rozhodnuté! Núdzový stav potrvá aj cez Vianoce
Zákon bol dodržaný, ale... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík