Nové ruské diaľkovo navádzané protiponorkové strely sú pre ponorky osudovo nebezpečné
11 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Najnovšie ruské fregaty triedy Admirál Gorškov dostávajú smrtiacu protiponorkovú zbraň. Protiponorkové strely s diaľkovým navádzaním a dlhým "doletom"


Podľa informácií zverejnených ruskou tlačovou agentúrou TASS 6. novembra 2020 budú ruské námorné fregaty triedy 22350 admirála Gorškova vyzbrojené najnovšími protiponorkovými zbraňami. Ako prvé budú prevádzkovať riadené protiponorkové strely, ktoré môžu zasiahnuť ciele na vzdialenosť desiatok kilometrov, píše denník Izvestija, ktorý cituje portál navyrecognition.com.

Velenie ruského námorníctva určilo, ktoré vojnové lode dostanú najnovšie protiponorkové zbrane. Prvá bude predstavovať z projektu 22350 fregát, uviedli zdroje z ministerstva obrany. Projekt 22350 nazývaný tiež trieda Admirála Gorškov je riadená raketová fregata navrhnutá s technológiou stealth. Od augusta 2020 ruské námorníctvo uzavrelo zmluvu na dodávku desiatich plavidiel do roku 2027. Nové fregaty majú utajované schopnosti a sú vybavené vysoko presnými zbraňami. Stavia ich spoločnosť Severnaja Verf (United Shipbuilding Corporation).

Ruské rakety Zirkon zničia každý hladinový cieľ bez šance na obrannú reakciu (VIDEO)
Ruská protilodná strela, na ktorú neexistuje protizbraň, vysokonadzvuková raketa, odpaľovaná z menších a rýchlych fregát, radikálne zmení pomer síl na hladinách morí a oceánov. Čítať ďalej
14 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Projekt 22350 má výtlak 5 000 t. Plavidlá sú dlhé 135 m a široké 16 m môžu dosiahnuť maximálnu rýchlosť 30 uzlov. Na lode sa zmestí asi 200 ľudí.

Projekt 22350 je vyzbrojený jedným 130 mm námorným delom Amethyst / Arsenal A-192M, 16 (2 × 8) bunkami UKSK VLS pre protilietadlové rakety Kalibr, Oniks alebo Zircon, 24 (3 × 8) bunkami UKSK VLS pre Kalibr, raketami Oniks alebo Zirkon (admirál Amelko, admirál Čičagov, admirál Jumašev a admirál Spiridonov), 32 (2 × 16) buniek Redut VLS pre 9M96, 9M96M, 9M96D / 9M96DM (M2) a / dvomi strelnými zbraňami Palash CIWS, ôsmimi torpédovými odpaľovacími rúrami 330 mm pre torpéda, majú Paket-NK proti torpédometom  z ponoriek a dva samostatné guľomety 14,5 mm MTPU.

Putin sľúbil ruskej armáde hypersonickú zbraň aj 40 nových plavidiel
V Rusku sa testuje nová hypersonická protilodná riadená strela Cirkon. Čítať ďalej
26 | 07 | 2020 | TASR


Navádzané protiponorkové strely sú najnebezpečnejšou zbraňou pre ponorky. Hĺbkové bomby nemajú vysokú presnosť, zatiaľ čo torpéda zas krátky dosah. Raketu je možné vystreliť na desiatky kilometrov. V pridelenej oblasti vypustí malé torpédo, ktoré vyhľadá podvodný objekt a zničí ho.

Vedúci odborník z Centra námorných analýz Michail Kofman uviedol, že pre modernú vojnovú loď nie je nič smrteľnejšieho ako ponorka. Môže rýchlo zničiť vojnovú loď, ak páli na vzdialenosť torpédovej strely. "Ponorky zostávajú hlavnou hrozbou pre vojnové lode bez ohľadu na to, aké veľké, dokonalé a technologické sú, pretože ponorky prepravujú riadené strely," povedal.

Raketa je najúčinnejšia, keď vojnová loď operuje spolu s protiponorkovými lietadlami. Tie zhadzujú akustické bóje, aby počuli situáciu pod vodou. Keď bója zaznamená ponorkový hluk, vojnová loď vystrelí na zadané súradnice.

Desivý Zirkon úspešne absolvoval ďalší test - zasiahol hladinový cieľ
"Je to veľký prielom vo vývoji." Reagoval na túto správu prezident Ruskej federácie. Čítať ďalej
26 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


"Veliteľ ponorky predpokladá že povrchové vojnové lode sú ďaleko, keď vstúpi do vzdialenej protiponorkovej obrannej zóny." Necíti nebezpečenstvo, aké zažíva na diaľku po torpédovom útoku. Keď nepočujete hluk protiponorkových lodí a zrazu na vás zaútočí torpédo, nie je čas uniknúť mu, “ povedal Kofman.

Navádzaná protiponorková strela je prepravovaná v prepravno-štartovacom kontajneri. Má dva moduly - odpaľovací a bojový.

Kontajnery je možné inštalovať na pobrežie, námorné základne, vojnové lode a plavidlá, železničné a cestné plošiny. Príprava transportného a štartovacieho kontajnera trvá málo času, pretože kontakt s ponorkou často trvá len pár minút a zbraň sa ľahko používa.

Navádzanú strelu je možné integrovať do automatického navádzania vojnových lodí a formácií vojnových lodí a lietadiel. Využíva teda lietadlá a vrtuľníky ako zameriavače, ktoré nachádzajú ponorky a poskytujú aj na veľkú vzdialenosť pokyny nosičom týchto zbraní, uviedli Izvestija.

Ruské námorníctvo má vo výzbroji už dvanásť nukleárnych Poseidonov. Nezastaviteľných ničiteľov
Jadrová ponorka "Chabarovsk" sa stáva druhým nosičom podhladinových rakiet "Poseidon". Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Ivan Brožík