Ministerstvo tají mená kandidátov na post generálneho riaditeľa SND. Čo je za tým?
11 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovenské národné divadlo v Bratislave prežívalo v ostatných časoch dosť turbulentné obdobie. Zablýska sa mu na lepšie časy pod novým generálnym riaditeľom? Všíma si to portál 1.pluska.sk.


Kto obsadí lukratívny post „generála“ v Národnom divadle je ale teraz ešte vo hviezdach, navyše Ministerstvo kultúry nechce zverejniť ani mená ľudí, ktorí sa oň uchádzajú, informuje portál 1.pluska.sk.
Do čela rešpektovaná osobnosť

Záujemcovia o post generálneho riaditeľa sa mali prihlásiť do piatka, pričom určité mená sa v umeleckých kruhoch skloňovali už celé mesiace. Ministerstvo sa však, aj napriek záujmu o transparentné výberové konanie, rozhodlo zoznam kľúčových ľudí nezverejniť. „Pre zachovanie jednotlivých ustanovení smernice MK SR č. 4/2020, počet kandidátov aj mená postupujúcich kandidátov zverejníme po 2. kole. výberového konania, kedy zároveň zverejníme aj oznámenie o konaní verejného vypočutia,“ reagovalo na otázky denníka Plus jeden deň ministerstvo.

Slovenské národné divadlo sa ale nachádza v situácii, kedy viac ako kedykoľvek predtým potrebuje na čele predovšetkým ekonomicky zdatného človeka, ktorý ho dokáže vytiahnuť z katastrofickej finančnej situácie, pretože divadlo čakajú výrazné škrty z už tak nedostatočného rozpočtu. „Cieľom ministerstva ako zriaďovateľa SND je, aby do čela divadla nastúpila rešpektovaná osobnosť, ktorá zabezpečí nielen autorskú slobodu pre tvorbu, jej hodnotový rozvoj a prezentáciu, ale zvýši transparentnosť, nezávislosť a efektívnosť hospodárenia a fungovania divadla,“ informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.
Záujem má aj súčasný riaditeľ

Národnému divadlu momentálne šéfuje Peter Kováč, ktorého dočasným vedením poverila ešte bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková po tom, ako z funkcie odstúpil predchádzajúci generálny riaditeľ Vladimír Antala. Laššáková predtým vymenovala Antalu do funkcie generálneho riaditeľa po odvolaní Mariána Chudovského, a to napriek veľkým protestom najmä zo strany Činohry SND. Peter Kováč mal medzitým predĺžený mandát na vedenie erbovej inštitúcie od novej ministerky Natálie Milanovej dva razy, a to navzdory tomu, že sa rezort kultúry vyjadril k veciam, ktoré považuje za jeho manažérske zlyhania.

Počas vedenia Petra Kováča sa dostalo na povrch viacero problémov, ktoré sa týkali predovšetkým súboru Baletu SND. V súvislosti s pôsobením riaditeľa baletu Jozefom Dolinským ml. sa totiž rozoberalo viacero káuz. Okrem nevyhovujúcich pracovných podmienok bolo témou aj ilegálne zamestnanie ruskej občianky. Napriek tomu Peter Kováč pre Plusku potvrdil, že o post generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla sa bude uchádzať znovu.

Kováč naďalej povedie SND, ministerka Milanová predĺžila jeho poverenie
Peter Kováč povedie Slovenského národného divadla (SND) do výsledku pripravovaného výberového konania. Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) mu totiž predĺžila dočasné poverenie, ktoré však bude trvať maximálne do 31. decembra 2020. Agentúru... Čítať ďalej
31 | 07 | 2020 | SITA

Drlička by riaditeľovať chcel

Svoju kandidatúru netají ani Matej Drlička, ktorý pôsobí ako hudobník, hudobný manažér či producent, ale aj organizátor hudobného festivalu. „Témou konkurzu na pozíciu generálneho riaditeľa SND sa zaoberám už dlhší čas a veľmi intenzívne zvažujem svoju kandidatúru,“ odpovedal Drlička pred vyše dvoma mesiacmi na otázku denníka Plus jeden deň. V súvislosti s divadlom sa zároveň vyjadril, že riadenie SND v stave, v akom sa nachádza, je mimoriadne náročnou výzvou a vyžaduje si krízový manažment.

„Deklarovaná katastrofálna finančná situácia a mediálna prestrelka medzi SND a Ministerstvom kultúry vytvárajú veľmi zlý obraz o vnútorných vzťahoch v štátnej kultúre a v SND obzvlášť. Je pre mňa náročné nečinne prihliadať na deprimujúcu situáciu v SND, ktoré je najväčšou a najvýznamnejšou štátnou inštitúciou živej kultúry na Slovensku,“ reagoval ešte Matej Drlička, s ktorého menom sa spájala aj kauza predsedníctva, kedy mal na starosti uvádzací koncert pri príležitosti otvorenia predsedníctva. On však aj po rokoch tvrdí, že obvinenia sa v tom čase ukázali ako neopodstatnené.
Že by baleťák Radačovský?

V súvislosti s novým vedením SND sa v posledným mesiacoch skloňovalo aj meno súčasného riaditeľa brnenského baletu a bývalého riaditeľa Baletu SND Mária Radačovského, ktorý je slovenským tanečníkom a choreografom. Na miesto riaditeľa Baletu SND nastúpil 17. októbra 2006 no 21. mája 2010 ho generálny riaditeľ SND Ondrej Šoth z funkcie riaditeľa odvolal. Počas jeho vedenia baletného súboru sa s ním spájali najmä údajné súkromné cesty absolvované za divadelné peniaze. Zlé jazyky o ňom tiež tvrdia, že je tým typom umelca, ktorý si nevie vypočítať ani vlastnú výplatu.

Mário Radačovský ale všetky tieto klebety odmieta a pre náš Plusku sa vyjadril, že jeho cesty do Kanady boli pracovné a súviseli s vybavovaním zájazdu pre súbor Baletu SND. Reči o jeho ekonomickej negramotnosti sa, podľa neho, spájali najmä s vedením jeho telesa Balet Bratislava, ktoré založil v roku 2010 a v roku 2013 zaniklo. „Práve vedenie Baletu Bratislava bolo pre mňa obrovskou ekonomickou školou,“ zhodnotil pre Plus jeden deň Radačovský.
Ani Popovič, ani Jaurová

V súvislosti s vedením SND sa skloňovalo aj meno dirigenta Tóna Popoviča, no ten pre Plusku povedal, že sa rozhodol nekandidovať. A prečo si svoju zamýšľanú kandidatúru napokon rozmysel? „To by som si rád nechal pre seba,“ odvetil stroho dirigent. K menám, ktoré sa v kuloároch skloňovali však patrila aj členka strany Progresívne Slovensko Zora Jaurová. „Kandidatúru som nikdy nezvažovala. V kuloároch sa toho narozpráva,“ reagovala podľa portálu 1.pluska.sk so smiechom Jaurová.

D. Jarjabek: Ministerka Laššáková musela v SND zasiahnuť rázne
01 | 02 | 2019 | Michal Šumichrast, TASR