Nastane po Covide 3. svetová? Briti už do armády verbujú robotov
11 | 11 | 2020 I Diana Zaťková



Investície do robotickej vojny sú jadrom plánovanej päťročnej revízie obrany v Spojenom kráľovstve, informuje Guardian.









Tridsaťtisíc „robotických vojakov“ by mohlo byť v 30-tych rokoch 21. storočia neoddeliteľnou súčasťou britskej armády. "Budú pracovať spolu s ľuďmi v prednej línii i okolo nej," uviedol v nedeľu v televíznom rozhovore šéf ozbrojených síl. Generál sir Nick Carter uviedol, že ozbrojené sily musia „premýšľať o nových spôsoboch“ - a vyzval vládu, aby pokračovala v predtým sľúbenom hodnotení päťročnej integrovanej obrany.


V rozhovore pre Sky News šéf obranného štábu naznačil, že „ozbrojené sily určené pre 30. roky 21. storočia“ môžu obsahovať veľké množstvo autonómnych alebo diaľkovo ovládaných strojov. "Myslím, že by sme mohli mať 120 000 vojakov, z toho 30 000 by mohli byť roboti, kto vie?" uviedol Carter, aj keď zdôraznil, že si z hľadiska budúcich čísel nestanovuje žiadny konkrétny cieľ.


Päť profesií blízkej budúcnosti
Úspech čaká hlavne špecialistov na IT, robotiku, online vzdelávanie, analýzy veľkých dát a marketing na internete i v rámci sociálnych médií. Uviedol portál Yandex.ru. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Investície do robotickej vojny mali byť jadrom plánovaného integrovaného päťročného preskúmania obrany, ktorého budúcnosť bola spochybnená po tom, čo kancelár Rishi Sunak odložil medzivládne preskúmanie výdavkov.


Carter uviedol, že rokovania s Downing Street a ministerstvom financií o záchrane viacročného vyrovnania financovania obrany „prebiehajú veľmi konštruktívnym spôsobom“ - keďže na verejnosti loboval za dlhodobú finančnú dohodu. „Je zrejmé, že z našej perspektívy budeme argumentovať za niečo ako viacročný rozpočet, pretože potrebujeme dlhodobé investície. Iba dlhodobé investície nám dávajú príležitosť dôverovať v modernizáciu,“ uviedol generál.


Armáda tiež bojovala niekoľko rokov s náborom, pričom súčasná vycvičená sila je 73 870 vojakov. To je hlboko pod nominálnym cieľom 82 050. V rámci integrovaného preskúmania sa očakáva ďalšie zníženie  na 75 000, pričom na odstránenie niektorých medzier sa použije technológia.


Ruský robotizovaný samohybný androidný systém protivzdušnej obrany bez ľudskej posádky "Pancier"
To je Pancier, alebo v ruštine Pancir či foneticky anglicky Pantsir. Jednotka protivzdušnej obrany, ktorej systémy pracujú efektívne autonómne. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Všetky britské ozbrojené sily boli zapojené do celého radu výskumných projektov zahŕňajúcich malé drony alebo diaľkovo ovládané pozemné alebo podvodné vozidlá. Z nich niektoré sú ozbrojené a iné na účely prieskumu. Politikou ministerstva obrany je, že iba ľudia budú môcť strieľať zo zbraní. Aj keď narastajú obavy z možného nebezpečenstva neobmedzenej robotickej vojny vedené Kampaňou na zastavenie robotov -zabijakov.


Medzi vyvíjané technológie patrí dron i9, ktorý je poháňaný šiestimi rotormi a nesie dve brokovnice. Je diaľkovo ovládaný a určený na útoky na budovy, zvyčajne v situáciách mestských vojen, ktoré generujú najviac obetí.


Americká tichomorská flotila spolu s Japonskom začali manévre Keen Sword 21
Americké indicko-tichomorské veliteľské zložky a podriadené flotily spolu s jednotkami Japonských síl sebaobrany začali cvičenie na vojenských zariadeniach v celom kontinentálnom Japonsku, v prefektúre Okinawa a v okolitých teritoriálnych... Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík

Carter tiež varoval, že naďalej existuje riziko, že by Spojené kráľovstvo mohlo byť zatiahnuté do smrtiacej budúcej vojny.  Ak by „eskalácia viedla k nesprávnej kalkulácii“ v existujúcom regionálnom konflikte, pretože, ako Carter tvrdí - svet je „veľmi neistým a úzkostlivým miestom“.


"Musíme si uvedomiť, že história sa nemusí opakovať, ale má rytmus. Ak sa pozriete späť na minulé storočie, pred oboma svetovými vojnami, myslím si, že je nepochybné, že došlo k eskalácii, ktorá viedla k nesprávnemu výpočtu, ktorý nakoniec viedol k vojne. V meradle, aké by sme, dúfam, už nikdy nechceli vidieť," povedal generál.


Carter predpovedal, že môže nastať ďalší veľký svetový konflikt. Uviedol: „Hovorím, že je to riziko, a musíme si byť týchto rizík vedomí.“


Na Kindžaly konkurencia ešte dlho mať nebude, tvrdí prezident Putin
Sibírske mesto Kansk vstúpi do armádnej histórie. Formuje sa tam letecký pluk, tvorený so stíhacích Migov - 31K v podvese s raketami Ch-47M2 Kinžal. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík